Υγεία & Ομορφιά
Πρόληψη

Ιώσεις – Η Πρόληψη στην Πρώτη Γραμμή

Καθώς βρισκόμαστε στο κέντρο του χειμώνα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με διάφορες ιώσεις που μας ταλαιπωρούν.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατευτούμε…

Ιώσεις - Η Πρόληψη στην Πρώτη Γραμμή

Όλοι γνωρίζουμε πως το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός, ο οποίος έχει ως στόχο να απομακρύνει ή να καταστρέψει οποιονδήποτε μικροοργανισμό προσπαθεί να εισβάλει στον οργανισμό μας.

Έτσι, είναι υπεύθυνο για την προστασία μας από τις εποχιακές ιώσεις, όπως η γρίπη, αλλά και από άλλες πιο σοβαρές παθήσεις. Φυσικά, για να εργάζεται αποτελεσματικά πρέπει να το βοηθήσουμε κι εμείς μέσω της σωστής διατροφής και όχι μόνο.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσω της διατροφής

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού είναι η σωστή διατροφή. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Επιπλέον, καταναλώνοντας ορισμένες τροφές οι οποίες έχουν συστατικά με συγκεκριμένες ιδιότητες, μπορείτε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας ενάντια στις ιώσεις του χειμώνα.

  • Το μέλι και η πρόπολη έχουν αντιβακτηριδιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δρώντας κυρίως κατά της γρίπης και του κρυολογήματος.
  • Τα προβιοτικά που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, εφοδιάζουν τον οργανισμό με ευεργετικά βακτήρια που αντιμετωπίζουν τους ιούς και προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
  • Το σκόρδο περιέχει μια ουσία, την αλισίνη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων.
  • Το τσάι του βουνού έχει αντιφλεγμονώδη δράση που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην αντιμετώπιση των ιώσεων και του κρυολογήματος.

Οι απαραίτητες βιταμίνες

Φυσικά, η κατάλληλη διατροφή δεν αρκεί για την προστασία του ανοσοποιητικού. Καθώς οι απαιτήσεις της καθημερινότητας είναι υψηλές και οδηγούν σε εξασθένιση του οργανισμού, η συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι πολύ σημαντική. Οι κυριότερες βιταμίνες για την πρόληψη των ιώσεων είναι οι βιταμίνες C και D, ενώ από ιχνοστοιχεία το σημαντικότερο είναι ο ψευδάργυρος, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Ωστόσο, εκτός αυτών, ευεργετικά αποτελέσματα κατά των ιώσεων έχουν και οι βιταμίνες Α και Ε, καθώς και τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Φυτοθεραπεία

Παρόλο που η χρήση των φυτών για τα συμπτώματα των χειμερινών παθήσεων παραπέμπει αναμφισβήτητα στην παράδοση, έχει πλέον αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Έτσι, οι ιδιότητες ορισμένων φυτών μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη.

  • Η εχινάκεια είναι πολύ δραστική και η κατανάλωσή της συστήνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και δρα κατά του κρυολογήματος και της καταρροής.
  • Ο ευκάλυπτος θεωρείται ως το «φυτό της αναπνευστικής οδού», επειδή βοηθά στην αποσυμφόρηση των βρόγχων και κατευνάζει τον βήχα. Μπορεί να ληφθεί σε μορφή αφεψήματος, αλλά ακόμα και με εισπνοές ή σε κάψουλες.
  • Το θυμάρι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, μειώνει την καταρροή και καταπραΰνει τον βήχα.
  • Οι καρποί του μαύρου σαμπούκου (σε σιρόπι και κάψουλες) έχουν αντιικές ιδιότητες, ενώ καταπραΰνουν τον βήχα και την καταρροή.
  • Η ρίγανη έχει σημαντικές αντιικές και αντισηπτικές ιδιότητες.
  • Τα κίτρινα άνθη του φυτού χρυσόβεργα (bouillon-blanc) χρησιμοποιούνται σε μορφή αφεψήματος για τον ξηρό βήχα και τον πονόλαιμο σε συνδυασμό με συνάχι.
  • Η μολόχα είναι επίσης ένα φυτό καταπραϋντικό του θώρακα και χρησιμοποιείται σε σιρόπι, αφέψημα ή σε διάλυμα για γαργάρες για ερεθισμένο λαιμό και ξηρό βήχα.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικού είναι απαραίτητα, ενώ συστήνεται να αποφεύγετε τις επαφές με άτομα που νοσούν.

Τήρηση των κανόνων υγιεινής

Η κατανάλωση των σωστών τροφίμων και των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών είναι αδιαμφισβήτητα σπουδαίοι σύμμαχοι κατά των χειμερινών ιώσεων, ωστόσο δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο σε αυτά. Είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής και να είστε πολύ προσεκτικοί όταν έρχεστε σε επαφή με άλλα άτομα. Έτσι, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η χρήση αντισηπτικού είναι απαραίτητα, ενώ συστήνεται να αποφεύγετε τις επαφές με άτομα που νοσούν.

Καθημερινοί και ψυχολογικοί παράγοντες

Παρόλο που η σημασία των ψυχολογικών παραγόντων μπορεί να μην είναι φανερή με την πρώτη ματιά, η αλήθεια είναι πως η καλή ψυχολογική κατάσταση και η θετική διάθεση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των ιώσεων. Έτσι, προσπαθήστε να περιορίσετε το στρες και να υιοθετήσετε μια θετική στάση ζωής. Επιπλέον, η αποφυγή του καπνίσματος, η καθημερινή άσκηση, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, ο επαρκής ύπνος, η μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ και η σπάνια χρήση αντιβιοτικών, θα έχουν επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στη θωράκιση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Δανάη Καραχάλιου Καραγιάννη, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να Εξασκήσετε το Μυαλό και τη Μνήμη σας

Evi Makavelou

Πρακτικοί Τρόποι Πρόληψης και Αποφυγής Μετάδοσης της Γρίπης

Editor6 pharma

Βιταμίνη D3

yoadmin

Παιδικά Εμβόλια – Πόσο Απαραίτητα Είναι;

Eleni Giannopoulou

Τι Πρέπει να Γνωρίζεις πριν Αποφασίσεις να Υποβληθείς σε Αισθητική Επέμβαση

yoadmin

Οστεοπόρωση – Με Ποιες Τροφές θα Ενισχύσετε τα Οστά σας

a.alefragkis

9 Συμβουλές για την Πρόληψη της Μυϊκής Κράμπας

Οστεοπόρωση – Με Ποιους Τρόπους θα την Προλάβετε

Αλλεργία στη Γύρη και Προφυλάξεις από τον Βασιλικό Πολτό και την Πρόπολη

Τροφές για την Πρόληψη της Τριχόπτωσης

Η Κατάλληλη Προστασία των Χεριών σας από το Κρύο

yoadmin

Πρόβλεψη του Κινδύνου Καρκίνου του Μαστού

Danae Stratiki