Υγεία & Ομορφιά
Αντιβιοτικά και Αυτοθεραπεία
Η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά είναι η αντίσταση ενός μικροοργανισμού σε ένα αντιβιοτικό φάρμακο, που ήταν αρχικά αποτελεσματικό για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκλήθηκαν από αυτόν τον μικροοργανισμό.
Διάφορες Παθήσεις

Αντιβιοτικά και Αυτοθεραπεία

Τα Αντιβιοτικά είναι πολύτιμα όπλα για την αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων.

Όπως σε όλες τις θεραπείες έτσι και στα αντιβιοτικά πρέπει να γίνεται γνωστή από τους Επαγγελματίες Υγείας η ορθή χρήση τους έτσι ώστε να επιφέρουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Συχνά γίνονται λάθη σχετικά με τη διάρκεια θεραπείας και τη δοσολογία διότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούνται ως αυτοθεραπεία, με αποτέλεσμα να γίνεται αλόγιστη χρήση.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.

Εάν ο ασθενής πάσχει από μια ιογενή λοίμωξη, όπως η γρίπη, η βρογχίτιδα, η ωτίτιδα κτλ. τα αντιβιοτικά δεν θα θεραπεύσουν τη λοίμωξη και δεν θα εμποδίσουν την εξάπλωση της αρρώστιας.

Η αντιβίωση δεν θα βοηθήσει εσάς ή το παιδί σας να αισθανθείτε καλύτερα, διότι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αντοχής των βακτηρίων.

Αντιβιοτικά και Αυτοθεραπεία

Η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά είναι η αντίσταση ενός μικροοργανισμού σε ένα αντιβιοτικό φάρμακο, που ήταν αρχικά αποτελεσματικό για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκλήθηκαν από αυτόν τον μικροοργανισμό.

Η εξέλιξη των ανθεκτικών στελεχών είναι ένα φυσικό φαινόμενο, που συμβαίνει όταν οι μικροοργανισμοί οι ίδιοι αναπτύσσουν μηχανισμούς, έτσι ώστε να προσαρμοστούν στο νέο οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί.

Η αντοχή αυτή είναι αποτέλεσμα πολλαπλών βιοχημικών διεργασιών μεταξύ των βακτηρίων, τα οποία μεταλλάσουν το DNA τους ή αποκτούν εξωγενές γενετικό υλικό από άλλα βακτήρια ήδη ανθεκτικά ή αδρανοποιούν τα αντιβιοτικά μέσω ένζυμων που παράγουν.

Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να περιορίσει την αντοχή, η οποία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τον πάσχοντα, αλλά και για το περιβάλλον του, καθώς οι οικείοι του αποικίζονται από το ίδιο παθογόνο και έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν εξαιτίας αυτού.

Γι’ αυτό προτείνεται να μην χορηγούνται αντιβιοτικά χωρίς τη συμβουλή Ιατρού.

Αν ο Ιατρός σας δεν σας χορηγήσει αντιβιοτικά δεν αμφισβητεί το ότι είστε άρρωστοι, απλώς κρίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι απαραίτητα στη δική σας περίπτωση.

Όταν όμως η χορήγηση αντιβιοτικών κρίνεται απαραίτητη, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες δοσολογίας και διάρκειας της αγωγής σας.

Χρειάζεται προσοχή ώστε να μην παραλείπονται δόσεις και κυρίως να ολοκληρώνεται η διάρκεια αγωγής!

Τα Αντιβιοτικά είναι πολύτιμα όπλα για την αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων.

Σαν Αυτοθεραπεία για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ξεπεράσει την ίωση πιο γρήγορα αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ενυδατώνεστε συνεχώς, να ξεκουραστείτε, να χρησιμοποιήσετε κάποιο ρινικό σπρέι για τη συμφόρηση του άνω αναπνευστικού και κάποια καραμέλα ή σπρέυ ή διάλυμα για τον πόνο στο λαιμό.

Πολύ αποτελεσματικά και είναι επίσης και τα σκευάσματα που περιέχουν εχινάκεια, βιταμίνη C, πρόπολη ή ψευδάργυρο, τα οποία ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και τον βοηθούν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Ο Φαρμακοποιός σας μπορεί να σας ενημερώσει για τα διάφορα σκευάσματα που υπάρχουν στο φαρμακείο και να σας χορηγήσει το κατάλληλο για τη δική σας περίπτωση.

Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμπτώματα Εξασθενημένου Ανοσοποιητικού

Πονόλαιμος – Με Ποιους Τρόπους Μπορείτε να τον Αντιμετωπίσετε

Όγκος Εγκεφάλου – Οι Ελάχιστα Γνωστές Αιτίες

Βλάβες στο Ήπαρ και Συμπτώματα

Evi Makavelou

Δυσφαγία – Συμπτώματα, Αιτίες και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou

Τοξικό Σοκ – Η Λοίμωξη που Προκαλεί το Ταμπόν

Evi Makavelou

Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός

yoadmin

Τα Πάντα για τον Επιχείλιο Έρπη

Θωρακοσκοπική Αντιμετώπιση του Θώρακος του Υποδηματοποιού (Pectus Excavatum)

Ποιες Διατροφικές Συνήθειες Μπορεί να Κρύβονται Πίσω από τις Ημικρανίες

a.alefragkis

Καρκίνος στο Πάγκρεας και Συμπτώματα

Evi Makavelou

Οστεοαρθρίτιδα και Ρευματισμοί – Ανακούφιση και Θεραπεία