Υγεία & Ομορφιά
Πεπτικό ΣύστημαΥγεία

Η Δυσκοιλιότητα στα Βρέφη και τα Παιδιά

Πώς να αντιδράσετε εάν το παιδί σας δεν πηγαίνει συχνά στην τουαλέτα ή εάν το μωρό σας δεν «γεμίζει» τις πάνες του για αρκετές ημέρες;

Ποιες είναι οι φυσικές λύσεις κατά της δυσκοιλιότητας και πότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό;

Ας δούμε και ας απαντήσουμε στις ανησυχίες σας ως γονείς…

Η Δυσκοιλιότητα στα Βρέφη και στα Παιδιά.

Δυσκοιλιότητα στα βρέφη

Στα βρέφη που θηλάζουν, σπάνια συναντάμε την οποιαδήποτε μορφή δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν περίοδοι αρκετών ημερών χωρίς κίνηση του εντέρου, οι οποίες είναι συνήθως ακίνδυνες όσο δεν παρατηρείται φούσκωμα της κοιλιάς ή έμετος.

Σε κάθε περίπτωση, εάν θηλάζετε το μωρό σας και έχετε δυσκοιλιότητα, ξεκινήστε μόνες σας μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, καταναλώστε περισσότερους χυμούς φρούτων, να πίνετε άφθονο νερό και να τρώτε πράσινα λαχανικά.

Για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα στο βρέφος που τρέφεται με μπιμπερό, θα πρέπει εκ των προτέρων να βεβαιωθείτε ότι αναμιγνύετε τις σωστές ποσότητες του γάλακτος σε σκόνη με το νερό, σύμφωνα με τις προτεινόμενες αναλογίες που αναγράφονται στην ειδική ετικέτα.

Εάν η δυσκοιλιότητα επιμένει, μπορείτε να στραφείτε στην αγορά μίας ειδικής βρεφικής φόρμουλας πλούσια σε λακτόζη και χαμηλή σε ποσότητες καζεΐνης. Και να θυμάστε πάντοτε ότι τα οφέλη από ένα νέο γάλα θα είναι αντιληπτά, στην καλύτερη περίπτωση, μετά από μια εβδομάδα.

Σε περίπτωση βραδείας εντερικής κίνησης, μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το συνηθισμένο νερό με ένα μεταλλικό νερό.

Μερικές ακόμη συμβουλές: Χαλαρώστε την πάνα του μωρού σας και κάντε απαλό μασάζ στην κοιλιά του, δεξιόστροφα, 3 ή 4 φορές την ημέρα.

Οι αιτίες της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα στα βρέφη μπορεί να εμφανιστεί μετά από διαταραχή της εντερικής χλωρίδας, π.χ. όταν δεν έχουν τηρηθεί τα διάφορα στάδια της διαφοροποίησης των τροφίμων. Σε αυτήν την περίπτωση, επιστρέψτε στα πρώτα στάδια διαφοροποίησης και αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών μέχρι να φτάσετε τα 10 g την ημέρα.

Από την άλλη, η υπερβολική «εκπαίδευση» χρήσεως της τουαλέτας μπορεί να αναγκάσει ορισμένα παιδιά να «κρατιούνται» και να μην πηγαίνουν στην τουαλέτα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενδέχεται να εμφανιστούν εντερικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας.

Κατά συνέπεια, η κένωση θα είναι επώδυνη… και ακολούθως το παιδί θα «κρατιέται» ακόμη περισσότερο… και ξεκινά ένας φαύλος κύκλος. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, γι’ αυτό θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να είναι έτοιμο! Ξεκινήστε σταδιακά μια ρουτίνα καλώντας το παιδί σας να χρησιμοποιήσει το γιογιό ή την τουαλέτα μετά τα γεύματα, αλλά χωρίς να το εκλάβει ως υποχρεωτικό.

Για να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα, το πρώτο μέτρο που θα πρέπει να υιοθετήσετε είναι η καθημερινή λήψη επαρκούς ποσότητας νερού (τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα).

Πόσο σοβαρή είναι η βραδεία κίνηση του εντέρου στα παιδιά;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα στην παιδική ηλικία. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτή η επιβράδυνση της εντερικής κίνησης δεν οφείλεται σε οργανική αιτία, αλλά σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, σε διατροφικά λάθη (ανεπάρκεια πρόσληψης νερού, υπερβολικά αμυλούχα τρόφιμα, κ.λπ.) ή στον θηλασμό.

