Υγεία & Ομορφιά
Προβλήματα ΟυροποιητικούΥγεία

Η Νυχτερινή Ενούρηση Κατά την Εφηβεία

Από την ηλικία των 17, θεωρητικά κανείς δεν θα πρέπει να ταλαιπωρείται από τη νυχτερινή ενούρηση. Ενώ όμως το φαινόμενο αυτό επηρεάζει το 10% των παιδιών ηλικίας 5-7 ετών και επιλύεται αυθόρμητα πριν τα 10 έτη… σε ορισμένες περιπτώσεις η ενούρηση μπορεί να επιμείνει και κατά την εφηβεία.

Εφηβική ενούρηση, πότε κρίνεται ανησυχητική;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν υπάρχει ο έλεγχος της εγκράτειας κατά τη βρεφική ηλικία. Μέχρι την ηλικία των 5, το 85% του πληθυσμού μπορεί να ελέγξει αυτήν την εγκράτεια πριν την ούρηση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,

Η Νυχτερινή Ενούρηση Κατά την Εφηβεία.

Νυχτερινή Ενούρηση είναι η μη ηθελημένη απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχετε 2 τουλάχιστον επεισόδια νυχτερινής ενούρησης ανά μήνα καθώς και το παιδί να είναι μεγαλύτερο των 5 ετών.

Συμβαίνει τρεις φορές πιο συχνά στα αγόρια. Στην ηλικία των 5 ετών συμβαίνει στο 15-25% των παιδιών και με την πάροδο της ηλικίας το ποσοστό αυτό μειώνεται κατά 15% ανά έτος.

Σε ηλικία 12 ετών συνεχίζει να συμβαίνει στο 8% των αγοριών και μόλις στο 4% των κοριτσιών. Στην εφηβεία συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό, 1-3%.

Οι 6 αιτίες της ενούρησης σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες

 • Η νυκτερινή πολυουρία, είναι η πιο κοινή αιτία. Σε εφήβους, μπορεί να προκληθεί από κακές συνήθειες, όπως η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, που προκαλεί υπερεξαρτησία του μυός της ουροδόχου κύστης με συχνές και μικρές παρορμήσεις για ούρηση. Επιπλέον, ενώ η παραγωγή ούρων μειώνεται γενικά τη νύχτα υπό τον έλεγχο της κύστης, στην συγκεκριμένη περίπτωση η κύστη «ξεχειλίζει».
 • Μικρή χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης. Παρά τη μείωση της παραγωγής ούρων τη νύχτα, περίπου το 30% των ασθενών που κοιμούνται στο κρεβάτι έχουν ανεπαρκή χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης (<70% της κανονικής ικανότητας της ουροδόχου κύστης).
 • Η έλλειψη της αντίληψης για την πλήρωση της ουροδόχου κύστης. Αντί για πολύ βαθύ ύπνο, υπάρχει μια διαταραχή, η οποία δεν τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται την υπερχείλιση της ουροδόχου κύστης. Όπως λένε οι γονείς, είναι «δύσκολο να ξυπνήσουν».
 • Η απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών, όπως το σύνδρομο άπνοιας ύπνου και το ροχαλητό είναι η πηγή της πολυουρίας και επομένως της ενούρησης.
 • Κληρονομικοί λόγοι. Το «βρεγμένο κρεβάτι» είναι μάλλον… ανδρική υπόθεση, καθώς στην πλειοψηφία το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πολύ πιο συχνά στα αγόρια, σε αναλογία 3 αγόρια / 1 κορίτσι. Υπάρχει επίσης και ο κληρονομικός παράγοντας: ο κίνδυνος είναι 40% εάν ένας από τους δύο γονείς ήταν ο ίδιος «ενουρητικός» και 70% εάν ήταν και οι δύο γονείς.
 • Ψυχολογικοί παράγοντες. Το 20% των παιδιών που ταλαιπωρούνται από τη νυχτερινή ενούρηση έχουν κάποια ψυχική διαταραχή, είναι υπερκινητικά, πάσχουν από έλλειψη προσοχή, κ.λπ.

Το 25% των περιπτώσεων ενούρησης θεραπεύεται με κανόνες υγιεινής-διατροφής

Το πρώτο βήμα είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και διατροφής. Το βήμα αυτό μπορεί να θεραπεύσει σχεδόν το ένα τέταρτο των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.

