Υγεία & Ομορφιά
Διαταραχές Άγχους
Διαταραχές Άγχους
Κατάθλιψη-Άγχος-Στρες

Διαταραχές Άγχους, Στρες και Συμπληρώματα Διατροφής

Οι εξετάσεις, ένα σημαντικό γεγονός στη ζωή κάποιου, οι έντονες αλλαγές ή οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που μπορεί να προκαλέσουν στρες και ανησυχία σε κάποιον.

Παρόλο που το στρες είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια μη φυσιολογική κατάσταση, κάποιες φορές μπορεί να επιδράσει έντονα στην καθημερινότητα μας και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μας.

Ας δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες πιο αποτελεσματικά με τη βοήθεια του Φαρμακοποιού μας.

Μερικές Διευκρινίσεις

Διαταραχές Άγχους

Στρες: Ένα φυσιολογικό φαινόμενο, που επιτρέπει στον οργανισμό μας να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του μέσω βιολογικών και ψυχολογικών μηχανισμών.

Γενικά το στρες είναι αυτό που έπεται ενός σωματικού ή συναισθηματικού σοκ.

Τρακ: Ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το στρες που υπάρχει λόγω μιας εξέτασης, μιας δημόσιας παρουσίασης στο κοινό (διαγωνισμός, παρουσία σε σκηνή, κάποια διάλεξη, κ.λπ.).

Γενικά, αυτή η κατάσταση δημιουργείται κατά τη διάρκεια δράσης.

Ανησυχία ή Άγχος: Το συναίσθημα που εκφράζει το να είσαι αντιμέτωπος με έναν επικείμενο κίνδυνο ή μια ακαθόριστη απειλή.

Όταν το συναίσθημα αυτό είναι ήπιο, μιλάμε απλώς για μια ανησυχία. Αντίθετα, το άγχος είναι μια μορφή πιο έντονης ανησυχίας.

Η ανησυχία αυτή συνοδεύεται από σημάδια έκφρασης, όπως είναι η ταραχή.

Το στρες θεωρείται ένα σύμπτωμα της ανησυχίας.

Γενικευμένη ανησυχία: Σοβαρή και επίμονη μορφή ανησυχίας, που μπορεί να συνοδεύεται από πανικό, φοβίες ή εμμονές.

Σπασμοφιλία: Υπερβολική συναισθηματική ευαισθησία που συνοδεύεται από υπερβολικές αντιδράσεις του σώματος, όπως εμετοί, μούδιασμα, σπασμοί.

Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής: Το σύνολο των βιολογικών μηχανισμών που επιτρέπουν στον οργανισμό να προσαρμοστεί σε μια κατάσταση μη φυσιολογική, που την αντιλαμβάνεται ως απειλή ή ως επίθεση, συνιστά το Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής.

Το σύνδρομο σχετίζεται με τις διαφορετικές αντιδράσεις που αναπτύσσει ο οργανισμός απέναντι στο στρες.

Σε περίπτωση περιστασιακού στρες ο ασθενής παρουσιάζει σωματικά συμπτώματα (διάρροια, πόνο, ημικρανίες, ιδρώτα, ξηροστομία), που συνδέονται με ψυχολογικά συμπτώματα, όπως η νευρικότητα, ο θυμός, το κλάμα…

Ο ρυθμός της καρδιάς επιταχύνεται και η αναπνοή διαταράσσεται.

Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έκκριση συγκεκριμένων ορμονών του στρες (αδρεναλίνη και κορτιζόνη) που ενεργοποιούνται από το κεντρικό νευρικό σύστημα ως απάντηση στο ερέθισμα.

Διαφορετικές Αντιδράσεις Απέναντι στο Στρες

Η βιολογική απάντηση του σώματος απέναντι στο στρες συνάδει με τη δυνατότητα του κάθε ασθενή να διαχειριστεί περισσότερο ή λιγότερο καλά το στρες.

Η φυσική κατάσταση, η προσωπικότητα, ακόμα και η κουλτούρα και οι πεποιθήσεις του, επηρεάζουν την αντίληψη που έχει ο κάθε άνθρωπος για το στρες.

Η ίδια κατάσταση μπορεί να προκαλεί λίγο, περισσότερο ή πάρα πολύ άγχος σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες αντοχές, ούτε τις ίδιες αντιδράσεις απέναντι στο στρες.

Ένα άτομο που έχει βρεθεί ξανά σε παρόμοιο στρεσογόνο περιβάλλον (και έχει καταφέρει να ξεπεράσει το στρες), θα είναι πιο ικανό να το διαχειριστεί ξανά, σε σχέση πάντοτε με ένα άτομο που αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Επιπρόσθετα, ένα αγχώδες ή ανήσυχο άτομο θα αντιμετωπίσει πιο δύσκολα μια κατάσταση στρες.

Συχνά στην περίπτωση αυτή θεωρείται απαραίτητη η ιατρική φροντίδα (φάρμακα αγχολυτικά ή γνωστική και ψυχοθεραπεία συμπεριφοράς).

Η Υγιεινή Ζωή Μπορεί να Είναι η Λύση

Το στρες είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί, αφού επιτρέπει στο σώμα μας να αντιμετωπίσει μια μη φυσιολογική κατάσταση.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού, ποιοτικό ύπνο και λίγη φυσική άσκηση, επιτρέπει να προετοιμαστεί ο οργανισμός καλύτερα και να προλάβει το υπερβολικό στρες που τον παραλύει.

