Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της δηλητηρίασης από κάποια τροφή.
Μπορεί να συμβεί αν φάμε ένα τρόφιμο που έχει λήξει, κάτι που δεν έχει μαγειρευτεί καλά, ένα φαγητό που έχει μείνει καιρό στο ψυγείο μας.
Αιτίες
Οφείλεται συνήθως σε κάποια μόλυνση από βακτήρια ή ιούς και μπορεί να είναι πολύ σοβαρή.
Η σαλμονέλα βρίσκεται κυρίως στο κοτόπουλο, αλλά και στα άλλα κρέατα που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς, στα αυγά και στο μη παστεριωμένο γάλα.
Ο σταφυλόκοκκος που συνδέεται κυρίως με δερματικές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσει και τροφικές δηλητηριάσεις από γαλακτοκομικά σε μορφή κρέμας ή από την κατανάλωση κρέατος.
Ο νοροϊός βρίσκεται σε ωμά φρούτα, λαχανικά και θαλασσινά.
Το βακτήριο E.coli βρίσκεται φυσιολογικά στο γαστρεντερικό σύστημα, αλλά μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές ανάλογα το στέλεχός του που προκαλεί τη δηλητηρίαση.
Τα στελέχη αυτά εντοπίζονται στο μολυσμένο νερό ή σε κάποιο μολυσμένο τρόφιμο.
Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να εκδηλωθεί αμέσως, μία μέρα μετά, ακόμα και μία εβδομάδα μετά την κατανάλωση της «ύποπτης» τροφής.
Συμπτώματα
Ανάλογα την περίπτωση τα συμπτώματα διαφέρουν.
Μπορεί να είναι πολύ ελαφριά, όπως ένας στομαχόπονος που περνά σε λίγες ώρες ή διάρροια.
Μπορεί όμως να είναι και πιο βαριά, όπως διάρροια που επιμένει, εμετός, υψηλός πυρετός, πόνος και κράμπες στην κοιλιά, έντονη ναυτία.
Η διάρκεια και η σοβαρότητα της δηλητηρίασης, όπως και η ένταση των συμπτωμάτων εξαρτώνται από τον μικροοργανισμό που έχει εισβάλλει στο σώμα προκαλώντας τη λοίμωξη.
Μια τροφική δηλητηρίαση μπορεί να διαρκέσει λίγες ώρες ή να χρειαστεί δύο εβδομάδες για να περάσει εντελώς.
Αντιμετώπιση
Η διάρροια δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιο φάρμακο χωρίς τη γνώμη του γιατρού.
Είναι ένας από τους τρόπους που ο οργανισμός προσπαθεί να διώξει το μικρόβιο.
Επειδή τα συμπτώματα της δηλητηρίασης (εμετός και διάρροια) συνεπάγονται απώλεια υγρών από τον οργανισμό, ο ασθενής θα πρέπει να ενυδατώνεται σε όλη τη διάρκεια της ανάρρωσής του.
Δεν είναι εύκολο γιατί συνήθως κανείς δεν έχει όρεξη ούτε για νερό ενώ περνάει δηλητηρίαση, αλλά είναι σημαντικό.
Όταν δεν υπάρχει εμετός, αυτά που μπορεί να καταναλώσει κανείς σε όλη τη διάρκεια της ανάρρωσης είναι στέρεες τροφές όπως ρύζι, μπανάνα και παξιμάδια.
Μια απλή τροφική δηλητηρίαση συνήθως χρειάζεται ξεκούραση στο σπίτι.
Αν όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή χειροτερεύουν, η διάρροια φτάνει τις πέντε μέρες, ο εμετός δε σταματά και ο πυρετός δεν κατεβαίνει, τότε ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό.
Πιο σύνθετη μορφή τροφικής δηλητηρίασης είναι αυτή που προκαλεί η σαλμονέλα, τόσο επικίνδυνη που πιθανότατα ο ασθενής να χρειαστεί νοσοκομείο.
Το ίδιο ισχύει και για τις δηλητηριάσεις που οφείλονται π.χ. σε θαλασσινά, κονσέρβες, μανιτάρια, κουκιά γιατί μπορεί να πάρουν πολύ άσχημη τροπή μιας και περιέχουν τοξίνες ή άλλες επικίνδυνες για τον οργανισμό τοξικές ουσίες.