Υγεία & Ομορφιά
Αυξημένος ο Κίνδυνος Άνοιας στις Γυναίκες με Πρόωρη Εμμηνόπαυση
Επικαιρότητα

Πρόωρη Εμμηνόπαυση και Κίνδυνος Άνοιας

Οι γυναίκες που εισέρχονται σε εμμηνόπαυση πολύ νωρίς, πριν τα 40, είναι αρκετά πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους, σε σύγκριση με όσες έχουν εμμηνόπαυση στη μέση ηλικία των 50-51 ετών, όπως δείχνει μία νέα βρετανο-κινεζική επιστημονική μελέτη.

Η ανάλυση των στοιχείων της έρευνας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γουέντινγκ Χάο του κινεζικού Πανεπιστημίου Σαντόνγκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε επιδημιολογικό συνέδριο της American Heart Association στο Σικάγο, ανέλυσαν στοιχεία για 153.291 γυναίκες στη Βρετανία με μέση ηλικία 60 ετών.

Αυξημένος ο Κίνδυνος Άνοιας στις Γυναίκες με Πρόωρη ΕμμηνόπαυσηΗ διάγνωση κάθε είδους άνοιας (Αλτσχάιμερ, αγγειακής κ.ά.) συσχετίστηκε με την ηλικία εισόδου στην εμμηνόπαυση.

Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν εμμηνόπαυση πριν τα 40, είχαν 35% μεγαλύτερη πιθανότητα διάγνωσης με άνοια αργότερα.

Εκείνες που εισήλθαν σε εμμηνόπαυση πριν τα 45 τους, είχαν 1,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα άνοιας πριν τα 65 τους.

Όσες είχαν εμμηνόπαυση μετά τα 52, είχαν παρόμοια πιθανότητα άνοιας με εκείνες που είχαν εμμηνόπαυση στα 50-51.

Η ηλικία της εμμηνόπαυσης και ο κίνδυνος αγγειακής άνοιας

Μολονότι οι γυναίκες κινδυνεύουν μετά την εμμηνόπαυση περισσότερο από εγκεφαλικό (κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια αγγειακού τύπου), η νέα μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία της εμμηνόπαυσης και στον κίνδυνο αγγειακής άνοιας.

«Η άνοια είναι δυνατό να προληφθεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι που οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως η συχνή άσκηση, η συμμετοχή σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, το κόψιμο του καπνίσματος και του αλκοόλ, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, η λήψη επαρκούς βιταμίνης D και, αν το συστήσει ο γιατρός, η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου», δήλωσε η Χάο.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μείωση των επιπέδων των ορμονών οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελεί μία αιτία για τη σχέση μεταξύ πρόωρης εμμηνόπαυσης και άνοιας.

«Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη οιστρογόνων μακροπρόθεσμα ενισχύει το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση», ανέφερε η Χάο.

Πρόσθεσε ότι οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν στενά τυχόν συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης στις γυναίκες που φθάνουν στην εμμηνόπαυση πριν τα 45.

Οι επιπτώσεις της άνοιας

Η άνοια επιφέρει σοβαρές αλλαγές στον εγκέφαλο, διαταράσσοντας την ικανότητα ενός ανθρώπου να θυμάται, να λαμβάνει αποφάσεις και να μιλάει.

Η συχνότερη μορφή άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και η δεύτερη συχνότερη είναι η αγγειακή άνοια Και οι δύο είναι πιο συχνές σε προχωρημένη ηλικία.

Άλλες παθήσεις που πλήττουν περιοχές του εγκεφάλου μπορεί, επίσης, να οδηγήσουν σε άνοια, ενώ κάποιος είναι δυνατό να έχει άνοια εξαιτίας όχι μόνο μίας αιτίας αλλά περισσοτέρων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξυπνα Μέτρα Στήριξης στη Μετά Κορωνοϊό Εποχή για την Αγορά Εργασίας

Κορωνοϊός – Η Συσχέτιση των Γονιδίων με την Αύξηση του Κινδύνου Νόσησης

«Ψηφιακό Κουδούνι» για Γυμνάσια και Λύκεια από Σήμερα

Η Συσχέτιση του Κορωνοϊού και της Περιφρόνησής μας για τη Φύση

yoadmin

Είναι μία Δόση Εμβολίου Αρκετή για Όσους Έχουν Νοσήσει από Covid-19;

Τι θα Πρέπει να Έχετε στο Φαρμακείο σας για τη Φροντίδα του Παιδιού σας όταν Είστε Κλεισμένοι στο Σπίτι

yoadmin

Κορωνοϊός – Τι Πρέπει να Προσέχουν οι Ασθενείς με ΧΑΠ και Άσθμα

yoadmin

Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Έρπητα Ζωστήρα

yoadmin

Η COVID-19 Είναι μία Πολυσυστηματική Νόσος

a.alefragkis

Το Νέο Εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού από τη Moderna

Αυξημένη η Πιθανότητα Διάγνωσης Νέου Διαβήτη Μετά από Ήπια Covid-19

Ποιοι Ενδοιασμοί Υπάρχουν για τα Διαβατήρια-Πιστοποιητικά Ανοσίας και Γιατί στο Τέλος Μάλλον θα Καμφθούν

Evi Makavelou