Τα φυτικά γιαούρτια ήρθαν για να μείνουν μετά από τη μεγάλη εξάπλωση των φυτικών προϊόντων όπως το γάλα και το τυρί.
Ειδικά σε περιόδους νηστείας, οι τροφές αυτές είναι μία ευχάριστη εναλλακτική και για τους μη χορτοφάγους, ώστε να μη νιώθουν ότι στερούνται τρόφιμα.
Σήμερα τα γιαούρτια από φυτικά προϊόντα παρασκευάζονται παγκοσμίως σε μια μεγάλη ποικιλία.
Ωστόσο, το ότι δεν περιέχουν ζωικά παράγωγα δεν πρέπει να μας ξεγελά, καθώς έχουν μεγάλη διατροφική αξία και προμηθεύουν τον οργανισμό μας με πολλά ευεργετικά συστατικά.
Φυτικά γιαούρτια – Ποια είδη υπάρχουν;
Γιαούρτι σόγιας
Το γιαούρτι σόγιας αποτελείται από μια βάση από γάλα σόγιας μαζί με ενεργές καλλιέργειες.
Το συγκεκριμένο γιαούρτι περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και καταναλώνοντάς το μπορείτε να λάβετε έξι γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα.
Γιαούρτι καρύδας
Το γιαούρτι καρύδας είναι πλούσιο και κρεμώδες και συνδυάζεται καλά με γεύσεις φρούτων και σοκολάτας.
Το κορεσμένο λίπος ποικίλλει αρκετά ανάλογα με την ποσότητα καρύδας που περιέχεται στο προϊόν.
Για παράδειγμα, μια μερίδα γιαουρτιού καρύδας χωρίς ζάχαρη μπορεί να περιέχει 4,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, ενώ κάποιο προϊόν με προσθήκη ζάχαρης μπορεί να περιέχει οκτώ γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα.
Γιαούρτι αμυγδάλου
Το γιαούρτι με βάση το αμύγδαλο κυριαρχεί τώρα ως το πιο δημοφιλές γιαούρτι από φυτικό προϊόν.
Συνήθως, τα γιαούρτια με βάση το αμύγδαλο δεν περιέχουν πρωτεΐνες.
Όμως, τα ελληνικά γιαούρτια αμυγδάλου που βρίσκονται στο εμπόριο περιέχουν περίπου 11 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης ανά μερίδα.
Γιαούρτι από κάσιους
Πρόκειται για ένα προϊόν που δεν το βρίσκει κανείς εύκολα στο εμπόριο, αλλά είναι μια επιλογή που υπάρχει σε κάποια καταστήματα.
Παρόμοια με τη διαδικασία παρασκευής γιαουρτιού με βάση το αμύγδαλο, τα κάσιους αναμιγνύονται με νερό και καλλιεργούνται για να φτιάξουν ένα νόστιμο γιαούρτι.
Η πρωτεΐνη που περιέχει αυτό το γιαούρτι είναι λιγότερη από το γιαούρτι αμυγδάλου και συνήθως είναι γύρω στα 2-3 γραμμάρια ανά μερίδα.
Γιαούρτι βρώμης
Αυτά τα γιαούρτια είναι χαμηλότερα σε πρωτεΐνες.
Όμως, σε κάποια προϊόντα που βρίσκονται στο εμπόριο μπορεί να έχει προστεθεί πρωτεΐνη από μπιζέλια και αυτό να βοηθήσει στην αύξηση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.
Φυτικά γιαούρτια – Τι πρέπει να προσέξετε;
Κορεσμένο λίπος
Τα περισσότερα γιαούρτια για χορτοφάγους στερούνται σημαντικών ποσοτήτων κορεσμένου λίπους, με εξαίρεση τις επιλογές με βάση την καρύδα.
Εάν παρακολουθείτε τη συνολική πρόσληψη κορεσμένου λίπους, ίσως πρέπει να επιλέξετε όσα περιέχουν περιορισμένες ποσότητες κορεσμένου λίπους.
Αυτό ισχύει ειδικά για άτομα με καρδιακές παθήσεις ή υψηλή χοληστερόλη.
Προσθήκη ζάχαρης
Όσον αφορά τα πρόσθετα σάκχαρα, οι περισσότεροι από εμάς δε γνωρίζουμε τι ποσότητα πραγματικά καταναλώνουμε.
Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες καταναλώνουν πρόσθετα σάκχαρα 270 θερμίδων ανά ημέρα, ποσότητα που είναι αρκετά μεγάλη.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βρείτε μερικές επιλογές από φυτικά γιαούρτια με μηδενικά σάκχαρα.