Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο που συνδέεται με τον θυρεοειδή αδένα και το λαμβάνουμε συνήθως μέσω της διατροφής.
Ο θυρεοειδής αδένας χρειάζεται το ιώδιο για να παράγει τις απαραίτητες ορμόνες για τον οργανισμό.
Η αλήθεια είναι πως ένα μέρος του συνολικού πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη ιωδίου ή αυτό βρίσκεται στα κατώτατα φυσιολογικά όρια.
Αυτό συμβαίνει περισσότερο σε κατοίκους περιοχών με μικρή ποσότητα ιωδίου στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.
Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να προκαλέσει βρογχοκήλη.
Η βρογχοκήλη εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας πρήζεται.
Επίσης, η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει και υποθυρεοειδισμό με συμπτώματα κόπωσης, μυϊκής αδυναμίας και αύξησης βάρους.
Για να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση, δείτε σε ποιες τροφές μπορείτε να βρείτε το ιώδιο, ώστε να τις εντάξετε στη διατροφή σας.
Τροφές πλούσιες σε ιώδιο – Φύκια
Τα φύκια είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων.
Έχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι μια από τις καλύτερες πηγές ιωδίου, αν όχι η καλύτερη.
Πάντως η ποσότητα ιωδίου που περιέχουν τα φύκια σχετίζεται με την περιοχή στην οποία φύονται και με τον τρόπο επεξεργασίας τους.
Ιωδιούχο αλάτι
Ένα τέταρτο του κουταλιού ιωδιούχου αλατιού αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης ιωδίου.
Όμως το αλάτι περιέχει και νάτριο.
Γι’ αυτόν τον λόγο τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί η πρόσληψη ιωδίου, καθώς ο περισσότερος κόσμος προσπαθεί να αποφύγει την κατανάλωση νατρίου.
Τροφές πλούσιες σε ιώδιο – Τόνος
Ο τόνος αποδίδει λίγες θερμίδες, ενώ περιέχει υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και ιωδίου.
Αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και ω3 λιπαρών οξέων που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ο τόνος περιέχει λιγότερο ιώδιο από τον μπακαλιάρο επειδή είναι πιο λιπαρό ψάρι.
Όμως δεν είναι αμελητέα πηγή ιωδίου.
Μπακαλιάρος
Ο μπακαλιάρος καταναλώνεται πολύ στην Ελλάδα και προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του ιωδίου.
Τα ψάρια με λίγα λιπαρά έχουν υψηλότερες ποσότητες ιωδίου.
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά είναι βασική πηγή ιωδίου.
Μόλις ένα ποτήρι γάλα μπορεί να παρέχει ακόμα και πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών σε ιώδιο, ανάλογα με την εκτροφή των ζώων από τα οποία παράγεται το γάλα.
Εξίσου καλές πηγές ιωδίου με το γάλα είναι το γιαούρτι και το τυρί τύπου cottage.
Τροφές πλούσιες σε ιώδιο – Αυγά
Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του αυγού περιέχονται στον κρόκο.
Κατά μέσο όρο, ένα μεγάλο αυγό μπορεί να αποδώσει το 16% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε ιώδιο.
Δαμάσκηνα
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι μια καλή πηγή ιωδίου για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή.
Επίσης, τα δαμάσκηνα βοηθούν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.
Γαρίδες
Τέλος, οι γαρίδες έχουν λίγες θερμίδες, αλλά είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και ιώδιο.
Επιπλέον, προσφέρουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β12, το σελήνιο και ο φώσφορος.