Οι τελευταίες εβδομάδες, και όπως δείχνουν τα πράγματα και οι επόμενες, απαγορεύουν τις συναθροίσεις και τις συναντήσεις με άλλους, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε εγκλωβισμένοι και απομονωμένοι.
Τα γυμναστήρια και οι λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει, οπότε όποιος θέλει μπορεί να αθλείται μόνο σε εξωτερικούς χώρους ή στο σπίτι του.
Η πρώτη εκδοχή ίσως είναι χρησιμότερη σε όσους θέλουν να διοχετεύσουν κάπου την ενέργειά τους και ταυτόχρονα να πάρουν ενέργεια από τη φύση και το εξωτερικό περιβάλλον.
Η καλή ψυχολογία έχει μεγάλη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο για να παραμείνει δυνατό δεν του αρκεί μόνο το καλό και σωστό φαγητό.
Το πρόγραμμα της γυμναστικής όσων ασκούνταν ήδη μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της νέας κατάστασης.
Όσοι δεν ασκούνταν έως τώρα, έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν ακολουθώντας το σκεπτικό του «μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία».
Σύμφωνα με τα μέτρα, η άσκηση σε εξωτερικό χώρο επιτρέπεται αρκεί να ασκούμαστε μόνοι μας ή μαζί με άλλο ένα άτομο κρατώντας την απαιτούμενη απόσταση ασφαλείας (ενάμιση μέτρο).
Για να ασκηθούμε λοιπόν με ασφάλεια έξω, είτε πρόκειται για τρέξιμο είτε για περπάτημα είτε για ποδηλασία, παρεκκλίνουμε λίγο από την πορεία μας, όταν βλέπουμε ότι πλησιάζουμε ή μας πλησιάζει κάποιος άλλος.
Επίσης, καλό είναι να μην αγγίζουμε τίποτα όσο βρισκόμαστε έξω (πόρτες, κάγκελα, παγκάκια κλπ).
Φροντίζουμε ώστε ο καθένας να έχει το δικό του μπουκάλι με νερό και το δικό του σνακ.
Επειδή αυτό που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρο και απαιτεί να είμαστε δυνατοί και να προσέχουμε την υγεία μας, η ένταση και η διάρκεια της άσκησης έχει σημασία γιατί εξαντλώντας το σώμα μας, αποδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Παραμένοντας σωματικά δραστήριοι ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού μας, όμως αν δεν έχουμε ξανακάνει ποτέ γυμναστική ή το σώμα μας δεν είναι συνηθισμένο σε υψηλής έντασης προπονήσεις, δεν είναι σοφό να το υποβάλουμε αυτή την εποχή σε μια τέτοια διαδικασία.
Σύμφωνα με μελέτες, όσοι είναι δραστήριοι σωματικά ξεπερνούν ευκολότερα και γρηγορότερα τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Μάλιστα, αναρρώνουν σε μισό χρόνο από ό,τι όσοι δεν γυμνάζονται.
Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί εύκολα να ρίξει έναν οργανισμό που αυτό το χρονικό διάστημα τυχαίνει να προπονείται για κάποιον σημαντικό αγώνα ή έναν μαραθώνιο.
Αυτού του είδους οι προπονήσεις είναι απαιτητικές, φέρνουν τον οργανισμό στα όριά του, τον στρεσάρουν και τον εξαντλούν.
Ένας εξαντλημένος οργανισμός είναι πολύ πιο επιρρεπής στον ιό.
Άλλωστε, κάθε οργανισμός την άσκηση, και ιδιαίτερα αν αυτή είναι υψηλής έντασης, την εκλαμβάνει ως στρεσογόνο κατάσταση, αυξάνει παροδικά τις ορμόνες του άγχους και προκαλεί φλεγμονές στο σώμα.
Αυτό υπό κανονικές συνθήκες δεν είναι κακό, τώρα όμως είναι επιβλαβές.
Επομένως και εδώ θέλει μέτρο.
Αν είναι ανάγκη λοιπόν, ρίχνουμε τους ρυθμούς και την ένταση της άσκησής μας, τρεφόμαστε σωστά ενάντια στον κορωνοϊό και κοιμόμαστε αρκετά.
Επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία για να αποβάλουμε το άγχος.
Φυσικά, η ζωή συνεχίζεται, αλλά και μόνο το ότι η καθημερινότητά μας περιορίζεται τις περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι, είναι κάτι που μπορεί να δράσει αγχολυτικά.
Τέλος, μια καλή μορφή άσκησης που δρα αγχολυτικά είναι η γιόγκα.
Η γιόγκα χαλαρώνει το πνεύμα, ενώ γυμνάζει το σώμα πολύ αποτελεσματικά.
Είναι μία μορφή άσκησης όπως και το πιλάτες που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μόνοι μας και έχει μεγάλα οφέλη στην ψυχολογία, αλλά και στο σώμα μας μακροπρόθεσμα.