Υγεία & Ομορφιά
Τα Συμπτώματα του Έλκους και η Κατάλληλη Διατροφή
Πεπτικό Σύστημα

Τα Συμπτώματα του Έλκους και η Κατάλληλη Διατροφή

Τι είναι το έλκος;

Το έλκος είναι μία πάθηση του πεπτικού συστήματος, ιδίως του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία μίας πληγής (έλκους) στο τοίχωμα του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου. Το έλκος μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονο πόνο.

Σε περίπτωση έλκους, είναι προτιμότερο να προσέχετε τη διατροφή σας γιατί ορισμένες τροφές προάγουν το έλκος και τα συμπτώματά του, ενώ άλλες τροφές επιβραδύνουν την εμφάνισή του.

Τα Συμπτώματα του Έλκους και η Κατάλληλη Διατροφή.Γαστρικός πόνος και έλκος στομάχου

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το γαστρικό έλκος προκαλείται από ένα βακτήριο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Με τον πολλαπλασιασμό τους μέσα στο στομάχι, αυτά τα βακτήρια αλλάζουν σταδιακά την ακεραιότητα της βλεννογόνου μεμβράνης, φτάνοντας στο σημείο να δημιουργήσουν μια πραγματική πληγή.

Μπορεί μερικοί ασθενείς να μην αισθάνονται ιδιαίτερα συμπτώματα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το έλκος προκαλεί έντονους πόνους που εκδηλώνονται με καούρες και πόνο στο στομάχι.

Σε περιπτώσεις όπου το εύρος του έλκους στο στομάχι έχει επεκταθεί, τα οδυνηρά συμπτώματα μπορεί να επεκταθούν ακόμη και με πόνους στην πλάτη.

Ποτά που πρέπει να αποφεύγετε σε περίπτωση έλκους

Σε περιπτώσεις όπου το έλκος έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του ή ακόμα και αν κάποιος υποφέρει από αυξημένη οξύτητα του στομάχου, θα πρέπει να αποφεύγονται ορισμένα ποτά.

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς βλάπτει τον γαστρικό βλεννογόνο, αλλά και τον οισοφάγο.

Και αυτό επειδή η κατανάλωση αλκοόλ δεν επιτρέπει πλέον στην βλεννογόνο μεμβράνη να αντιστέκεται στα όξινα υγρά που παράγονται στο στομάχι.

Επιπλέον, ο καφές και το τσάι δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες σε περίπτωση έλκους, γιατί ευνοούν την έκκριση γαστρικού οξέος.

Ο χυμός πορτοκαλιού επίσης δεν συνιστάται. Σημειώστε ότι σε συνδυασμό με το αλκοόλ, ο καπνός είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το στομάχι.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε σε περίπτωση έλκους

Μεταξύ των τροφών που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται σε περίπτωση έλκους, είναι οι εξής:

  • Λιπαρά τρόφιμα, όπως ορισμένα λιπαρά κρέατα και αλλαντικά, βούτυρο, υπερβολικές σάλτσες, τηγανητά φαγητά, ορισμένα τυριά που έχουν υποστεί ζύμωση, κ.λπ.
  • Ντομάτες. Και αυτό επειδή οι ντομάτες έχουν όξινο pH. (όταν η ντομάτα μαγειρεύεται, χάνει λίγη από την οξύτητά της).
  • Το μέλι. Μπορεί τα οφέλη του μελιού να είναι αναρίθμητα για την υγεία, εντούτοις όμως είναι πολύ όξινο για το στομάχι.

Πόνος στο στομάχι – Άλλες πιθανές αιτίες

Εάν ανά τακτά διαστήματα αισθάνεστε πόνο στο στομάχι ο οποίος τις περισσότερες φορές επιμένει, τότε ίσως πρόκειται για έλκος.

Από την άλλη όμως, υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες που προκαλούν αυτόν τον πόνο ή καούρες στο στομάχι. Μπορεί λόγου χάρη να πρόκειται για μία φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου.

Έτσι, τα άτομα που καπνίζουν ή καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοολούχων ποτών, έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποφέρουν από πόνο στο στομάχι.

Καθ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να προκύψουν και άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου.

Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ο οποίος, έπειτα από εξέταση, θα προσδιορίσει την προέλευση της διαταραχής και του πόνου και ακολούθως θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυσπεψία και Καούρες: Πώς θα τις Αντιμετωπίσετε;

yoadmin

5 Πράγματα που δεν Γνωρίζατε για τη Νόσο του Crohn

Προειδοποιητικά Σημάδια που Δείχνουν Πρόβλημα στο Έντερο

a.alefragkis

Τροφές για να Αντιμετωπίσετε το Κοιλιακό Φούσκωμα

Evi Makavelou

Διαταραχές του Πεπτικού του Ταξιδιώτη

yoadmin

Καρκίνος οισοφάγου – Παράγοντες Κινδύνου και Συμπτώματα

Α’ Βοήθειες στη Δηλητηρίαση

Κυστική Ίνωση – Αυτή η Άγνωστη Επικίνδυνη Νόσος

Editor6 pharma

Θεραπείες για να Μειώσετε τα Συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

Editor6 pharma

Οι Τροφές που Επιδεινώνουν τις Καούρες

Evi Makavelou

Παράσιτα – Πώς θα Καταλάβετε ότι Έχουν Εισβάλει στο Έντερό σας

Editor6 pharma

Εκκολπώματα του Λεπτού Εντέρου

yoadmin