Υγεία & Ομορφιά
Παρακινήστε τον Εαυτό σας και Ξεκινήστε την Άθληση!
Fitness

Παρακινήστε τον Εαυτό σας και Ξεκινήστε την Άθληση!

Είναι γνωστό σε όλους ότι η άθληση συμβάλλει στην ψυχική και σωματική υγεία! Αλλά γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξεκινήσετε την άθληση… και ακόμη πιο δύσκολο να τηρείτε ένα πρόγραμμα; 

Παρακινήστε τον Εαυτό σας και Ξεκινήστε την Άθληση!Τα κίνητρα για άθληση πρέπει να προέρχονται από μέσα σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κλειδί είναι να διακρίνετε τα εγγενή και εξωγενή κίνητρα.

Πιο αναλυτικά, τα εξωγενή κίνητρα συνδέονται με την επιθυμία για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου, ο οποίος είναι μια ανταμοιβή για τη σωματική δραστηριότητα:

Να χάσετε βάρος, να είστε υγιείς, να διατηρείτε μία πιο ελκυστική σιλουέτα, να ξαναμπείτε στα αγαπημένα σας τζιν παντελόνια, κ.λπ.

Το πρόβλημα αυτού του κινήτρου όμως είναι ότι μπορεί να χάσετε τα ανεπιθύμητα κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ στην πραγματικότητα οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μακροπρόθεσμα.

Συνεπώς, υπάρχει κίνδυνος εγκατάλειψης της σωματικής δραστηριότητας στην πορεία. Και μάλιστα πολλές φορές οι άνθρωποι που ακολουθούν τέτοιες μεθόδους ή άλλες δίαιτες εξπρές, συνήθως, όχι μόνο παίρνουν πίσω τα κιλά που έχασαν, αλλά πολλές φορές τα παίρνουν πίσω και με το παραπάνω.

Τα εγγενή κίνητρα συνδέονται με τη φυσική δραστηριότητα και με την ευχαρίστηση που προσφέρει η άσκηση…

  • Η ταχύτητα, η κίνηση του χορού, ο ενθουσιασμός της νίκης, η ευτυχία να βλέπεις τον εαυτό σου να τα καταφέρνει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα και να γίνεται καλύτερος…
  • Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος φτάσει στο σημείο και καταφέρει να ξεκλειδώσει αυτό το κίνητρο, τότε δεν θα χρειάζεται πλέον να πιέζει τον εαυτό του να πηγαίνει σε κάθε προπόνηση, επειδή πολύ απλά… Θα ανυπομονεί να πάει!

Πώς να βρείτε ευχαρίστηση στη σωματική δραστηριότητα;

Είναι γνωστό πως η κίνηση επιφέρει ευεξία και ζωντάνια στον οργανισμό. Το σώμα μας τη χρειάζεται, καθώς, αν μη τι άλλο, είναι «φτιαγμένο» για να κινείται.

Γιατί λοιπόν η σωματική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι αγγαρεία για πολλούς

Γιατί ενώ υπάρχουν τόσες επιλογές γύρω σας, εν τέλει επιλέγετε να βουλιάξετε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση και τρώγοντας ανθυγιεινές τροφές;

Έχετε σκεφτεί ποτέ το… παράδειγμα που δίνετε στα παιδιά σας;

Θα θέλατε να ασχολούνται με τον αθλητισμό, να γυμνάζονται και να είναι υγιή ή προτιμάτε να τα βλέπετε όλη μέρα μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή παίζοντας διάφορα παιχνίδια;

Για να είναι ο αθλητισμός διασκεδαστικός, τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε με στόχους που είναι ρεαλιστικά εφικτοί, στόχοι με τους οποίους αισθάνεστε ικανοί και σίγουροι για τον εαυτό σας.

Αυτό βοηθά την ψυχολογία σας, σας γεμίζει με θετική ενέργεια και συμβάλλει στην ανάπτυξη εγγενών κινήτρων μέσα σας. Στη συνέχεια, οι μικρές νίκες και οι προκλήσεις που θα βάζετε συνεχώς στον εαυτό σας θα αναπτύσσουν σταδιακά την επιθυμία σας για πρόοδο και εξέλιξη.

Είναι θα λέγαμε ένας κύκλος κινήτρων και επιτυχιών, τόσο για την ψυχολογία σας όσο και για την υγεία σας και την ομορφιά σας!

