Υγεία & Ομορφιά
Το Κρύο Σκοτώνει Πραγματικά τα Μικρόβια;
Υγεία

Το Κρύο Σκοτώνει Πραγματικά τα Μικρόβια;

Λέγεται πως το κρύο σκοτώνει τα μικρόβια, σύμφωνα με τη δημοφιλή σοφία, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό είναι λάθος, καθώς μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να το επιτύχουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κρύο δεν είναι από μόνο του ενεργό ενάντια στα μικρόβια.

Το Κρύο Σκοτώνει Πραγματικά τα Μικρόβια;

Επομένως, δεν λειτουργεί ως αντιμικροβιακός παράγοντας.

Αντίθετα, θα μπορούσε να ισχύει το αντίστροφο, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αμύνεται με δύο τρόπους ενάντια στα βακτήρια και τους ιούς: παράγοντας λευκά αιμοσφαίρια και ρυθμίζοντας την εσωτερική θερμοκρασία.

Σε χαμηλές θερμοκρασίες, αυτός ο μηχανισμός είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικός.

Δύο πιθανές εξηγήσεις

Στην καλύτερη περίπτωση, ορισμένοι ιοί είναι λίγο πιο συγκρατημένοι όταν πέσουν οι θερμοκρασίες.

Αλλά αν σκεφτείτε τις χειμερινές επιδημίες, όπως η ρινοφαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, η γρίπη και το κρυολόγημα,  εμφανίζονται συχνότερα σε δροσερές εποχές.

Λοιπόν, από πού προέρχεται αυτός ο μύθος ότι το κρύο σκοτώνει τα μικρόβια;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις.

Η πρώτη σχετίζεται με τη συμπεριφορά που υιοθετείται από τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των χειμερινών εποχών, καθώς είναι πιο περιορισμένοι στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να έρχονται σε επαφή με λιγότερα άτομα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης.

Στην πραγματικότητα, η επαφή μεταξύ ανθρώπων είναι η αιτία των επιδημιών και των μολυσματικών εστιών.

Η θερμοκρασία δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Η δεύτερη πιθανή εξήγηση είναι το αποτέλεσμα μιας εμπειρικής παρατήρησης: οποιοσδήποτε μαθητευόμενος κηπουρός θα έχει παρατηρήσει ότι το χειμώνα, οι ασθένειες των φυτών είναι λιγότερες.

Στην κουζίνα, η παρατήρηση είναι η ίδια: δεν χρειάζεται να βασίζεστε στο κρύο για να εξαλείψετε τυχόν μικρόβια που μπορεί να έχουν μολύνει το φαγητό σας.

Ένας ορισμένος αριθμός ίσως καταστραφεί από το κρύο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος πρέπει να θερμανθεί έντονα για να καταστραφεί.

Ακόμα και στα κατεψυγμένα προϊόντα, οι περισσότεροι μολυσματικοί παράγοντες είναι ανθεκτικοί. Ή μάλλον, γίνονται ανενεργοί.

Εξ ου και η σημασία του σεβασμού της περίφημης «ψυχρής αλυσίδας»: εάν έχει σπάσει, το βακτήριο συνεχίζει τον κύκλο πολλαπλασιασμού του με έναν μεγάλο ρυθμό.

Στην ουσία, οι μικροοργανισμοί γίνονται αδρανείς και επανενεργοποιούνται με τη θέρμανση.

Έτσι, μόνο μία μέθοδος θα σας επιτρέψει να απαλλαγείτε από ιούς και βακτήρια:

Η θερμική απολύμανση.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μαγειρέψετε το φαγητό σας καλά!

Για παράδειγμα, το βακτήριο E. coli, που είναι υπεύθυνο για γαστρεντερικές διαταραχές, αποβάλλεται μαγειρεύοντας τουλάχιστον στους 70°C, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η καταστροφή της σαλμονέλας, από την άλλη πλευρά, απαιτεί ελάχιστο μαγείρεμα στους 74°C.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σήματα που Εκπέμπει ο Οργανισμός Όταν Κάτι δεν Πάει Καλά με την Υγεία Σας

Editor6 pharma

Τροφές που Βοηθούν στο Φούσκωμα

Evi Makavelou

Τα Ηθικά Όρια της Αισθητικής Δερματολογίας

Άντρες και Ακμή – Πότε Είναι Απαραίτητη η Θεραπεία

Editor6 pharma

Οζώδης Ακμή – Παράγοντες που την Προκαλούν

Evi Makavelou

Μύθοι για την Ουρολοίμωξη

Evi Makavelou

Η Ασφαλής Διαχείριση του Πόνου

Κρύο ή Ζέστη για τον Πόνο;

Πόσο Σημαντικός Είναι ο Μεσημεριανός Ύπνος;

Evi Makavelou

Οι Επιπτώσεις της Υγρασίας στο Σώμα

Evi Makavelou

Ψωρίαση – Τι να Προσέξετε στη Διατροφή;

Evi Makavelou

Καλύτερη Διατροφή για Υγιή Καρδιά

admin