Αν, για παράδειγμα, προετοιμάζεστε για εξετάσεις ή για κάποια πολύ απαιτητική δουλειά, είναι προτιμότερο να μην εγκαταλείψετε την άσκηση.

Η άσκηση θα «καθαρίσει» το μυαλό σας κι εσείς θα συνεχίσετε την εργασία σας πιο αποτελεσματικά.

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε κάποια φυσική ηρεμιστική μέθοδο, όπως η γιόγκα, κάποιες εναλλακτικές θεραπείες και κάποιες τεχνικές χαλάρωσης.

Το μασάζ επίσης μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμπίεση των μυών και συμβάλει στην ευεξία.

Να τονίσουμε ότι σε περιόδους έντονου στρες, τα τονωτικά ροφήματα, όπως ο καφές και το αλκοόλ, καλό θα είναι να αποφεύγονται.

Αντιθέτως, η κατανάλωση αμυλούχων τροφών επιτρέπει να διατηρήσει ο οργανισμός την απαραίτητη ενέργεια.

Τα τρόφιμα (ιδίως τα λαχανικά) και το νερό που είναι πλούσια σε μαγνήσιο κάνουν επίσης καλό.

Οι Φυσικές Λύσεις Κατά του Στρες στο Φαρμακείο

Στο Φαρμακείο μπορείτε να βρείτε πολλά προϊόντα, είτε πρόκειται για φάρμακα, είτε για συμπληρώματα διατροφής, που δεν απευθύνονται αποκλειστικά στους πάσχοντες από στρες, αλλά μπορούν να αντιστρέψουν συγκεκριμένες επιβλαβείς επιπτώσεις του.

Τα προϊόντα αυτά που είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση του άγχους και του στρες συγκεντρώνουν στη σύνθεση τους κάποια από τα παρακάτω συστατικά:

Μαγνήσιο: Η δράση του στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, κατά της κόπωσης και η επίδρασή του στη λειτουργία του νευρικού συστήματος πιστοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη): Αυτή η βιταμίνη παρεμβαίνει στον μεταβολισμό των αμινοξέων και του γλυκογόνου και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) είναι μια άλλη βιταμίνη της ομάδας Β, που συμβάλει στη διατήρηση της πνευματικής απόδοσης (D-stress) και προτείνεται για την καταπολέμηση της κούρασης.

Συμπληρώματα

Ροδιόλα Ροσέα: Είναι ένα προσαρμογόνο φυτό (όπως το τζίνσενγκ) , βοηθά δηλαδή τον οργανισμό να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του.

Όπως έχει αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες, αυτό το φυτό μας επιτρέπει να προλάβουμε τις αρνητικές επιδράσεις του στρες. Περιέχεται σε πολλά διατροφικά συμπληρώματα.

Πασιφλόρα, Κράταιγος, Μελισσόχορτο, Εσχόλτσια: Αυτά τα ηρεμιστικά φυτά προτείνονται για να μειώσουν το άγχος και ενδείκνυνται ειδικά για διαταραχές ύπνου.

Ακονίτο: Μπορείτε να το προτείνετε σε περίπτωση έντονου στρες με πανικό, άγχος και αύξηση του παλμού.

Ignatia Αmara: Είναι κατάλληλο για τις περιπτώσεις στρες που εκδηλώνονται με κόμπο στον λαιμό και δυσκολία αναπνοής.

Argentum Nitricum: Ενδείκνυται όταν το άγχος προκαλεί τρέμουλο ή/και πεπτικές διαταραχές πριν από ένα σημαντικό γεγονός (τρακ).

Gelsemium Sempervirens (γιασεμί): είναι το ομοιοπαθητικό φάρμακο για το τρακ. Μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα με έντονα συναισθήματα, που κοκκινίζουν εύκολα, που υποφέρουν από διάρροιες.

Αιθέρια Έλαια: Η λεβάντα είναι στην κορυφή.

Αλλά συνιστώνται επίσης σε περίπτωση στρες και ανησυχίας, η ρίγανη, το χαμομήλι, το μανταρίνι, το πορτοκάλι και το αιθέριο έλαιο ραβιντσάρας.

Τα χαλαρωτικά σπρέι ή τα sticks με αιθέρια έλαια κάνουν ακόμα πιο εύκολη την εφαρμογή τους.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θρεπτικά Συστατικά Κατά της Κατάθλιψης

Evi Makavelou

Κατάθλιψη εν Μέσω Πανδημίας – Πόσο Εύκολο Είναι να τη Διαχειριστείτε

Evi Makavelou

Άγχος, Κατάθλιψη και Διατροφή

yoadmin

Κατάθλιψη – Πώς Φανερώνεται σε Ψυχή και Σώμα

Evi Makavelou

Πώς να Νικήσετε την Κατάθλιψη με Φυσικούς και Απλούς Τρόπους

a.alefragkis

Πώς Είναι μια Αγχώδης Διαταραχή;

Evi Makavelou

«Συναισθηματικό Φαγητό» και Τρόποι για να το Αποφύγετε

a.alefragkis

Άγχος – Πότε Έχετε Ξεπεράσει τα Όρια

Evi Makavelou

Παιδικά Τραύματα – Γιατί Είναι Δύσκολο να Ξεπεραστούν

a.alefragkis

Κατάθλιψη: Δεν Είναι Μόνο Γυναικεία Υπόθεση

yoadmin

Τα Σημάδια της Συναισθηματικής Εξάντλησης

Evi Makavelou

Τα Σημάδια του Στρες στην Επιδερμίδα σας

a.alefragkis