Υγεία & Ομορφιά
Βγάλτε τους Φακούς Επαφής πριν Πέσετε για Ύπνο!
Βγάλτε τους Φακούς Επαφής πριν Πέσετε για Ύπνο
Πρόληψη

Βγάλτε τους Φακούς Επαφής πριν Πέσετε για Ύπνο

Ο ύπνος με τους φακούς επαφής είναι κάτι πάρα πολύ συνηθισμένο, μπορεί να συμβεί στον καθένα να ξεχάσει να βγάλει τους φακούς του πριν πάει για ύπνο.

Ωστόσο πρόκειται για μια επικίνδυνη συνήθεια, αφού οι οφθαλμίατροι μας προειδοποιούν ότι μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα μάτια μας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ένας στους δύο χρήστες φακών επαφής παραδέχεται ότι έχει αποκοιμηθεί χωρίς να τους βγάλει από τα μάτια του.

Η αλήθεια είναι ότι ο ύπνος με φακούς επαφής οι οποίοι δεν είναι εγκεκριμένοι για ολονύκτια χρήση αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης των ματιών.

Βγάλτε τους Φακούς Επαφής πριν Πέσετε για Ύπνο!

Οι μολύνσεις αυτές όχι μόνο μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του κερατοειδούς χιτώνα στο μάτι και έντονο πόνο και φωτοευαισθησία, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες της όρασης.

Το να κοιμηθεί κάποιος με τους φακούς του μια φορά είναι κατανοητό και δύσκολα θα δημιουργήσει πρόβλημα.

Όταν όμως το κάνει συνεχώς, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί η διαρκής ανεπαρκής οξυγόνωση του κερατοειδούς από μόνη της μπορεί να δημιουργήσει μικροσκοπικές πληγές στον βολβό του ματιού, από τις οποίες εύκολα εισέρχονται βακτήρια και παράσιτα για να εξαπλωθούν στο υπόλοιπο μάτι.

Τα μάτια, όπως και κάθε άλλο όργανο του σώματος, χρειάζονται οξυγόνο για να είναι υγιή.

Επειδή ο κερατοειδής δεν διαθέτει δικά του αιμοφόρα αγγεία, τροφοδοτείται με το οξυγόνο που χρειάζεται από τα δάκρυα και τον αέρα.

Όταν κάποιος φοράει κοινούς φακούς επαφής, το οξυγόνο που φθάνει σ’ αυτόν μειώνεται και όσο περισσότερες ώρες τους φοράει, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η έλλειψη οξυγόνου.

Αν όμως ο χρήστης κλείσει τα μάτια του και αποκοιμηθεί, τότε ο κερατοειδής του μπορεί να υποστεί υποξία, δηλαδή παθολογική μείωση της οξυγόνωσής του.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο οργανισμός αντιδρά αναπτύσσοντας μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στο πρόσθιο τμήμα του ματιού και, παρότι στην αρχή αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα, αν συνεχιστεί η υποξία και εξακολουθήσουν να διαστέλονται τα αγγεία, μπορεί να διαταραχτεί η όραση.

Η πιο συνηθισμένη μόλυνση του κερατοειδή που συνδέεται με τον ύπνο με τους φακούς επαφής είναι η κερατίτιδα, μία φλεγμονή που μπορεί να προκληθεί από παράσιτα, όπως η ακανθοαμοιβάδα, από βακτήρια, μύκητες και τον ιό του έρπη.

Αν οι μολύνσεις αυτές δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να προκαλέσουν από μικρή απώλεια της όρασης, έως ανάγκη για μεταμόσχευση κερατοειδή ή ακόμα και τύφλωση.

Ένας άλλος κίνδυνος με τη χρήση των φακών επαφής το βράδυ, είναι τα έλκη του κερατοειδή, δηλαδή οι πληγές στην επιφάνειά του και η επιμόλυνσή τους.

Για παράδειγμα, τα έλκη αυτά μπορεί να προκληθούν όταν οι φακοί «γδάρουν» την επιφάνεια του κερατοειδή και η επιμόλυνση όταν παγιδευτούν βακτήρια στις εκδορές.

Όλα αυτά είναι πολύ πιθανό να συμβούν όταν οι φακοί επαφής δεν αφαιρούνται τακτικά, δεν συντηρούνται σωστά και δεν αντικαθιστώνται όσο συχνά συνιστά ο οφθαλμίατρος.

Τα έλκη μπορεί να προκαλέσουν αφόρητο πόνο και βλάβη της όρασης, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται μεταμόσχευση του κερατοειδή.

Έχει άλλωστε αποδειχθεί ότι ο κίνδυνος έλκους και μόλυνσης του κερατοειδή είναι πέντε φορές μεγαλύτερος στους χρήστες κοινών φακών επαφής, που κοιμούνται τακτικά φορώντας τους.

Βγάλτε τους Φακούς Επαφής πριν Πέσετε για Ύπνο!

Τι οφείλετε να κάνετε

Για να αποφύγουν αυτούς τους κινδύνους, οι χρήστες των φακών επαφής πρέπει να τους φορούν όσες ώρες ορίζεται στη συσκευασία τους, να τηρούν τις οδηγίες καθαρισμού και συντήρησης και να μην κοιμούνται με φακούς οι οποίοι δεν προορίζονται για ολονύκτια χρήση.

Αν δεν έχετε τον χρόνο ή τη διάθεση να φροντίσετε τους φακούς σας όπως πρέπει, μπορείτε να επιλέξετε τους μαλακούς φακούς επαφής μιας χρήσεως.

Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβοί, αλλά τουλάχιστον δεν θα έχετε να ανησυχείτε για τη φροντίδα και τη συντήρησή τους.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρίσεις Πανικού – Τρόποι για να τις Προλάβετε

Έλαιο Ρίγανης και τα Οφέλη για την Υγεία

a.alefragkis

Πρώτες Βοήθειες για Μικροατυχήματα

yoadmin

Υπερβολική Εφίδρωση – Τι Πρέπει να Αποφύγετε

Διατροφή για να Προλάβετε τις Κράμπες

Evi Makavelou

Τι Δείχνει το Χρώμα Μαλλιών για την Υγεία;

Evi Makavelou

Κορυφαίες Επιλογές Διατροφής για την Πρόληψη των Ρυτίδων

Editor6 pharma

Εύκολοι Τρόποι για να Προστατέψετε την Όρασή σας Φυσικά

Editor6 pharma

Μπαμπού – Ο Πράσινος Χρυσός του Μέλλοντος

Αντισηπτικά και Απολυμαντικά – Πόσο Βλάπτουν το Δέρμα και πώς Μπορείτε να Προστατευτείτε

Editor6 pharma

Ενίσχυση Ανοσοποιητικού με Φρούτα

Evi Makavelou

Πλύσιμο με Σαπούνι και Νερό vs Αντισηπτικό – Τι να Επιλέξετε

Editor6 pharma