Η επιπεφυκίτιδα έχει πολλά είδη, κάποια σοβαρότερα και κάποια άλλα λιγότερο σοβαρά.
Όλα περιλαμβάνονται στις οφθαλμολογικές αλλεργικές παθήσεις.
Η εαρινή επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη που είναι και η εποχή έξαρσης πολλών φαινομένων αλλεργίας και ειδικά αυτών που αφορούν τα μάτια.
Βέβαια, αυτού του τύπου η επιπεφυκίτιδα δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η αλλεργία, αφορά την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε κάποιο ερέθισμα. Το ερέθισμα αυτό ονομάζεται αλλεργιογόνο, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να ερεθίσει και να προκαλέσει τέτοια αντίδραση στον οργανισμό.
Όταν αυτό το αλλεργιογόνο βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο περιβάλλον και έρχεται σε έντονη και συνεχή επαφή με τα μάτια, τότε η αλλεργία, δηλαδή η αντίδραση προς το αλλεργιογόνο, μπορεί να είναι έντονη και με σοβαρά συμπτώματα.
Η επιπεφυκίτιδα είναι η πάθηση που προσβάλλει την επιφάνεια του ματιού, δηλαδή τον επιπεφυκότα, η οποία έρχεται σε επαφή περισσότερο με το εξωτερικό περιβάλλον.
Ο επιπεφυκότας είναι η διάφανη μεμβράνη που καλύπτει το λευκό μέρος του ματιού αλλά και την εσωτερική επιφάνεια του βλεφάρου.
Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μοιάζει με τη βλεφαρίτιδα και η διάγνωσή της δεν είναι πάντα εύκολη.
Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν έντονη ξηροφθαλμία, φαγούρα, τσούξιμο και κοκκίνισμα του ματιού, πιθανόν και δακρύρροια.
Η επιπεφυκίτιδα συνήθως αντιμετωπίζεται με κολλύρια.
Οι οφθαλμολογικές αλλεργικές παθήσεις περιλαμβάνουν την εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα, την εαρινή ή ανοιξιάτικη κερατοεπιπεφυκίτιδα, τη γιγαντιαία θυλακιώδη επιπεφυκίτιδα που συνήθως παθαίνουν οι χρήστες φακών επαφής και την ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με ατοπία ή έκζεμα.
Πρόληψη
Για να αποφευχθεί η οφθαλμική αλλεργία χρειάζεται να αποφεύγει κανείς την έκθεσή του στο αλλεργιογόνο εφόσον αυτό είναι δυνατό, να πλένει συχνά τα χέρια του για να μη μεταφέρονται στα μάτια του αλλεργιογόνες ουσίες, όπως σκόνες ή το τρίχωμα των κατοικίδιων και να μην τρίβει τα μάτια του.
Η τοποθέτηση ειδικών φίλτρων στα συστήματα κλιματισμού που απομονώνουν τους χώρους από κάθε λογής αλλεργιογόνα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι επίσης χρήσιμη.
Πάντως η πρόληψη που αφορά τα άτομα που γνωρίζουν ότι είναι επιρρεπή στην εαρινή επιπεφυκίτιδα την άνοιξη και το καλοκαίρι περιλαμβάνει μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, ο οποίος σε συνεργασία με έναν αλλεργιολόγο, μπορεί να προλάβει την επιπεφυκίτιδα που γίνεται ενοχλητική όταν εμφανίζεται.
Θεραπεία
Η εαρινή επιπεφυκίτιδα μπορεί να θεραπευτεί εφαρμόζοντας κρύες κομπρέσες στα μάτια, με τεχνητά δάκρυα ώστε να ενυδατωθεί ο κερατοειδής και το συχνό πλύσιμο των ματιών με άφθονο, δροσερό νερό.
Επικουρικά χορηγούνται αντισταμινικές ουσίες που μπορούν να καταλαγιάσουν τη συμφόρηση στα αγγεία που προκαλεί η αλλεργία.
Επίσης μπορεί να χορηγηθούν αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή και αν χρειαστεί κορτικοστεροειδή, δηλαδή φάρμακα με κορτιζόνη.