Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εμβολιασμός είναι μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας στην παγκόσμια υγεία, σώζοντας εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια.
Κάθε χρόνο το 86% όλων των βρεφών που γεννιούνται εμβολιάζονται.
Η πανδημία του κορωνοϊού, έδωσε μεταξύ των άλλων έμφαση στην αναγκαιότητα ο εμβολιασμός να συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή.
Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία των ενηλίκων, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από επίθεση επικίνδυνων και πολλές φορές θανατηφόρων νόσων.
Τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα νόσησης και εξάπλωσης συγκεκριμένων ασθενειών
Τα εμβόλια δρουν με τη φυσική άμυνα του οργανισμού για να μειώσουν τις πιθανότητες νόσησης από ορισμένες ασθένειες, καθώς και από επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν αυτές.
Βρέφη, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου), αποτελούν ευάλωτες ομάδες σε ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.
Τι συνιστούν οι διεθνείς οργανισμοί για τη διενέργεια όσων εμβολιασμών προβλέπονται από τα αντίστοιχα Εθνικά Προγράμματα των χωρών εν μέσω πανδημίας COVID-19;
Στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τη διενέργεια των εμβολιασμών ρουτίνας στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, συστήνεται η ακώλυτη συνέχιση τους, καθώς η όποια αναστολή τους θα οδηγήσει σε έξαρση κρουσμάτων και αύξηση θανάτων από λοιμώξεις που δύνανται να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού, ενώ η εμφάνιση επιδημιών από επιπλέον λοιμώξεις θα επιφέρει μια περαιτέρω επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, τα οποία έχουν ήδη υπερφορτωθεί λόγω της διαχείρισης της επιδημίας από τον COVID-19.
Είναι κρίσιμο λοιπόν, ανεξαρτήτως πανδημίας να τηρούνται τα Προγράμματα Εμβολιασμών και μάλιστα ο Π.Ο.Υ. υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα εμβόλια πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων και εποχιακής γρίπης στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, καθώς η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική πνευμονία συνδυάζονται και είναι γνωστό ότι η λοίμωξη από γρίπη αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από πνευμονιόκοκκο.
Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων
Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ) για όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών (η ηλικία ως αυτοτελής παράγων κινδύνου), καθώς και για ενήλικες 18 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις (όπως ασθενείς με χρόνια καρδιακά, μεταβολικά και αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, αλλά και συστηματικοί καπνιστές).