 • Η πρόσληψη υγρών σε εφήβους ή ενήλικες παραμένει φυσιολογική: 35-40 ml ανά κιλό ημερησίως, μεταξύ 7 π.μ. και 6 μ.μ.
 • Το 1/3 των υγρών θα πρέπει να λαμβάνεται στο πρωινό. Το 70% της πρόσληψης υγρών πρέπει να λαμβάνεται πριν από τις 4 μ.μ.
 • Μόλις τηρηθούν αυτοί οι κανόνες, μπορούμε στη συνέχεια να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μείωσης της πρόσληψης νερού όσο το δυνατόν περισσότερο μετά τις 6 μ.μ.
 • Αποφύγετε τα αναψυκτικά στο δεύτερο μέρος της ημέρας, καθώς και τα πολύ αλμυρά τρόφιμα, το τσάι και τον καφέ.
 • Περιορίστε την πρόσληψη ασβεστίου μετριάζοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα το βράδυ.
 • Πιείτε νερό πριν από τον αθλητισμό. Όχι μετά.
 • Προσέξτε την «κρυφή» πρόσληψη νερού! Μια σούπα στο δείπνο παρέχει 300 ml υγρών.
 • Πηγαίνετε τακτικά στην τουαλέτα για ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πώς μπορεί να ξεπεραστεί η ενούρηση;

Μερικές φορές, ωστόσο, η ενούρηση επιμένει… παρά την τήρηση των υγιεινών διατροφικών οδηγιών. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορούν να προταθούν διάφορες θεραπείες, προσαρμοσμένες ανάλογα με την κάθε περίπτωση:

 • Η δεσμοπρεσσίνη, η οποία διατίθεται ως από του στόματος φάρμακο, αποτελεί λύση πρώτης ανάγκης, καθώς είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις ενούρησης με πολυουρία (άφθονα ούρα).
 • Οι ηχητικοί συναγερμοί είναι μάλλον η προτιμώμενη επιλογή σε περιπτώσεις όπου η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης είναι μικρή. Τι εννοούμε με αυτό; Τοποθετείται ένας ανιχνευτής στο εσώρουχο ή στο στρώμα ο οποίος ενεργοποιείται από τις πρώτες σταγόνες. Αυτά τα συστήματα συναγερμού είναι αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου 3 μηνών σε ποσοστό 60 έως 80%. Μπορεί μερικές φορές να είναι απαραίτητο να συνταγογραφηθεί ένας συνδυασμός θεραπείας συναγερμού-δεσμοπρεσίνης. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου η πολυουρία συνοδεύεται από μειωμένη ικανότητα της ουροδόχου κύστης. Με την πάροδο του χρόνου, ο ηχητικός συναγερμός επιτρέπει στο άτομο να κοιμάται ολόκληρη τη νύχτα χωρίς να σηκωθεί: αυτό σημαίνει ότι η ουροδόχος κύστη συγχρονίστηκε επιτυχώς με την παραγωγή ούρων τη νύχτα.
 • Ορισμένα φάρμακα που ονομάζονται αντιχολινεργικά, μπορεί να είναι χρήσιμα ως δεύτερη λύση, όταν υποψιάζεστε μία νυκτερινή ενούρηση λόγω υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης (μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου).
 • Τα αντικαταθλιπτικά που εμπεριέχουν ιμιπραμίνη προορίζονται κυρίως για πιο σπάνιες περιπτώσεις ενούρησης από εφήβους και συνταγογραφούνται με πολύ «ελεγχόμενο» τρόπο λόγω της πιθανής καρδιακής τοξικότητάς τους. Η δράση τους σχετίζεται με τη διέγερση και τη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης.
 • Η ύπνωση, η ψυχοθεραπεία, ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική ή η χειροπρακτική δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί αποτελεσματικές, λόγω έλλειψης αξιόπιστων μελετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Αιτίες πίσω από την Έλλειψη Σιδήρου που δεν Οφείλονται στη Διατροφή

Editor6 pharma

Τρεις Συμβουλές για τον Επιχείλιο Έρπητα

Evi Makavelou

Ακμή στην Ενήλική Ζωή: Οι Αιτίες που Συχνά Αγνοούμε

Συνήθειες που Βλάπτουν την Υγεία

Evi Makavelou

Στίγμα Μεσογειακής Αναιμίας – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Φυσικοί Τρόποι για να Σταματήσετε το Ροχαλητό

Editor6 pharma

Μηλόξιδο το Πρωί – Γιατί να το Καταναλώνουμε;

Evi Makavelou

Λεύκη – Όταν το Δέρμα Χάνει το Χρώμα του

Editor6 pharma

Φροντίδα για την Προσωπική Υγιεινή από τη Pharmasept

Ρυτίδες – Τι Αποκαλύπτουν για την Υγεία

Evi Makavelou

Τι Πρέπει να Αλλάξετε στον Τρόπο Ζωής σας αν Έχετε Υπέρταση

Editor6 pharma

Ψωριασική Αρθρίτιδα και Παράγοντες Κινδύνου

Editor6 pharma