Η γλυκοπατάτα δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη μεσογειακή διατροφή και κουζίνα, τουλάχιστον όχι όσο η πατάτα.
Κατάγεται από τη Νότια Αμερική, είναι ένα ποώδες φυτό και σήμερα καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο.
Την ονομασία της την πήρε στα μέσα του 18ου αιώνα, μιας και έως τότε την αποκαλούσαν απλά «πατάτα».
Τα οφέλη της για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλά, όμως λίγοι τα γνωρίζουν.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να μαγειρευτεί η γλυκοπατάτα και τελευταία όλο και περισσότερος κόσμος δείχνει να την προτιμά.
Γλυκοπατάτα – Είναι πολύ θρεπτική
Η γλυκοπατάτα αποτελείται από 77% νερό, 3% φυτικές ίνες, 20% υδατάνθρακες, ενώ δεν έχει καθόλου λιπαρά.
Μια μέτρια γλυκοπατάτα έχει περίπου 180 θερμίδες, βιταμίνη Α, Β6 και C, κάλιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.
Συμβάλλει στην καλή πέψη και τη λειτουργία του εντέρου
Μπορεί το ποσοστό μιας γλυκοπατάτας σε φυτικές ίνες να μην είναι πάρα πολύ υψηλό, όμως οι φυτικές ίνες που περιέχει είναι διαλυτές και μη διαλυτές.
Επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να τις διασπάσει, τις αφήνει να περάσουν αδιάλυτες.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του εντέρου.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η βιταμίνη Α και η βήτα καροτίνη που βρίσκονται στη γλυκοπατάτα, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα στον ίδιο βαθμό που το ενισχύει η βιταμίνη C των πορτοκαλιών.
Γλυκοπατάτα – Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση, φλεγμονές, χρόνιες καρδιακές, κυρίως παθήσεις, ακόμα και καρκίνο.
Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη που είναι ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, το οποίο προστατεύει την όραση και την υγεία των ματιών συνολικά.
Κάνει καλό στη μνήμη
Υπάρχει μια ποικιλία, οι μοβ γλυκοπατάτες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Σύμφωνα με έρευνες, αυτό το είδος γλυκοπατάτας, βελτιώνει την ικανότητα μάθησης, τη μνήμη και προστατεύει τον εγκέφαλο.
Αυτή η ιδιότητα οφείλεται στις ανθοκυανίνες που αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Επιτρέπεται να την καταναλώνουν και οι διαβητικοί
Μιλώντας για διαβητικούς εννοούμε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Η γλυκοπατάτα μπορεί να βελτιώσει τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Παρόλα αυτά, η γλυκοπατάτα δεν θα πρέπει να καταναλώνεται αλόγιστα από άτομα με διαβήτη γιατί ο γλυκαιμικός δείκτης της δεν είναι χαμηλός, αλλά μέτριος προς υψηλός.
Επομένως, χρειάζεται προσοχή.
Τέλος, ένα μυστικό είναι ότι μια βραστή γλυκοπατάτα έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την ψητή ή την τηγανητή γλυκοπατάτα.