Υγεία & Ομορφιά
αντιφλεγμονώδεις τροφές
Διατροφή

Αντιφλεγμονώδεις Τροφές – Ο Ρόλος τους

Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που πιστεύεται ότι προλαμβάνει ή μειώνει τη χρόνια φλεγμονή.

Η φλεγμονή αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για μια ποικιλία προβλημάτων υγείας.

Αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδεις τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, ξηρούς καρπούς, σπόρους κι υγιή λίπη.

Αυτό το άρθρο διερευνά τι είναι η χρόνια φλεγμονή και πώς η διατροφή μπορεί να εξουδετερώσει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της.

Τι είναι η φλεγμονή;

Η φλεγμονή είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε λοιμώξεις, ασθένειες και τραυματισμούς.

Αφού εξουδετερωθεί η βλάβη, η φλεγμονή σταματά και το σώμα έχει χρόνο να θεραπευθεί.

Η χρόνια φλεγμονή είναι φλεγμονή που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν συμβαίνει αυτό, προκαλoύνται αλλαγές στο σημείο της φλεγμονής κι αλλού στο σώμα.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να έχει χρόνια φλεγμονή.

Ένα παράδειγμα είναι η παχυσαρκία, στην οποία ο υπερβολικός λιπώδης ιστός προκαλεί ορμονικές αλλαγές.

Σε αυτή την περίπτωση έχουμε κι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα, που δημιουργούν φλεγμονή που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. 

Άλλες αιτίες χρόνιας φλεγμονής περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το αλκοόλ, τις χρόνιες λοιμώξεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που πιστεύεται ότι προλαμβάνει ή μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, βασικό παράγοντα κινδύνου για μια ποικιλία προβλημάτων υγείας.Οφέλη από αντιφλεγμονώδεις τροφές

Ορισμένες τροφές είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή στο σώμα.

Ένα παράδειγμα είναι το κόκκινο κρέας, το οποίο περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Το κορεσμένο λίπος είναι μία από τις ουσίες, μαζί με τα τρανς λιπαρά και την επεξεργασμένη ζάχαρη, που προκαλούν ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού να απελευθερώνουν φλεγμονώδεις πρωτεΐνες στην κυκλοφορία του αίματος. 

Άλλα τρόφιμα δεν προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

Αυτά τα τρόφιμα  είναι πλούσια σε ουσίες που ονομάζονται αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις χημικές ουσίες γνωστές ως ελεύθερες ρίζες που προκαλούν μακροχρόνια βλάβη στα κύτταρα και μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή.

Δεδομένου ότι οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν το επίπεδο φλεγμονής στο σώμα μας, η αντιφλεγμονώδης δίαιτα πιστεύεται ότι περιορίζει τη χρόνια φλεγμονή.

Επίσης βοηθά στην πρόληψη καταστάσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος.

Τρόφιμα προς κατανάλωση

Τα άτομα που τρώνε πολλά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, υγιή έλαια και ψάρια έχουν μειωμένο κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονές.

Οι ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα τα αντιοξειδωτικά και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, μπορεί επίσης να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παχαίνει το Άγχος;

yoadmin

Τα Καλύτερα Πρωινά με Πρωτεΐνη

Evi Makavelou

Smartwatch και Απώλεια Βάρους

Evi Makavelou

Μειώστε τη Χοληστερόλη… Τρώγοντας Σωστά!

Υδατάνθρακες που Επιτρέπονται στη Δίαιτα

a.alefragkis

Οι Καλύτερες Τροφές για το Πρωινό Γεύμα

Evi Makavelou

Πότε η Σχέση με το Φαγητό Θεωρείται Διαταραγμένη;

Evi Makavelou

Η Κινόα και τα Οφέλη της για τον Άνθρωπο

Το Κατάλληλο Πρωινό στην Εγκυμοσύνη

Evi Makavelou

Υψηλή Χοληστερόλη – Ποιες Τροφές να Αποφεύγετε;

Evi Makavelou

Τροφές για Σωστή Αποθεραπεία Μετά την Άσκηση

Evi Makavelou

Ρύζι το Ωφέλιμο

yoadmin