Μία από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές της στοματικής κοιλότητας είναι η απώλεια της γεύσης.
Εκτός από την πλήρη απώλεια της γεύσης, ένα άτομο μπορεί να πάσχει από υπογευσία, δηλαδή μειωμένη ικανότητα διάκρισης γλυκών, πικρών, ξινών, αλμυρών γεύσεων ή αγευσία, δηλαδή αδυναμία διάκρισης γεύσης.
Τέλος, μπορεί κάποιος να αναγνωρίζει λάθος μια γεύση ή να αντιλαμβάνεται άσχημη γεύση σε μια ουσία που κανονικά είναι ευχάριστη.
Η γεύση ανήκει στο χημικό αισθητήριο σύστημα.
Η διαδικασία ξεκινά όταν μικροσκοπικά μόρια που απελευθερώνονται από τις ουσίες διεγείρουν ειδικά κύτταρα στο στόμα.
Αυτά τα ειδικά αισθητικά κύτταρα μεταβιβάζουν το μήνυμα με νεύρα στον εγκέφαλο όπου αναγνωρίζονται συγκεκριμένες γεύσεις.
Τα γευστικά κύτταρα αντιδρούν στα φαγητά και τα ποτά.
Αυτά τα επιφανειακά κύτταρα στο στόμα στέλνουν τις πληροφορίες στις νευρικές τους ίνες.
Τα γευστικά κύτταρα είναι συγκροτημένα στους γευστικούς κάλυκες του στόματος και λαιμού.
Οι άνθρωποι μπορούν συνήθως να αναγνωρίσουν 4 βασικές γευστικές αισθήσεις: γλυκό, ξινό, πικρό, αλμυρό.
Στο στόμα αυτές οι γεύσεις με την υγρασία, την θερμοκρασία και τις αισθήσεις από το κοινό χημικό αισθητήριο σύστημα συνδυάζονται με οσμές για να παράγουν την αντίληψη της γεύσης.
Οι γεύσεις αναγνωρίζονται κυρίως μέσω της αίσθησης της όσφρησης.
Αν για παράδειγμα κανείς κρατά κλειστή την μύτη ενώ τρώει σοκολάτα, θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει τη γεύση της σοκολάτας.
Αυτό συμβαίνει επειδή η γεύση της σοκολάτας γίνεται αντιληπτή και από την μυρωδιά.
Αίτια απώλεια της γεύσης
Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται μα απώλεια γεύσης, οι περισσότεροι ωστόσο την αποκτούν λόγω τραυματισμού ή ασθένειας όπως.
-Μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού
-Τραυματισμοί στο κεφάλι
-Πολύποδες στις ρινικές κοιλότητες
-Μολύνσεις παραρρινικών κόλπων
-Οδοντιατρικά προβλήματα
-Έκθεση σε χημικές ουσίες, όπως εντομοκτόνα.
-Ακτινοθεραπείες
Αντιμετώπιση απώλειας της γεύσης
Αν κάποιο φάρμακο είναι η αιτία για την απώλεια γεύσης, η διακοπή του ή η αλλαγή του μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
Αν η απώλεια γεύσης σχετίζεται με αναπνευστικές λοιμώξεις ή αλλεργίες, οι ασθενείς την ανακτούν με την ανάρρωση.
Σποραδικά η ανάκτηση γεύσης συμβαίνει αυτόματα.