Υγεία & Ομορφιά
Άρχισε να Δοκιμάζεται Νέα Μέθοδος Θεραπείας της Νόσου Πάρκινσον.
Άρχισε να Δοκιμάζεται Νέα Μέθοδος Θεραπείας της Νόσου Πάρκινσον.
Επικαιρότητα

Άρχισε να Δοκιμάζεται Νέα Μέθοδος Θεραπείας της Νόσου Πάρκινσον

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα ανακοίνωσαν τα θετικά, πρώτα αποτελέσματα σε πειραματόζωα, μιας νέας αναγεννητικής μεθόδου θεραπείας της νευροεκφυλιστικής νόσου Πάρκινσον.

Η πρωτοποριακή τεχνική μετατρέπει τα μη νευρωνικά εγκεφαλικά κύτταρα σε νέους λειτουργικούς νευρώνες, αποκαθιστώντας έτσι τους κατεστραμμένους από τη νευροεκφύλιση νευρώνες.

Άρχισε να Δοκιμάζεται Νέα Μέθοδος Θεραπείας της Νόσου Πάρκινσον.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής καθηγητή Χιαν-Ντογκ Φου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, έδειξαν τόσο σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο όσο και σε ποντίκια με Πάρκινσον, ότι είναι δυνατό να αναστραφούν και να εξαφανιστούν τα συμπτώματα της νόσου.

Η Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια των νευρώνων παραγωγής ενός ζωτικού νευροδιαβιβαστή (της ντοπαμίνης) σε μια περιοχή του εγκεφάλου που, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει την κίνηση, με συνέπεια τα πολλαπλά κινητικά και μυϊκά προβλήματα των παρκινσονικών ασθενών.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα βοηθητικά νευρογλοιακά εγκεφαλικά κύτταρα (αστροκύτταρα) είναι εφικτό να μετατραπούν άμεσα σε λειτουργικούς ντοπαμινεργικούς νευρώνες.

Τα αστροκύτταρα παράγουν μια πρωτεΐνη (ΡΤΒΡ1), η οποία τα εμποδίζει να γίνουν νευρώνες.

Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να μπλοκάρουν γενετικά την εν λόγω πρωτεΐνη και έτσι να επιτρέπουν τη μετατροπή των αστροκυττάρων σε νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη.

Με αυτό τον τρόπο, τα επίπεδα ντοπαμίνης επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα τους και αποκαθίσταται η φυσιολογική κινητικότητα (τουλάχιστον στα τρωκτικά).

Στα πειραματόζωα, χάρη στη νέα μέθοδο, αυξήθηκε κατά περίπου 30% ο αριθμός των νευρώνων στον εγκέφαλο τους και η κινητικότητα επανήλθε στην κανονικότητα μέσα σε τρεις μήνες από την εφάπαξ θεραπεία.

Τα ζώα παρέμειναν χωρίς συμπτώματα Πάρκινσον για την υπόλοιπη ζωή τους.

Η νέα μέθοδος πιθανώς προσφέρει μια νέα αναγεννητική προσέγγιση για τη θεραπεία όχι μόνο της Πάρκινσον, αλλά γενικότερα των νευροεκφυλιστικών παθήσεων (Αλτσχάιμερ, νόσος Χάντιγκτον, εγκεφαλικά κ.ά.).

Όμως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, προτού η ελπιδοφόρα τεχνική δοκιμασθεί κλινικά σε ανθρώπους.

Όπως είπε ο δρ Φου, «ασφαλώς τα ποντίκια δεν είναι άνθρωποι και το ζωικό μοντέλο που χρησιμοποιήσαμε, δεν περιλάμβανε όλα τα ουσιώδη χαρακτηριστικά της νόσου Πάρκινσον. Όμως η μελέτη μας έδειξε ότι μια θεραπεία είναι εφικτή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SOS Εκπέμπουν οι Ρευματοπαθείς, καθώς Ζουν με τον Φόβο Πιθανής Έλλειψης Σημαντικής Θεραπείας τους

yoadmin

Αγορά Πλαστών Φαρμάκων από το Διαδίκτυο

yoadmin

Οι Ψευδείς Ειδήσεις και η Αντιμετώπισή τους εν Μέσω Πανδημίας

Οι Έγκυες με COVID-19 Είναι Πιθανότερο να Γεννήσουν Πρόωρα

Τα Επίπεδα Χοληστερίνης Μειώνονται Σταδιακά στις Ανεπτυγμένες Δυτικές Χώρες, αλλά Αυξάνονται στις Φτωχότερες

yoadmin

Τα Προϊόντα για το Ίσιωμα των Μαλλιών Σχετίζονται με Αυξημένο Κίνδυνο Καρκίνου της Μήτρας

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2022 – Η Novo Nordisk Hellas Ενισχύει τις Δράσεις Ενημέρωσης

Το Σκάνδαλο Novartis

yoadmin

Καλά Νέα για τους Φίλους του Καφέ!

Το Εμβόλιο των Pfizer/BioNTech Εξουδετερώνει το Παραλλαγμένο Στέλεχος του Νέου Κορωνοϊού που Ταυτοποιήθηκε Αρχικά στη Βραζιλία

Evi Makavelou

Άνδρες με Χαμηλά Επίπεδα Τεστοστερόνης Μπορεί να Έχουν Υψηλότερο Κίνδυνο Σοβαρής Νόσησης από COVID-19

Πολύ Αποτελεσματικά Αντισώματα κατά του Κορωνοϊού Απομόνωσαν Κινέζοι Επιστήμονες

yoadmin