Υγεία & Ομορφιά
Διάφορες ΠαθήσειςΥγεία

Καρκίνος του Αίματος – Τα Ένοχα Σημάδια

Ο καρκίνος του αίματος (λευχαιμία) έχει πολλές μορφές. Ποια είναι όμως τα ένοχα σημάδια και πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε;

Με τον όρο λευχαιμία εννοούμε τον καρκίνο που προσβάλλει τους αιμοποιητικούς ιστούς του σώματος.

Τα λευκά αιμοσφαίρια επηρεάζονται άμεσα, καθώς ο συγκεκριμένος καρκίνος χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή υγιών λευκών αιμοσφαιρίων.

Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι ο μηχανισμός άμυνας του σώματος. Αναπτύσσονται και διαιρούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του σώματος.

Στους ασθενείς με λευχαιμία η παραγωγή τους δεν είναι φυσιολογική και γι’ αυτό δεν μπορούν να προστατέψουν καταλλήλως το σώμα.

Ενώ ο καρκίνος εξελίσσεται, εμφανίζονται επιπλοκές και στην παραγωγή άλλων τύπων κυττάρων, όπως είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή τα αιμοπετάλια.

Τότε είναι που η αναιμία και οι αιμορραγίες παίρνουν μια πιο σοβαρή τροπή. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα της λευχαιμίας ή τα συγχέουν με αυτά άλλων παθήσεων και γι’ αυτό είναι δύσκολο να γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Καρκίνος του Αίματος - Τα Ένοχα Σημάδια.Ας δούμε τα ένοχα σημάδια του καρκίνου του αίματος…

Στίγματα στο δέρμα μωβ ή κόκκινου χρώματος

Συνήθως εμφανίζονται στο στήθος, στην πλάτη ή στους βραχίονες. