Υγεία & Ομορφιά
Τα Συμπληρώματα Διατροφής για τις Παθήσεις της Καρδιάς
ΚαρδιάΥγεία

Συμπληρώματα Διατροφής και Καρδιαγγειακό

«Επειδή έχω λίγο ανεβασμένη χοληστερίνη, άκουσα ότι υπάρχουν και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής που δεν είναι φάρμακα και μπορούν να με βοηθήσουν να την ελέγξω καλύτερα.Τι να πάρω;»

Τα Συμπληρώματα Διατροφής για τις Παθήσεις της Καρδιάς

Η συμβουλή μας

Υπάρχουν ουσίες που κατατάσσονται στα συμπληρώματα διατροφής και δεν αντικαθιστούν σε καμιά περίπτωση τη φαρμακευτική αγωγή.

Σίγουρα συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να σας βοηθήσουν, μειώνοντας σχετικά, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, τη συνολική χοληστερόλη του αίματος, καθώς και την «κακή» LDL, αφήνοντας όμως σε υψηλά επίπεδα την «καλή» HDL, ιδιαίτερα αν συνδυάζονται με προσεγμένη διατροφή, σωματική άσκηση και γενικότερα υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Λίγα λόγια για τις καρδιοπάθειες του σύγχρονου ατόμου και τη σημασία της διατροφής

Η ανθρώπινη καρδιά είναι ένα όργανο που δουλεύει ασταμάτητα. Η καθιστική ζωή το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το στρες, αποτελούν τις βασικότερες αιτίες φθοράς της καρδιάς και των αρτηριών.

Η αυξημένη χοληστερόλη, ας σημειωθεί ότι 1 στους 3 Έλληνες έχει υψηλή χοληστερόλη, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, καθώς και η αρτηριοσκλήρωση, είναι τα πιο σοβαρά δεδομένα των παθήσεων της καρδιάς.

Η διατροφή σε τέτοιες καταστάσεις χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Η μείωση της λήψης σε ζωικά λιπαρά και σε αλάτι είναι από τα βασικότερα. Αντίθετα, τα άφθονα φρούτα και λαχανικά, το άπαχο γάλα, το μαύρο ψωμί τα όσπρια και το ελαιόλαδο είναι από τις πρώτες επιλογές στη διατροφή.

Η διατήρηση ενός ιδανικού βάρους, 30 λεπτά σωματικής άσκησης τις περισσότερες ημέρες, μείωση των κορεσμένων λιπαρών στο 7% των ημερήσιων θερμίδων, κατανάλωση 10 γραμμαρίων διαλυτής ίνας και 2 γραμμαρίων στερολών καθημερινά και αύξηση της ποσότητας ωμέγα-3 λιπαρών οξέων καθημερινά με την κατανάλωση ψαριών, είναι ορισμένες καλές συμβουλές προς τα άτομα αυτά.

Εάν η διατροφή και η άσκηση από μόνες τους δεν χαμηλώσουν αρκετά τη χοληστερόλη, τότε ο γιατρός θα συστήσει πιθανώς την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Οι κυριότερες ουσίες που είναι γνωστές σαν συμπληρώματα για παθήσεις τις καρδιάς και ιδιαίτερα για τη ρύθμιση της χοληστερίνης

Σκόνη σκόρδου

Η ειδικά κατεργασμένη άοσμη σκόνη σκόρδου, θεωρείται εδώ και χρόνια φυσικό μέσο μείωσης των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Σύγχρονες μελέτες τεκμηριώνουν την ευεργετική δράση των βιοενεργών συστατικών του σκόρδου (allicin, thiosulfinates, alliin, gamma-glutamylcysteines), όταν αυτό λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες για 3 μήνες τουλάχιστον.

Η θεραπευτική δράση του σκόρδου οφείλετε στην αλλιϊνη. Οι ευεργετικές του ιδιότητες βάσει κλινικών μελετών είναι: ελαττώνει τη πίεση, μειώνει τη ολική χοληστερίνη, αυξάνοντας τη «καλή» χοληστερίνη και μειώνοντας την «κακή», βοηθά στη καλύτερη ροή του αίματος εμποδίζοντας τις θρομβώσεις, δρα αντιοξειδωτικά και δυναμώνει τη καρδιά.

Ομέγα-3,6,9 και φυτοστερόλες

Αυτές οι λέξεις βρίσκονται στα χείλη σχεδόν όλων των ειδικών. Πρόκειται για βασικά απαραίτητα λιπαρά οξέα, γνωστά εδώ και αρκετά χρόνια στη καρδιολογία. Προέρχονται από φυτικές και ζωικές πηγές όπως τα ιχθυέλαια, ο λιναρόσπορος, το Νυχτολούλουδο κ.λπ. και τα οποία φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες.

Όταν γίνεται χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν βασικά λιπαρά οξέα, θεωρείται απαραίτητη και η αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης Ε για την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης.

Λεκιθίνες

Η λεκιθίνη είναι ένα φωσφολιπίδιο που ενεργεί σαν γαλακτοματοποιητής των λιπών και βοηθά στη διαχείριση των λιπαρών ουσιών μέσα στον οργανισμό μας. Βρίσκεται σε διάφορες τροφές (π.χ φασόλια, αυγά, φύτρο σιταριού).

Επειδή είναι ένα σημαντικό συστατικό πολλών τύπων ανθρώπινων ιστών, θεωρείται ότι είναι εργογόνου φύσεως.

Προσοχή όμως: Η λεκιθίνη να μη λαμβάνεται από άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη ασβεστίου ή οστεοπόρωση χωρίς την άδεια ιατρού και παράλληλη λήψη ασβεστίου.

Δεν συνιστάται η χρήση λεκιθίνης κατά την εγκυμοσύνη. Η λεκιθίνη δεν παύει να είναι μία μορφή λίπους, άρα περιέχει και αρκετές θερμίδες (περίπου 100cal στην ημερήσια συνιστώμενη δόση της με τη μορφή κόκκων).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυσχέρεια Ρινικής Αναπνοής

Φύλλα Δάφνης και Οφέλη για την Υγεία

Evi Makavelou

Γρίπη vs Κοινό Κρυολόγημα και οι Κίνδυνοι που Κρύβουν

Editor6 pharma

Τενοντίτιδα – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou

Βιταμίνη D – Σημάδια ότι Έχετε Ανεπάρκεια

Evi Makavelou

Αναιμία – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou

Μειώστε τους Κιρσούς Με Αυτούς τους Απλούς Τρόπους

Editor6 pharma

Γρίπη – Πώς να Ανακουφίσετε Έναν Ξηρό Βήχα; – Video

Γαστρεντερίτιδα λόγω Γιορτών – Πώς να την Αποτρέψετε

Editor6 pharma

Προβιοτικά και Οφέλη στην Υγεία

Evi Makavelou

Απαλλαγείτε από τα Ενοχλητικά Φλέματα

Άνοια – Κατάρριψη Kοινών Mύθων

Evi Makavelou