Υγεία & Ομορφιά
Το ψέμα είναι κακό σε μια σχέση, είτε πρόκειται για ένα μικρό ή μεγάλο ψέμα, καθώς πολλές φορές μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη σχέση.
Ψυχολογία

7 Τρόποι για να Ανιχνεύσετε τα Ψέματά του

Το να είστε σε μια σχέση σημαίνει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια μεταξύ σας.

Ωστόσο, το ψέμα είναι κακό σε μια σχέση, είτε πρόκειται για ένα μικρό ή μεγάλο ψέμα, καθώς πολλές φορές μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη σχέση.

Σχετικά με αυτό, τα νέα είναι ευχάριστα για εσάς που θέλετε να γνωρίζετε τα πράγματα ως έχουν και να ακούτε πάντοτε την αλήθεια.

Το ψέμα είναι κακό σε μια σχέση, είτε πρόκειται για ένα μικρό ή μεγάλο ψέμα, καθώς πολλές φορές μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη σχέση.

Δεν χρειάζονται ανιχνευτές ψεύδους, για να αναγνωρίσετε ένα ψέμα.

Απλά ανοίξτε τα μάτια σας και παρατηρήστε ορισμένα σημάδια που σίγουρα θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη ανίχνευση ενός ψέματος.

Δεν σας απαντά άμεσα…

Όταν το ερώτημα σας είναι σαφές… και ο σύντροφός σας έχει μια ύποπτη συμπεριφορά, αργεί να απαντήσει, φλυαρεί για άσχετα, αποφεύγοντας την άμεση οπτική επαφή μαζί σας, τότε μάλλον αντιμετωπίζετε ένα ψέμα.

Αντί, λοιπόν, να σας δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση, σας πλημμυρίζει με άσχετες ασαφής πληροφορίες.

Σας απαντά με ερώτηση…

Όταν ένας ψεύτης αισθάνεται ένοχος και προσπαθεί να κρύψει το ψέμα του, υιοθετεί μια τακτική στην οποία «καπελώνει» την ερώτησή σας με μια δικιά του, αποφεύγοντας την απάντηση.

Η τεχνική αυτή επιτρέπει στον ψεύτη να μπερδέψει τον συνομιλητή του, προκειμένου να ξεγλιστρήσει σαν το ψάρι και να αποφύγει την απάντηση.

Μη θέλοντας να αισθανθεί υπεύθυνος για το ψέμα του, επιδιώκει να σας κατηγορήσει, αντιστρέφοντας έτσι τους ρόλους.

Αποποίηση ευθυνών…

Οι ψεύτες γνωρίζουν πάντοτε το λάθος τους και θα κάνουν τα πάντα για να προσπαθήσουν να το καλύψουν, καθώς ξέρουν ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεγάλο ψέμα.

Μια άλλη τακτική, λοιπόν, αφορά την περίπτωση της αποποίησης ευθυνών.

Εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη στρατηγική, αυτός που ψεύδεται θα «ρίξει» τις ευθύνες σε κάποιον άλλο, κατηγορώντας μέχρι και άτομα από τον κοινωνικό του περίγυρο, προκειμένου να βγει ο ίδιο «ασπροπρόσωπος».

Οι ψεύτες γνωρίζουν πάντοτε το λάθος τους και θα κάνουν τα πάντα για να προσπαθήσουν να το καλύψουν, καθώς ξέρουν ότι οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μεγάλο ψέμα.

Η γλώσσα του σώματος που προδίδει…

Πέρα από τη λεκτική επικοινωνία, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μη λεκτική επικοινωνία, δηλαδή εκφράσεις του προσώπου, των χεριών, του σώματος, κ.λπ.

Ένας άνθρωπος που σας λέει ψέματα, τείνει να κοκκινίζει στο πρόσωπο, τα ρουθούνια του μεγαλώνουν ελαφρώς και κρατάει μια απόσταση ασφαλείας από εσάς.

Σε άλλες περιπτώσεις, θα παρατηρήσετε να δαγκώνει τα νύχια του, να ξύνει ή να ακουμπά συνεχώς το πρόσωπό του, να παίζει αμήχανα με κάποιο αντικείμενο, π.χ. με το στυλό, με τα κλειδιά του, κ.λπ.

Η αποφυγή της οπτικής επαφής

Ένα από τα πιο σημαντικά σημάδια που θα πρέπει να παρατηρήσετε, πέρα από τα ίδια τα λόγια του συνομιλητή σας, είναι τα μάτια του.

Πιο συγκεκριμένα, ο άνθρωπος που σας λέει ψέματα θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει την οπτική επαφή μαζί σας, ενώ θα παρατηρήσετε ότι το βλέμμα του «φεύγει» προς τα αριστερά, δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τη φαντασία.

Αλλαγή στη χροιά της φωνής

Αυτός που αφηγείται ένα ψέμα, νιώθει άβολα και σίγουρα αισθάνεται στρεσαρισμένος.

Ο λόγος του γίνεται πιο γρήγορος, ενώ θα παρατηρήσετε μια αλλαγή στον τόνο αλλά και στη χροιά της φωνής του.

Αυτό συμβαίνει επειδή εκείνη τη στιγμή προσπαθεί να σας πείσει.

Γι’ αυτό, θα σας μιλάει ακατάπαυστα, θέλοντας να καλύψει την οποιαδήποτε σιωπή.

Ρίξτε άδεια για να πιάσετε γεμάτα

Η μέθοδος αυτή έχει προβεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην ανίχνευση του ψεύδους και στην αναζήτηση της αλήθειας.

Εάν π.χ. υποψιάζεστε ότι ο σύντροφος σας έχει κάποια άλλη σχέση, μπορείτε να ξεκινήσετε έναν διάλογο λέγοντας:

«Στην εταιρία όπου εργάζομαι, ένας συνάδελφός μου έχει εξωσυζυγικές σχέσεις με μια κοπέλα από το κυλικείο… κ.λπ.»

Έπειτα, παρατηρήστε την αντίδρασή του.

Εάν δείτε ότι ο σύντροφός σας αισθάνεται άβολα, αποφεύγει την οπτική επαφή μαζί σας, κοκκινίζει, και αρχίζει να λέει άσχετες πληροφορίες… τότε ίσως προσπαθεί να κρύψει κάτι από εσάς!

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροφές που Φτιάχνουν τη Διάθεση

Τα Σημάδια της Συναισθηματικής Εξάντλησης

Οι Αιτίες που Μπορεί να Προκαλέσουν τους Εφιάλτες

Η Κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Πώς να Καταπολεμήσετε το Άγχος πριν από την Επίσκεψη στον Γιατρό

Στρατηγικές για να Αποτρέψετε την Απιστία