Αντιμέτωποι με το καλοκαιρινό ξέσπασμα της Covid-19, που κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από την παραλλαγή Delta σε πολλές χώρες, οι ερευνητές αυξάνουν τον αριθμό των μελετών για να διερευνήσουν την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, το εμβόλιο της κατά του ιού απέδειξε και πάλι την αποτελεσματικότητά του σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science”.
Πράγματι, τα αποτελεσματικά εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία και οι παραλλαγές προς παρακολούθηση (Alpha, Beta, Gamma, Delta, Epsilon και Iota), διατηρούνται σε άτομα που εμβολιάστηκαν, για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Για τον Stéphane Bancel, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Moderna, «αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν τη διαρκή αποτελεσματικότητα του 93% που παρατηρήθηκε με το εμβόλιο Moderna COVID-19 μετά από έξι μήνες».
Από την πλευρά τους, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα μια μεγάλη μελέτη που περιελάμβανε στοιχεία από περισσότερα από 700.000 άτομα, για να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca, έναντι της παραλλαγής Delta.
Επισημαίνουν ότι τέσσερις έως πέντε μήνες μετά τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων είναι παρόμοια.
Αναλυτικά, οι συγγραφείς εξηγούν ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech έχει υψηλότερη αρχική αποτελεσματικότητα, αλλά αυτή μειώνεται: 90% σε ένα μήνα, 85% σε δύο μήνες, 78% σε τρεις μήνες.
Για την AstraZeneca, η απόδοση είναι 67% σε ένα μήνα, 65% σε δύο μήνες, 61% σε τρεις μήνες.
Σε τέσσερις έως πέντε μήνες, προσφέρουν παρόμοια προστασία.
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