Ακόμα κι αν καθιστούν δυνατή την απόκτηση ενός εφέ «υγιεινής λάμψης» και μια μαυρισμένη επιδερμίδα, τα προϊόντα self-tαnning, είτε σε μορφή κρέμας, είτε γαλακτώματος, είτε σπρέι, δεν διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης.
Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα προϊόντα self-tαnning περιέχουν διυδροξυακετόνη (DHA), ένα οργανικό μόριο από την κατηγορία των σακχάρων, που μερικές φορές συνδέεται με ένα άλλο από αυτά: την ερυθρουλόζη.
Αυτά τα σάκχαρα δεν απορροφώνται από το δέρμα (εξου και η απουσία συστηματικής τοξικότητας), αλλά είναι υπεύθυνα για μια επιφανειακή αντίδραση με τα επιφανειακά κύτταρα της επιδερμίδας.
Έτσι, η DHA και η ερυθρουλόζη αντιδρούν μέσω της κετονικής τους λειτουργίας με τη λειτουργία αμίνης των αμινοξέων που υπάρχουν στην κεράτινη στοιβάδα.
Aντίδραση Maillard
Η αντίδραση που δημιουργείται – αντίδραση Maillard – έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ενώσεων που είναι υπεύθυνες για τον καφέ χρωματισμό των κυττάρων.
Αυτό διαρκεί κατά μέσο όρο 5 ημέρες και εξαλείφεται φυσικά όταν το δέρμα απολεπίζεται λογω της φυσιολογικής διαδικασίας ανανέωσης των κυττάρων.
Εάν και τα προϊόντα self-tαnning δεν είναι επικίνδυνα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η εφαρμογή τους επιτρέπει μόνο να αποκτήσει κάποιος μαυρισμένη επιδερμίδα χωρίς έκθεση στον ήλιο, αλλά δεν προστατεύουν το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες των υπεριωδών ακτίνων.