Αναφερόμαστε σε δυσκοιλιότητα όταν το παιδί πηγαίνει λιγότερες φορές στην τουαλέτα από το συνηθισμένο (λιγότερο από δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα) για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ή όταν κατά την κένωση αισθάνεται πόνο και δυσκολεύεται ή ζορίζεται υπερβολικά.

Γενικότερα, εάν το παιδί σας τρέφεται σωστά και εφόσον η καμπύλη βάρους του είναι φυσιολογική, τότε η δυσκοιλιότητα, εάν παρουσιαστεί, θα είναι συνήθως περιστασιακή και όχι σοβαρή.

Συμβουλές «κλειδιά» για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας στα παιδιά σας

Για να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα, το πρώτο μέτρο που θα πρέπει να υιοθετήσετε είναι η καθημερινή λήψη επαρκούς ποσότητας νερού (τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα).

  • Όσον αφορά τη διατροφή, συνιστάται η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, ενδεχομένως, με την προσθήκη πίτουρων ή βρώμης με γιαούρτι, κ.λπ. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε και λίγο ελαιόλαδο στο φαγητό του παιδιού, όπως π.χ. στον πουρέ του.
  • Όσον αφορά την ψυχαγωγία, ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασκεί τακτική σωματική άσκηση, εάν φυσικά είναι αρκετά μεγάλο για να το κάνει. Αυτό θα τονώσει την κίνηση του εντέρου του.
  • Τέλος, θα πρέπει να ενθαρρύνετε το παιδί σας να πηγαίνει στην τουαλέτα μετά το γεύμα, φροντίζοντας ώστε να τηρείται κάποιου είδους χρονικό πρόγραμμα καθημερινά (π.χ. κάθε μέρα μετά το γεύμα).

Πότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τη δυσκοιλιότητα του παιδιού σας;

Οι κατάλληλες θεραπείες κατά της δυσκοιλιότητας στα παιδιά

  • Εάν οι παραπάνω συμβουλές δεν βοηθήσουν στην αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του εντέρου του παιδιού σας, θα πρέπει να του χορηγήσετε, ανάλογα και με την ηλικία του φυσικά, ένα υπόθετο γλυκερίνης. Αυτό θα δράσει πολύ γρήγορα (σε 15 έως 30 λεπτά).
  • Από του στόματος, μπορείτε να του χορηγήσετε ένα οσμωτικό καθαρτικό με βάση τη λακτουλόζη σε δόση 0,25 g ανά σωματικό κιλό την ημέρα, μία φορά το βράδυ.
  • Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε παιδιά, καθώς δεν έχει παρενέργειες ή αντενδείξεις. Για τη δυσκοιλιότητα στα παιδιά, για παράδειγμα, 5 κόκκοι αλουμίνας 5 CH και 5 κόκκοι Nux vomica 5 CH χορηγούνται το πρωί και το βράδυ.
  • Εάν η δυσκοιλιότητα επιμένει, συνιστάται η λήψη προβιοτικών.

Σε κάθε περίπτωση, μην διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από τον φαρμακοποιό σας σχετικά με αυτές τις θεραπείες και τις δοσολογίες τους.

Πότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για τη δυσκοιλιότητα του παιδιού σας;

Σε κάθε περίπτωση, όταν το μωρό σας είναι κάτω των 6 μηνών, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Όταν πρόκειται για μεγαλύτερο παιδί, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό εάν η δυσκοιλιότητα σχετίζεται με έμετο, πυρετό, σοβαρό πόνο ή / και αίμα στα κόπρανα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δερματικές Παθήσεις και Διαβήτης

Evi Makavelou

Γαστρεντερίτιδα- Τι Επιτρέπεται να Φάτε και τι Όχι;

Evi Makavelou

Τα Συμπτώματα που Μαρτυρούν Έλλειψη Βιταμίνης Β12

Editor6 pharma

Είναι Κακό να Πίνετε Νερό Όταν Τρώτε;

Evi Makavelou

Σαλμονέλα – Τι Είναι και Ποια Συμπτώματα δεν Πρέπει να Αγνοήσετε

a.alefragkis

Τρόποι για να Σταματήσετε την Ταχυπαλμία

Editor6 pharma

Καλή Στάση του Σώματος και Οφέλη

Evi Makavelou

Ηπατίτιδα D – Κι όμως Υπάρχει

Editor6 pharma

Αλκοόλ – Ο Ρόλος του Ήπατος και Άλλες Αρνητικές Συνέπειες

Evi Makavelou

Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για το Στίγμα Μεσογειακής Αναιμίας

Editor6 pharma

Πόσες Ώρες Πρέπει να Κοιμόμαστε;

Evi Makavelou

Μορφές Αρθρίτιδας και Αντιμετώπιση

Editor6 pharma