Η Νότια Κορέα κατάφερε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων περιστατικών του Covid-19, διατηρώντας προφανώς ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας.
Αυτό καθιστά τη Νότια Κορέα πρότυπο για την καταπολέμηση της επιδημίας;
Στις 11 Μαρτίου 2020, η Νότια Κορέα είχε 7.755 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, καθιστώντας την τέταρτη χώρα που πλήττεται περισσότερο από τον κόσμο.
Όμως ο αριθμός των νέων περιστατικών έχει μειωθεί σημαντικά και μόνο 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Πώς αντιμετώπισε η Σεούλ την επιδημία;
Σε αντίθεση με την Κίνα, η οποία επέλεξε να απομονώσει μέρος του πληθυσμού της, η Σεούλ υιοθέτησε μια στρατηγική που συνδυάζει την πληροφόρηση του κοινού, τη συμμετοχή του πληθυσμού και μια μαζική εκστρατεία Tests διάγνωσης.
Συνεπώς, αναζητούνται συστηματικά συγγενείς όλων των μολυνθέντων για να κάνουν μια δοκιμή προσυμπτωματικού ελέγχου.
Οι μετακινήσεις των ασθενών προτού αποδειχθούν θετικοί παρακολουθούνται μέσω εικόνων βιντεοεπιτήρησης, με τη χρήση της τραπεζικής τους κάρτας ή μέσω του smartphone τους, και στη συνέχεια δημοσιοποιούνται.
Με SMS αποστέλλονται ειδοποιήσεις ακόμη και στους κατοίκους μιάς περιοχής, όταν εντοπίζεται μια νέα περίπτωση κοντά στο σπίτι ή στη δουλειά τους.
10.000 διαγνωστικά Tests ανά ημέρα
Αυτή η στρατηγική έχει εγείρει προφανή ερωτήματα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά ώθησε επίσης ορισμένους για να κάνουν το τεστ.
Η Νότια Κορέα πραγματοποίησε περισσότερα τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με ρυθμό περίπου 10.000 ημερησίως, γεγονός που κατέστησε δυνατή την ταχεία αντιμετώπιση νέων εκδηλώσεων μόλυνσης.
Την περασμένη εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των εξετάσεων ανερχόταν σε 220.000.
Η χώρα διαθέτει 500 κλινικές που έχουν εξουσιοδοτηθεί να τις εκτελούν, συμπεριλαμβανομένων περίπου 40 περιπλανώμενων εξωτερικών κλινικών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η επαφή μεταξύ δυνητικών ασθενών και προσωπικού υγείας.
Η Νότια Κορέα έχει πράγματι μάθει από τα δικά της λάθη, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης διαθέσιμων τεστ κατά τη διάρκεια της κρίσης 2015 με το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής.
Έτσι, επιτάχυνε τις διαδικασίες για την κυκλοφορία των τεστ και λίγες εβδομάδες μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Κίνα, η Σεούλ έδωσε το πράσινο φως για ένα νέο τεστ για τη διάγνωση του COVID-19 μέσα σε 6 ώρες.
Πώς αντέδρασε ο πληθυσμός;
Οι αρχές ξεκίνησαν μια εκστρατεία «κοινωνικής απομάκρυνσης», προτρέποντας τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι, να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και να ελαχιστοποιούν τις επαφές.
Ως αποτέλεσμα, οι συνηθισμένες πολυσύχναστες περιοχές έχουν αδειάσει, ενώ τα καταστήματα και τα εστιατόρια δεν προσελκύουν πελάτες.
Πολλές αθλητικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί και η χρήση μάσκας έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη και απαραίτητη, όπως συνιστά η κυβέρνηση, υπολογίζοντας σε έναν πληθυσμό που σέβεται ιδιαίτερα τις οδηγίες.
Γιατί η θνησιμότητα είναι τόσο χαμηλή;
Είναι αδύνατο σήμερα να υπολογίσουμε με ακρίβεια το ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19, το οποίο θα υπολογισθεί επακριβώς μετά την επιδημία.
Η παρατήρηση των αριθμών που διαβιβάζονται από τις κυβερνήσεις στον κόσμο, ωστόσο, δίνει την αίσθηση πολύ χαμηλότερης θνησιμότητας στη Νότια Κορέα από ό,τι αλλού. Διάφοροι παράγοντες εξηγούν αυτήν την εντύπωση.
Η εκστρατεία διάγνωσης επέτρεψε την έγκαιρη φροντίδα των ασθενών. Το μέγεθος της κάνει πολύ πιο πιθανό να εντοπίσει ασθενείς με λίγα ή καθόλου συμπτώματα που δεν θα δοκιμάζονται σε άλλες χώρες.
Ο προσδιορισμός περισσότερων ασθενών μειώνει μαθηματικά το ποσοστό των θανάτων.
Έτσι, είναι η Νότια Κορέα ένα παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε;
«Το τεστ διάγνωσης είναι ένα κρίσιμο αρχικό βήμα στον έλεγχο ενός ιού», δήλωσε ο Masahiro Kami του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ιατρική Πολιτική που εδρεύει στο Τόκιο. Είναι επομένως ένα καλό πρότυπο για όλες τις χώρες.
Η Νότια Κορέα «ενήργησε γρήγορα και καλά», λέει η Marylouise McLaws του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Είναι πολύ δύσκολο για τις αρχές να καταφύγουν γρήγορα στη λήψη τέτοιων ισχυρών μέτρων.
Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα λαμβάνονται αλλού, συνήθως με έναν αργό ρυθμό.