Υγεία & Ομορφιά
Αυτή Είναι η Διατροφή που Συμβάλλει στη Μακροζωία Σύμφωνα με τους Επιστήμονες
Αυτή Είναι η Διατροφή που Συμβάλλει στη Μακροζωία Σύμφωνα με τους Επιστήμονες
Επικαιρότητα

Αυτή Είναι η Διατροφή που Συμβάλλει στη Μακροζωία Σύμφωνα με τους Επιστήμονες

Περιορίζοντας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, οι οποίες περιέχουν υψηλά επίπεδα θειικών αμινοξέων, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα καρύδια και η σόγια, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Εδώ και δεκαετίες γνωρίζουμε ότι οι δίαιτες που περιορίζουν τα θειικά αμινοξέα είναι επωφελείς για τα ζώα και συμβάλλουν στη μακροζωία τους», τόνισε ο καθηγητής Επιστημών Δημόσιας Υγείας, John Richie.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε «Αυτή η νέα μελέτη παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι η υπερβολική πρόσληψη θειικών αμινοξέων από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών μπορεί να σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες στον άνθρωπο».

Αναζητώντας, δε, εναλλακτικές πηγές νεότητας, οι επιστήμονες μελέτησαν τον ρόλο της μεθειονίνης και της κυστεΐνης, που είναι δύο από τα εννέα απαραίτητα στον οργανισμό αμινοξέα, τα οποία περιέχουν θείο.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, τόσο στο εργαστήριο, όσο και σε ζώα, φάνηκε πως ο περιορισμός των τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά θειικά αμινοξέα, καθυστερεί τη γήρανση και παρατείνει τη διάρκεια της ζωής.

Μάλιστα, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε τρωκτικά, ο περιορισμός της μεθειονίνης κατά 80%, αύξησε τη διάρκεια ζωής των ζώων κατά 43% κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, θα ήταν δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο στον άνθρωπο.

Τα θειικά αμινοξέα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη, οπότε δεν θα ήταν εύκολο να περιοριστούν σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό “Lancet EClinical Medicine”.

Η εν λόγω μελέτη εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες, καθώς και τους βιοδείκτες του αίματος περισσότερων από 11.000 Αμερικανών, που συλλέχθηκαν από μια έρευνα για τη διατροφική υγεία που διενεργήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας θειικών αμινοξέων συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Αυτό, φυσικά, δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφίμων, όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και άλλα λίπη, είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ουσιαστικά, η μελέτη αυτή, θα μπορούσε να πει κανείς πως ενισχύει όσα ήδη γνωρίζουμε σχετικά με τις υγιεινές και τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

«Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά, προσλαμβάνουν και μικρότερες ποσότητες θειικών αμινοξέων» δήλωσε ο Zhen Dong, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, ενώ συμπλήρωσε «Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας υποστηρίζουν τις ευεργετικές συνέπειες μίας διατροφής βασισμένης σε λαχανικά και φρούτα στην υγεία του ανθρώπου».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί, με απόλυτη βεβαιότητα, η συμβολή μίας διατροφής χαμηλής σε θείο, στη μακροζωία του ανθρώπου.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κοροναϊός Covid-19 – Μπορεί να Οδηγήσει σε Παγκόσμια Έλλειψη Φαρμάκων;

admin

Συνάντηση του CEO της Pfizer Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Αρκεί να Μολυνθεί το 43% του Πληθυσμού από τον Κορωνοϊό Προκειμένου να Επιτευχθεί Συλλογική Ανοσία

admin

Αυξημένος ο Κίνδυνος Θανατηφόρου Καρκίνου του Προστάτη για τους Καπνιστές

Τα Παιδιά έως 14 Ετών Μπορούν Επίσης να Εμφανίσουν Μακρά Covid-19

Επιστήμονες Ξανάνιωσαν Γερασμένα Ανθρώπινα Κύτταρα

admin

Κορωνοϊός – Τα «Γιατροσόφια» για την Προστασία από τον Ιό που δεν Πρέπει να Πιστεύετε

admin

Πως να Προστατευτείτε από το Νέο Κοροναϊό!

admin

Αυξημένη η Δραστηριότητα της Γρίπης στη Χώρα μας – Στους 21 οι Νεκροί

admin

Αλλαγές στην Αποτελεσματικότητα του Συνδυασμού Αντιβιοτικών

admin

Όλα τα Μέτρα για τον Κορωνοϊό που Αναστέλλονται θα Επανεξεταστούν τον Σεπτέμβριο

Κορωνοϊός – Μονοκλωνικό Αντίσωμα Μπλοκάρει τη Μόλυνση των Κυττάρων από τον Ιό

admin