Υγεία & Ομορφιά
Η πανδημία της COVID-19 φανέρωσε ότι ποτέ δεν καταφέραμε στην Ελλάδα να έχουμε ένα λειτουργικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας.
Η πανδημία της COVID-19 φανέρωσε ότι ποτέ δεν καταφέραμε στην Ελλάδα να έχουμε ένα λειτουργικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας.
Επικαιρότητα

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Μετά τον Κορωνοϊό Εποχή

Με αφορμή την έρευνα της διαΝΕΟΣΙΣ για την αναδιοργάνωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στην μετά τον κορωνοϊό εποχή, συζήτησαν εχθές κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, ο Επίτιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και ο Γιάννης Κυριόπουλος.

Η πανδημία της COVID-19 φανέρωσε ότι ποτέ δεν καταφέραμε στην Ελλάδα να έχουμε ένα λειτουργικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας.

Ο κ. Τούντας παρουσίασε πρόταση για τη γενική αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας, δίνοντας έμφαση σε σειρά θεμάτων, όπως ο επανασχεδιασμός του νοσοκομειακού χάρτη, η ανάγκη για δημιουργία μιας ισχυρής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αλλά και η ανάγκη ενίσχυσης καινοτόμων υπηρεσιών υγείας, με τη συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Τούντας τόνισε ότι τα νοσοκομεία πρέπει να γίνουν ΝΠΙΔ, διευκρινίζοντας ότι αυτό δε θα αλλοιώσει το δημόσιο χαρακτήρα τους, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο.

Τόνισε δε ότι «έχουν γίνει προσπάθειες μεταρρυθμίσεων της υγείας και παλαιότερα, όμως έλειπε η πολιτική βούληση».

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριόπουλος είπε ότι οι χαμηλές δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, ωστόσο εκτίμησε ότι «το θέμα δεν είναι τόσο οι πρόσθετοι πόροι, αλλά να βρούμε τους τρόπους που θα γίνει η μεταρρύθμιση.

Μετά την έξοδο από την κρίση, το σύστημα υγείας πρέπει να επανέλθει στο ευρωπαϊκό μέσο όρο, λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ, κάτι που είναι εφικτό».

Ανάγκη για δημιουργία μιας ισχυρής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης που τόνισε ότι η:

«Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να μεταρρυθμίσει το σύστημα υγείας και η υγειονομική κρίση που βιώσαμε έκανε φανερό ότι όλα τα κράτη προστρέχουν στα δημόσια συστήματα υγείας για τη διαχείριση των κρίσεων.

Δε συζητάμε την ιδιωτικοποίηση του εθνικού συστήματος υγείας, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρηματοδότηση.

Μέσω πανδημίας έγιναν άλματα στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, όπως η άυλη συνταγογράφηση, ενώ σχετικά με τις δαπάνες για την υγεία, τόνισε ότι η συζήτηση πρέπει να μετατοπιστεί στο τρόπο που ξοδεύουμε τους διαθέσιμους πόρους.

Η πανδημία της COVID-19 φανέρωσε ότι ποτέ δεν καταφέραμε στην Ελλάδα να έχουμε ένα λειτουργικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, αλλά τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα και για το σύστημα υγείας να αναταχθεί.

Oι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι για εμας το εργαλείο βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας».

Για τον καίριο ρόλο τους στην ανάπτυξη του δημόσιου τομέα συμφώνησαν όλοι οι συνομιλητές και ανέφεραν ότι χωρίς τις ΣΔΙΤ ο δημόσιος τομέας όχι μόνο δεν αναπτύσσεται αλλά συρρικνώνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Ακραίες Θερμοκρασίες Λόγω Κλιματικής Αλλαγής Σκοτώνουν Εκατομμύρια Ανθρώπους Ετησίως

Τα Κρούσματα των Ιών που Προήλθαν από την Κίνα

yoadmin

Τα Εμβόλια Covid-19 Απέτρεψαν 20 εκατ. Θανάτους Παγκοσμίως

Αποχαιρετώντας τη Χειραψία την Εποχή του Κορωνοϊού

yoadmin

Βιγκανισμός – Η Διατροφή του Μέλλοντος

yoadmin

Καραντίνα – Σημάδια Τέλους στη Σχέση σας

Evi Makavelou

Καμπάνια Ενημέρωσης για την Υπεύθυνη Αυτοφροντίδα

yoadmin

Το Βραδινό Φαγητό Επιδεινώνει την Υγεία των Γυναικών

yoadmin

Όσοι Φοράνε Γυαλιά Έχουν Μικρότερη Πιθανότητα να Αρρωστήσουν από COVID-19

Η πιο Συχνή Σπάνια Πάθηση της Κυστικής Ίνωσης – Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων

Οι Χειρουργικές Μάσκες Προστατεύουν Καλά από τον Κορωνοϊό Αλλά οι Πλαστικές Προσωπίδες Καθόλου

Δικαιώματα Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας

yoadmin