Ασκηθείτε με τη συμβουλή των ειδικών

Φυσικά, όταν ασκείτε ένα άθλημα ακολουθώντας οδηγίες από ειδικούς, τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή, καθώς ένας ειδικός θα σας δίνει συνεχώς νέες προκλήσεις και νέα κίνητρα.

Ειδικά για άτομα που πρέπει να ασκούνται περισσότερο, όπως οι υπέρβαροι, οι ηλικιωμένοι ή οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική εργασία, προτείνεται να έχουν την υποστήριξη από κάποιον ειδικό που θα βοηθήσει στη διατήρηση του κινήτρου αλλά φυσικά και της σωστής άσκησης.

Η ουσία σε όλο αυτό, το πιο σημαντικό, είναι να μην τα παρατήσετε! Φυσικά, είναι σημαντικό να βρεθεί ένας προπονητής-γυμναστής που είναι πραγματικά ικανός και άρτια εκπαιδευμένος, προκειμένου να αποφύγετε την πιθανότητα να θέσετε την υγεία σας αλλά και τη σωματική σας ακεραιότητα σε κίνδυνο.

Ασκηθείτε σε ομάδες

Πέρα από την καθοδήγηση από έναν προπονητή, η άσκηση της σωματικής δραστηριότητας μέσα σε μια ομάδα είναι ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε τα κίνητρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ένα άτομο είναι σωματικά ενεργό σε μια ομάδα, είναι πιο πιθανό να συνεχίσει να ασκείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, το πιο βασικό είναι να κάνετε το πρώτο βήμα και να ξεκινήσετε!

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να είναι σωματικά δραστήριοι, αλλά θα πρέπει πρώτα να οργανωθούν για να βρουν τον κατάλληλο χρόνο.

Επομένως, η προτεραιότητα είναι να αναθεωρήσετε το πρόγραμμά σας για να συμπεριλάβετε τον χρόνο που απαιτείται για να εξασκηθείτε σε ένα άθλημα – και κατά προτίμηση σε μια ομαδική δραστηριότητα.

Συμβουλές «κλειδιά»

  • Στο σπίτι, αφιερώστε λίγο χρόνο και αθληθείτε μόνοι σας ή και με τα παιδιά σας, υιοθετώντας νέες συνήθειες στην καθημερινότητά τους. Ακόμη και 20 λεπτά την ημέρα θα συμβάλλουν στην υγεία σας.
  • Μπορείτε να περπατάτε για να πηγαίνετε στη δουλειά σας ή να παρκάρετε το αυτοκίνητο σας 1-2 χιλιόμετρα πιο μακριά. Ακόμη, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε ποδηλασία.
  • Απευθυνθείτε σε κάποιον προπονητή-γυμναστή ο οποίος θα σας εντάξει σε ένα καθημερινό πρόγραμμα γυμναστικής υπό την παρακολούθησή του. Ακόμη καλύτερα, ενταχθείτε σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα!
  • Τέλος, ποτέ δεν είναι αργά να υιοθετήσετε έναν σκύλο! Εκτός από τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, ο σκύλος αποτελεί το Νο1 κίνητρο του ανθρώπου για βόλτα και πεζοπορία!

Άννα-Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός, MPharm, MSc

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα Σμιλέψετε τους Κοιλιακούς σας;

Evi Makavelou

Ασκήσεις για να Τονώσετε τα Χέρια σας

Evi Makavelou

Ασκήσεις για Καλύτερη Σεξουαλική Απόδοση

Evi Makavelou

Οι 5 Κορυφαίες Τάσεις στον Χώρο του Fitness – Video

Προπόνηση Tabata – Γιατί να την Επιλέξετε;

Evi Makavelou

Tips για να Μείνετε σε Φόρμα τον Χειμώνα

Evi Makavelou

Πώς θα Αυξήσετε τη Μυϊκή σας Μάζα

Evi Makavelou

Μήπως δεν Πρέπει να Γυμνάζεστε Καθημερινά;

Evi Makavelou

Δροσιστικά Ροφήματα για Αποτοξίνωση

Evi Makavelou

Κοινοί Μύθοι Γυμναστικής που Καταρρίφθηκαν

Evi Makavelou

Γυμνάστε Έξυπνα τους Γλουτούς σας!

7 Αθλήματα με Πολλά Οφέλη για την Υγεία

Evi Makavelou