Υγεία & Ομορφιά
Αυξημένος ο Κίνδυνος Άνοιας στις Γυναίκες με Πρόωρη Εμμηνόπαυση
Επικαιρότητα

Πρόωρη Εμμηνόπαυση και Κίνδυνος Άνοιας

Οι γυναίκες που εισέρχονται σε εμμηνόπαυση πολύ νωρίς, πριν τα 40, είναι αρκετά πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους, σε σύγκριση με όσες έχουν εμμηνόπαυση στη μέση ηλικία των 50-51 ετών, όπως δείχνει μία νέα βρετανο-κινεζική επιστημονική μελέτη.

Η ανάλυση των στοιχείων της έρευνας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γουέντινγκ Χάο του κινεζικού Πανεπιστημίου Σαντόνγκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε επιδημιολογικό συνέδριο της American Heart Association στο Σικάγο, ανέλυσαν στοιχεία για 153.291 γυναίκες στη Βρετανία με μέση ηλικία 60 ετών.

Αυξημένος ο Κίνδυνος Άνοιας στις Γυναίκες με Πρόωρη ΕμμηνόπαυσηΗ διάγνωση κάθε είδους άνοιας (Αλτσχάιμερ, αγγειακής κ.ά.) συσχετίστηκε με την ηλικία εισόδου στην εμμηνόπαυση.

Διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν εμμηνόπαυση πριν τα 40, είχαν 35% μεγαλύτερη πιθανότητα διάγνωσης με άνοια αργότερα.

Εκείνες που εισήλθαν σε εμμηνόπαυση πριν τα 45 τους, είχαν 1,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα άνοιας πριν τα 65 τους.

Όσες είχαν εμμηνόπαυση μετά τα 52, είχαν παρόμοια πιθανότητα άνοιας με εκείνες που είχαν εμμηνόπαυση στα 50-51.

Η ηλικία της εμμηνόπαυσης και ο κίνδυνος αγγειακής άνοιας

Μολονότι οι γυναίκες κινδυνεύουν μετά την εμμηνόπαυση περισσότερο από εγκεφαλικό (κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια αγγειακού τύπου), η νέα μελέτη δεν βρήκε συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία της εμμηνόπαυσης και στον κίνδυνο αγγειακής άνοιας.

«Η άνοια είναι δυνατό να προληφθεί και υπάρχουν διάφοροι τρόποι που οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως η συχνή άσκηση, η συμμετοχή σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, το κόψιμο του καπνίσματος και του αλκοόλ, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, η λήψη επαρκούς βιταμίνης D και, αν το συστήσει ο γιατρός, η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου», δήλωσε η Χάο.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η μείωση των επιπέδων των ορμονών οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελεί μία αιτία για τη σχέση μεταξύ πρόωρης εμμηνόπαυσης και άνοιας.

«Γνωρίζουμε ότι η έλλειψη οιστρογόνων μακροπρόθεσμα ενισχύει το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση», ανέφερε η Χάο.

Πρόσθεσε ότι οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν στενά τυχόν συμπτώματα γνωστικής εξασθένησης στις γυναίκες που φθάνουν στην εμμηνόπαυση πριν τα 45.

Οι επιπτώσεις της άνοιας

Η άνοια επιφέρει σοβαρές αλλαγές στον εγκέφαλο, διαταράσσοντας την ικανότητα ενός ανθρώπου να θυμάται, να λαμβάνει αποφάσεις και να μιλάει.

Η συχνότερη μορφή άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και η δεύτερη συχνότερη είναι η αγγειακή άνοια Και οι δύο είναι πιο συχνές σε προχωρημένη ηλικία.

Άλλες παθήσεις που πλήττουν περιοχές του εγκεφάλου μπορεί, επίσης, να οδηγήσουν σε άνοια, ενώ κάποιος είναι δυνατό να έχει άνοια εξαιτίας όχι μόνο μίας αιτίας αλλά περισσοτέρων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιες Ομάδες Πληθυσμού Πρέπει να Εμβολιαστούν κατά της Γρίπης

Πάντα ένα Βήμα Μπροστά, με Ασφάλεια σε κάθε Καινοτόμο Υπηρεσία!

yoadmin

Η Ασφάλεια του Πολίτη

yoadmin

Απαντήσεις Σχετικά με την Αποτελεσματικότητα των Εμβολίων Covid-19

Covid-19 – Tο Εμβόλιο των Pfizer/BioNTech Φαίνεται Αποτελεσματικό Κατά του Παραλλαγμένου Στελέχους του Νέου Κορωνοϊού που Ταυτοποιήθηκε Πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Έναρξη Κλινικής Δοκιμής για την Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας Ενός Συνδυασμού Εμβολίων

Έκτακτα Μέτρα από το Υπουργείο Υγείας και 7 Νέα Κρούσματα Κορωνοϊού

yoadmin

Κορωνοϊός – Πώς Μπορεί να Περιοριστεί η Μεταδοτικότητά του;

yoadmin

Κορωνοϊός – Οι Καπνιστές που Καταλήγουν στο Νοσοκομείο Είναι Λιγότεροι αλλά με Σοβαρότερη Νόσο

yoadmin

Αγορά Πλαστών Φαρμάκων από το Διαδίκτυο

yoadmin

Τι Λένε οι Νέες Συστάσεις των Ιατρών για την Ασπιρίνη

yoadmin

Κορωνοϊός και Προστασία Κατόπιν Εμβολιασμού