Υγεία & Ομορφιά
Στοματική Υγιεινή

Δόντια

Τα δόντια οργανώνονται σε στοίχους, τις οδοντοστοιχίες, και έτσι έχουμε την άνω και κάτω οδοντοστοιχία για την άνω και κάτω γνάθο αντίστοιχα.

Η ανατολή μιας σειράς δοντιών από το οστό των γνάθων ονομάζεται οδοντοφυΐα. Στον άνθρωπο υπάρχουν δύο οδοντοφυΐες, η νεογιλή και η μόνιμη.

Δόντια

Η νεογιλή οδοντοφυΐα αποτελείται από 20 δόντια από τα οποία το πρώτο εμφανίζεται στη στοματική κοιλότητα τον έβδομο μήνα της ζωής και το τελευταίο αποπίπτει στην ηλικία των 12 ετών περίπου.

Τα νεογιλά δόντια αρχίζουν να αντικαθίστανται από τα μόνιμα στην ηλικία των 6 περίπου ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αποτελείται από 32 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18 ετών περίπου με την ανατολή και του τελευταίου μόνιμου δοντιού, του φρονιμίτη.

Μια υγιής και όμορφη οδοντοστοιχία αρέσει σε όλους. Για να τη διατηρήσετε όμως, θα πρέπει να τη φροντίζετε, καθώς τα περισσότερα οδοντικά προβλήματα έχουν ως βασική αιτία την κακή στοματική υγιεινή και τις κακές διατροφικές συνήθειες.

Η στοματική υγιεινή λοιπόν, είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο επειδή ένα λαμπερό χαμόγελο σας χαρίζει γοητεία, αλλά επειδή αντανακλά και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού σας.

Προβλήματα όπως η ουλίτιδα, η τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα είναι πολύ συχνά στον ενήλικο αλλά και στο νεότερο πληθυσμό.

Αλλάξτε λοιπόν τις συνήθειές σας και ξεκινήστε να δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα στην υγεία των δοντιών σας. Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα www.y-o.gr στην κατηγορία «Δόντια».

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιοδοντίτιδα – Ο Ύπουλος Εχθρός των Δοντιών μας

Όλα Όσα Αποκαλύπτει η Γλώσσα για την Υγεία μας

Αυτές Είναι οι Συνήθειες που Χαλάνε τα Δόντια

Προβλήματα Δοντιών σε Κάθε Ηλικία και Ειδικές Περιπτώσεις

Πώς να Αντιμετωπίσουμε Αποτελεσματικά τις Άφθες

Τερηδόνα – Οι Τροφές που Προστατεύουν τα Δόντια

Στοματική Υγιεινή και Γερά Δόντια!

Παιδιά και Στοματική Φροντίδα

Φθορίωση – Τα Υπέρ και τα Κατά που Μπορεί να Έχει για την Υγεία μας

Αυτές Είναι οι Χειρότερες Τροφές για τα Δόντια σας

Τα Βήματα που Πρέπει να Ακολουθήσετε για την Σωστή Φροντίδα των Δοντιών σας

Απονεύρωση – Μια Επίπονη αλλά Συχνά Αναγκαία Διαδικασία