Η κατανάλωση τυριών που παράγονται από νωπό γάλα δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηρίων Listeria, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του μωρού και της μητέρας.
Έτσι, η έγκυος γυναίκα θα πρέπει να λάβει ορισμένες διατροφικές προφυλάξεις.
Μάθετε γιατί πρέπει να είστε προσεκτικές σχετικά με την κατανάλωση νωπού γάλακτος κατά την εγκυμοσύνη…
Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση τυριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η κατανάλωση τυριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενέχει κινδύνους για την υγεία της μητέρας και του μωρού. Πράγματι, η κατανάλωση ορισμένων τυριών μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων, όπως π.χ. το βακτήριο Listeria.
Η λιστερίωση, όπως ονομάζεται, είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes.
Η λιστερίωση είναι η ασθένεια που προκαλείται από την ανάπτυξη αυτού του βακτηρίου που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης.
Αυτή η ασθένεια παραμένει ωστόσο αρκετά σπάνια στην Ελλάδα.
Ομοίως, η τοξοπλάσμωση είναι μια άλλη ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ποια τυριά να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγονται τα μαλακά τυριά, όπως π.χ. το τυρί καμαμπέρ και το τυρί μπρι.
Ομοίως, θα πρέπει να αποφεύγονται τα τυριά που έχουν κρούστα στο εξωτερικό τους μέρος, και ειδικά εάν παρασκευάζονται από νωπό γάλα.
Τα μπλε τυριά, όπως είναι το τυρί ροκφόρ και η γκοργκοντζόλα θα πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε!
Επιπλέον, θα πρέπει να μείνετε μακριά από φρέσκα και μαλακά τυριά που είναι φτιαγμένα από νωπό γάλα (κατσίκας ή προβάτου).
Γενικότερα, είναι απαραίτητο να αφαιρείτε τον φλοιό από όλα τα τυριά. Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγονται τα τριμμένα βιομηχανικά τυριά.
Ποια τυριά μπορούν να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Σε αντίθεση με τα όσα έχετε διαβάσει μέχρι στιγμής στο παρόν άρθρο, ορισμένα σκληρά τυριά μπορούν να καταναλωθούν από έγκυες γυναίκες, όπως π.χ. το τυρί έμενταλ, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και η παρμεζάνα.
Ομοίως, μπορούν να καταναλωθούν και παστεριωμένα λιωμένα τυριά, όπως φέτα, ανθότυρο, μοτσαρέλα ή μασκαρπόνε. Επιπλέον, γιαούρτια, φρέσκα τυριά και κρέμες γάλακτος μπορούν να καταναλωθούν, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι είναι παστεριωμένα και όχι από νωπό γάλα.
Τέλος, η κατανάλωση τυριών από νωπό γάλα καθίσταται δυνατή όταν μαγειρεύονται, επειδή η αύξηση της θερμοκρασίας επιτρέπει την εξάλειψη των παθογόνων που ευθύνονται για την εμφάνιση ασθενειών.
Αυτό μοιάζει πράγματι με τη διαδικασία παστερίωσης του γάλακτος.
Μπορείτε λοιπόν να καταναλώνετε τα αγαπημένα σας τυριά… στον φούρνο, σε σαγανάκι ή και λιωμένα!
Ποια άλλα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Άλλες τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται από τις εγκύους, περιλαμβάνουν κυρίως ωμό ή άψητο κρέας, ψάρια και θαλασσινά. Ομοίως, τα ωμά ή πολύ βρασμένα αυγά δεν πρέπει να καταναλώνονται.
Οι μη παστεριωμένοι χυμοί φρούτων, όπως είναι ο μηλίτης, είναι επίσης επικίνδυνοι. Από την άλλη πλευρά, συνιστάται να πλένετε καλά τα λαχανικά, τα φρούτα και τα αρωματικά σας βότανα, για να αποτρέψετε τυχόν κίνδυνο τοξοπλάσμωσης.
Τέλος, ορισμένα προϊόντα και ορισμένες κακές συνήθειες θα πρέπει να εξαλειφθούν εντελώς από την καθημερινότητά σας, επειδή είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία του μωρού σας, π.χ. το αλκοόλ, ο καφές, ιδιαίτερα εάν καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό και φυσικά το κάπνισμα.