Υγεία & Ομορφιά
Ξεκούραστος ύπνος
Φυσική ΚατάστασηΧρόνιες Παθήσεις

Πως θα Απολαύσετε Έναν Ξεκούραστο Ύπνο

Η αϋπνία και τα υπόλοιπα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο γενικά δίνουν στο άτομο που υποφέρει την αίσθηση μιας μόνιμης κούρασης, η οποία επηρεάζει την υγεία, τη διάθεση, την επαγγελματική του ζωή και τελικά όλες τις πτυχές της ζωής του.

Η αϋπνία μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες περιόδους της ζωής και να διαρκέσει λίγες μέρες, μήνες ή και χρόνια.

Στην τελευταία περίπτωση χαρακτηρίζεται ως χρόνια διαταραχή και πρέπει να βρεθούν τα ακριβή της αίτια ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά.

Η αϋπνία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως δυσκολία χαλάρωσης και νευρικότητα με αποτέλεσμα ο ύπνος να χρειάζεται διάστημα μεγαλύτερο της μισής ώρας μέχρι να επέλθει.

Επίσης ο ανήσυχος ύπνος που διακόπτεται συχνά είναι ένδειξη προβλημάτων ύπνου, ακόμα και αϋπνίας.

Υπνοδωμάτιο και ύπνοςΤο ξύπνημα πολύ νωρίτερα από τη συνηθισμένη ώρα, η νευρικότητα, η μυϊκή κούραση, η καταθλιπτική διάθεση, η αδυναμία συγκέντρωσης και ο πονοκέφαλος είναι τα συμπτώματα της αϋπνίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η αϋπνία συναντάται κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά διάφοροι παράγοντες την προκαλούν και σε άτομα μικρότερης ηλικίας, ακόμα και σε παιδιά.

Το άγχος ανεξάρτητα από την αιτία που το προκαλεί, μπορεί να πυροδοτήσει την αϋπνία.

Η υπερβολική ανησυχία για διάφορα θέματα της καθημερινότητας που δε λύνονται πάντα εύκολα είναι ικανά να κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση ακόμη και τις ώρες που θα πρέπει να ξεκουράζεται.

Όσο κι αν ακούγεται δύσκολο για να μπορέσετε να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποβάλετε το άγχος.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό, όπως κάποιες εναλλακτικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, ο βελονισμός που ηρεμούν σώμα και πνεύμα.

Επίσης αρκετά βοηθητική μπορεί να είναι η λήψη ορισμένων βοτάνων ή σκευασμάτων που περιέχουν βαλεριάνα, μελατονίνη, πασιφλόρα, λυκίσκο και άλλα που συμβάλλουν στην έλευση και στην καλή ποιότητα του ύπνου.

Επειδή η υπερβολική λήψη καφεΐνης, αλκοόλ και νικοτίνης μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση στον οργανισμό και στο νευρικό σύστημα θα πρέπει να αποφεύγεται τις βραδινές ώρες.

Αντικαταστήστε τα παραπάνω με χαλαρωτικά ροφήματα, όταν το πρόβλημα της αϋπνίας σας είναι σε έξαρση.

Πολλά βότανα είναι από τη φύση τους χαλαρωτικά και συμβάλλουν στον καλό ύπνο.

Κάποια από αυτά είναι το χαμομήλι, η βαλεριάνα και η πασιφλόρα, όπως ειπώθηκε και η λεβάντα.

Αιτία της αϋπνίας σας μπορεί να είναι και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού αργά το βράδυ.

Για να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο αποφεύγετε τα γεύματα πριν από τον ύπνο, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες, καθώς και τροφές πλούσιες σε λίπος και υδατάνθρακες.

Αντί αυτών καταναλώστε τροφές που ενισχύουν την παραγωγή μελατονίνης, όπως το γάλα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, η μπανάνα, το ρύζι και το μέλι.

Δεν θα μπορέσετε ποτέ να απολαύσετε έναν ξεκούραστο ύπνο αν έχετε στο υπνοδωμάτιό σας δυνατό φως, ανοιχτή τηλεόραση και το κινητό ανοιχτό δίπλα στο κρεβάτι σας.

Όλα αυτά προκαλούν υπερδιέγερση στον εγκέφαλο, η οποία προκαλεί με τη σειρά της έναν διακεκομμένο ύπνο και δε σας επιτρέπει να χαλαρώσετε βαθιά.

Τέλος, ίσως λαμβάνετε κάποια φάρμακα για μια πάθηση που όμως έχουν ως παρενέργειά τους την αϋπνία και τις διαταραχές του ύπνου.

Αλλάζοντας τη θεραπεία σε μια πιο ελαφριάς μορφής συν μια αγωγή συμβατή με αυτήν για την αϋπνία, θα μπορέσετε να ξαναβρείτε τον ύπνο σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Συχνότεροι Μύθοι Γύρω από την Απώλεια Βάρους

Μυστικά για Σωστή Ξεκούραση

Evi Makavelou

Πόνος στην Πλάτη: Ποιο Άθλημα να Επιλέξετε

Τρέξιμο στην Παραλία – Τι Πρέπει να Προσέξετε

Οι Σημαντικότερες Ωφέλειες της Yoga στη Σωματική Υγεία

Editor7 pharma

Δημοφιλείς Τρόποι Άσκησης και Οι Κίνδυνοι Τραυματισμών που Κρύβουν

Editor7 pharma

Διατροφικές Συμβουλές για Σφιχτή Κοιλιά

Evi Makavelou

Τρόποι για να Διατηρήσετε τη Φρεσκάδα σας Λίγο πριν Μπείτε στα 50

a.alefragkis

Ντοπαμίνη – Πώς να την Αυξήσετε Φυσικά;

Οι Αλλαγές που θα Δείτε στο Σώμα σας αν Ξεκινήσετε την Κολύμβηση

Editor7 pharma

6 Γρήγορες Συμβουλές για να Μειώσετε την Κόπωση

Συμβουλές για να Αποτρέψετε την Απώλεια Μυϊκής Μάζας

Evi Makavelou