Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα δημοφιλές προϊόν που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική της λευκής ζάχαρης.
Η διαφορετική αυτή ζάχαρη προέρχεται από τα άνθη του φοινικόδεντρου και η παραγωγή της γίνεται έπειτα από φυσική διαδικασία δύο σταδίων.
Αρχικά ο χυμός των άνθεων συλλέγεται σε δοχεία και θερμαίνεται έως ότου εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των υγρών τους.
Από τη διεργασία αυτή παραμείνει μια παχιά πάστα, η οποία στερεοποιείται και μετατρέπεται σε κόκκους μικρότερου μεγέθους και πιο μεταβλητούς από εκείνους της λευκής ζάχαρης.
Ζάχαρη καρύδας και λευκή ζάχαρη – Οι διαφορές τους
Μολονότι η ζάχαρη καρύδας μοιάζει αρκετά με την κανονική ζάχαρη, οι διαφορές τους κυρίως εντοπίζονται στα θρεπτικά συστατικά.
Αυτό, διότι σε αντίθεση με τη λευκή που περιέχει πολλές θερμίδες, η ζάχαρη καρύδας δεν έχει υποστεί υψηλή επεξεργασία.
Έτσι διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά της, τα μέταλλα, το ασβέστιο, τον σίδηρο, το κάλιο και τον ψευδάργυρο.
Η ζάχαρη καρύδας είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β6.
Όλες αυτές οι βιταμίνες βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και στην τόνωση της ενέργειας.
Είναι επίσης πλούσια και σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όπως το γλουταμινικό οξύ που βοηθάει τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματος.
Περιέχει επίσης πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες.
Πρόκειται για συστατικά που μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα και ρίχνουν τις τιμές της χοληστερόλης.
Η ζάχαρη καρύδας, πέραν του ότι είναι προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την κρυσταλλική ζάχαρη.
Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωσή της δε δημιουργεί αίσθημα λήθαργου, πείνας και ευερεθιστότητας.
Σημειώνεται ωστόσο ότι τα φυσικά γλυκαντικά, όπως είναι η ζάχαρη καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου ή η μελάσα, μπορεί να αποτελούν υγιεινή επιλογή.
Όμως πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς δεν παύουν να αποτελούν πηγές ζάχαρης.
Το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή είναι να κάνουμε υγιεινές επιλογές και να γνωρίζουμε τις θρεπτικές ιδιότητες των τροφών.
Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και η βελτίωση της υγείας μας δε συνεπάγονται απαραίτητα τον αποκλεισμό των αγαπημένων μας σνακ από τη διατροφή μας.
Απλώς πρέπει η κατανάλωση αυτή να γίνεται με μέτρο και σε φυσιολογικά πλαίσια.