Υγεία & Ομορφιά
Ψυχική υγεία
Υγεία Ψυχολογία

Πώς Συνδέονται η Ψυχική με τη Σωματική Υγεία

Ψυχή, μυαλό και σώμα συνδέονται στενά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα συναισθήματα και σκέψεις να έχουν αντίκτυπο στο σώμα προκαλώντας βιοχημικές αντιδράσεις.

Απόδειξη ότι αυτά τα τρία συνδέονται είναι και το αντίκτυπο που έχουν ορισμένες καταστάσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, στις ορμόνες και τα νεύρα.

Ίσως να γνωρίζετε ότι η συναισθηματική σας κατάσταση είναι ικανή να προκαλέσει μια σωματική ασθένεια.

Αντίστροφα για όλες τις ασθένειες, η πορεία της θεραπείας τους εξαρτάται συχνά από την παράμετρο του ψυχολογικού παράγοντα.

Η ελπίδα και η αγάπη για τη ζωή είναι παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν ακόμα και τον θάνατο.

Συναισθηματική χαράΕξάλλου υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες ασθενείς πολύ σοβαρών παθήσεων τις αντιμετώπισαν με αισιοδοξία, ελπίδα και δίψα για ζωή.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη εξέλιξη στην υγεία τους από κάποιους άλλους που σε παρόμοια κατάσταση είχαν παραιτηθεί από κάθε ελπίδα.

Επειδή λοιπόν η ψυχική και η σωματική υγεία συνδέονται, δείτε τι πρέπει να κάνετε και πώς να αντιμετωπίζετε τις δύσκολες, στρεσογόνες καταστάσεις που επηρεάζουν τη ζωή σας.

Καταπολεμήστε τις αρνητικές σκέψεις

Οι αρνητικές σκέψεις προκαλούν άγχος και αυτό μακροπρόθεσμα βλάπτει τη συνολική υγεία.

Όλες οι αρνητικές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η θλίψη, η στενοχώρια, η απελπισία, η ανησυχία, οι ενοχές, ο θυμός, η οργή θα πρέπει να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, ώστε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας.

Σημειώνετε λοιπόν κάθε φορά που η διάθεσή σας αλλάζει προς το χειρότερο και καταγράψτε τι σκέφτεστε εκείνη τη στιγμή.

Αν το κάνετε αυτό πολύ σύντομα θα είστε σε θέση να εντοπίζετε τη σκέψη που σας γέννησε τόσο άσχημα συναισθήματα.

Έτσι θα μπορέσετε να ελέγξετε τη σκέψη αυτή πριν μετατραπεί σε συναίσθημα κυριαρχώντας πάνω της.

Δώστε προσοχή στον πόνο της ψυχής

Ό,τι ισχύει για τον σωματικό πόνο ισχύει και για τον ψυχικό.

Ο σωματικός πόνος όταν δεν περνάει χρειάζεται γιατρό και ίσως θεραπεία.

Αν λοιπόν νιώθετε για κάποιο χρονικό διάστημα πληγωμένοι εξαιτίας ενός αρνητικού γεγονότος σημαίνει ότι στην ψυχή σας υπάρχει μια πληγή, η οποία πρέπει να επουλωθεί.

Δυναμώστε την αυτοεκτίμησή σας

Η εκτίμηση, η αγάπη και η αποδοχή του εαυτού σας αποτελούν τη βάση της ψυχικής σας ισορροπίας και της ικανότητάς σας να συνάπτετε υγιείς και ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Μιλώντας για αγάπη για τον εαυτό δεν εννοούμε το άλλο άκρο που είναι ο νοσηρός ναρκισσισμός ή η εικόνα ενός μόνιμα ευτυχισμένου, γελαστού ανθρώπου που στην πραγματικότητα απέχει από αυτήν.

Όταν υπάρχει αληθινή αυτοεκτίμηση αυτό φαίνεται, επειδή περιλαμβάνει την αποδοχή και τον σεβασμό της προσωπικότητας, όπως και την αγάπη προς τους άλλους.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Ο περισσότερος κόσμος είναι απασχολημένος με το να φροντίζει τους άλλους ή να ασχολείται με διάφορα άλλα πράγματα ξεχνώντας να αφιερώσει έστω λίγο χρόνο ο καθένας στον εαυτό του.

Μπορεί να κάνετε μια βόλτα για να χαλαρώσετε ή να ασχολείστε με το αγαπημένο σας χόμπι και αντί να απολαμβάνετε αυτή την τόσο πολύτιμη ώρα να σκέφτεστε τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Αφιερώστε λίγη ώρα στον εαυτό σας καθημερινά φροντίζοντάς τον και κάνοντας κάτι που σας αρέσει πολύ χωρίς να αφήνετε άλλες σκέψεις να παρεμβάλλονται.

Έτσι θα νιώσετε πιο ευτυχισμένοι και χαρούμενοι και αυτή η χαρά θα αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπό σας, ενώ θα έχει θετικό αντίκτυπο και στη σωματική υγεία σας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι Μπορεί να Κρύβει το Μούδιασμα των Άκρων

Τα Βήματα που Πρέπει να Ακολουθήσετε για Ένα Υγιές Έντερο

Συμβουλές για να Βάλετε Τέλος στο Φούσκωμα

Η Σχέση Ύπνου και Υγείας της Καρδιάς

Οι Κίνδυνοι από τον Ήλιο στο Δέρμα σας

Ο Ευκάλυπτος και οι Ιδιότητές του

Εγκεφαλικό Επεισόδιο και Ένοχα Σημάδια

Κόμπλεξ για το Σώμα και Χαμηλή Αυτοεκτίμηση – Video

Αρνητικές Σκέψεις και Ύπνος – Τι να Κάνετε

Αυτοεκτίμηση: Πως Νιώθουμε για τον Εαυτό μας;

Γαστρίτιδα και Συμπτώματα

Τρόποι να Αντιμετωπίσετε την Αβεβαιότητα