Υγεία & Ομορφιά
To κολλαγόνο είναι η φυσική «κόλλα» του οργανισμού μας.
To κολλαγόνο είναι η φυσική «κόλλα» του οργανισμού μας.
Διατροφή

Η Διατροφή που Αυξάνει το Κολλαγόνο στον Οργανισμό

To κολλαγόνο είναι η φυσική «κόλλα» του οργανισμού μας.

Υπάρχει στην καρδιά, στα αιμοφόρα αγγεία, στο δέρμα, στα ούλα, στους τένοντες, στις αρθρώσεις στα νύχια, ακόμα και στα μαλλιά.

Κι αυτό γιατί ο ρόλος του είναι να λειτουργεί σαν μια κόλλα που κρατά «κολλημένο» το σώμα και δεν το αφήνει να διαλυθεί.

Το κολλαγόνο, μαζί με μια άλλη πρωτεΐνη, την ελαστίνη χαρίζει ανθεκτικότητα και ελαστικότητα στους ιστούς του σώματος.

To κολλαγόνο είναι η φυσική «κόλλα» του οργανισμού μας.

Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, όπως συμβαίνει και με άλλες πρωτεΐνες, οι δυνατότητες παραγωγής κολλαγόνου μειώνονται.

Μετά την ηλικία των 30 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να πέφτει, γεγονός που έχει συνέπειες για τον οργανισμό.

Ορισμένες παθήσεις που εμφανίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοαρθρίτιδα, συνδέονται με την απώλεια κολλαγόνου σε συγκεκριμένους ιστούς.

Η ιδανική λύση είναι να φροντίσουμε ώστε η πρόσληψη κολλαγόνου στην καθημερινότητά μας να είναι επαρκής, ώστε να μας προστατέψει από ό,τι συνεπάγεται η έλλεψή του.

Ορισμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη διατροφή, προκειμένου να προσλαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο είναι οι εξής:

Φροντίστε να παίρνετε αρκετή Βιταμίνη C

Χωρίς τη βιταμίνη C, το σώμα δεν μπορεί να παράγει κολλαγόνο και αρχίζει κυριολεκτικά να διαλύεται.

Φροντίστε λοιπόν να παίρνετε 10-20 mg Βιταμίνης C καθημερινά.

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό αλλά το ιπποφαές δίνει την εκπληκτική ποσότητα των 650 mg ανά 100 γραμμάρια η κόκκινη πιπεριά 180 mg και ο μαϊντανός 130 mg.

η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την όποια απόφαση

Μαγγάνιο το…ευεργετικό

Το μαγγάνιο στηρίζει την υγιή παραγωγή κολλαγόνου.

Το αμινοξύ προλίνη έχει σημαντική παρουσία στο κολλαγόνο και το μαγγάνιο ενεργοποιεί τα ένζυμα που χρειάζονται για να φτιάξουν τα κύτταρα προλίνη.

Πρέπει να παίρνεις από τη διατροφή ικανοποιητικές ποσότητες μαγγανίου κάθε μέρα.

Η σύσταση είναι για 1,8 mg για τις γυναίκες και 2,3 mg για τους άνδρες.

Καλές πηγές είναι το καφέ ρύζι, το αβοκάντο, ο ανανάς, οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες, το τσάι, και γενικότερα στα προϊόντα ολικής άλεσης.

Βάλτε στη διατροφή σας ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος επίσης χρειάζεται για την παραγωγή του κολλαγόνου και ειδικότερα ευνοεί την επούλωση των πληγών.

Η σύσταση είναι για 11 mg στους άνδρες και 8 mg στις γυναίκες.

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε διάφορε τροφές όπως στα στρείδια, τα μύδια, στο φύτρο του σιταριού, στα βραζιλιάνικα φιστίκια, στον κρόκο των αυγών, στις σαρδέλες και στον αρακά.

Πέρα από το κολλαγόνο, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό συστατικό που συμμετέχει στη σύνθεση περισσότερων από 100 ενζύμων.

Χαλκός

Ο χαλκός επίσης παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου.

Ενεργοποιεί τη σύνθεση ενός ενζύμου το οποίο είναι απαραίτητο στην τελική φάση παραγωγής.

Από τη διατροφή σας πρέπει να παίρνετε περίπου 900 μικρογραμμάρια χαλκού την ημέρα.

Τροφές όπως στρείδια, καβούρια, κάσιους, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, φακές και σοκολάτα περιέχουν χαλκό αλλά οι πιο μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στο βοδινό συκώτι.

Προσοχή όμως στην συνολική ποσότητα που καταναλώνετε καθώς ο χαλκός μπορεί να έχει παρενέργειες για την υγεία.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαγκουίνι – To Παραμελημένο Εσπεριδοειδές

admin

Τα Άγνωστα Οφέλη του Μοσχοκάρυδου για την Υγεία

admin

Κουρκουμάς – «Φάρμακο» της Φύσης

Evi Makavelou

Πώς θα Εντάξετε τα Λαχανικά στη Διατροφή σας;

Evi Makavelou

Οφέλη και Πιθανές Παρενέργειες της Ωμοφαγικής Διατροφής

admin

Η τροφή που οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους σε μόλις 4 εβδομάδες

Drosoy Anna

Φθινοπωρινά Τρόφιμα για Απώλεια Βάρους

5 Μαγικές Τροφές για την Κούραση του Φθινοπώρου

admin

Οι Τροφές που Καθαρίζουν τους Πνεύμονες Αποτελεσματικά

Evi Makavelou

Κανέλα – 3 Λόγοι για να την Προτιμήσετε

Evi Makavelou

Οι Ερωτήσεις που θα Κάνατε σε έναν Διατροφολόγο

Evi Makavelou

Οφέλη από τα Συμπληρώματα Διατροφής

Evi Makavelou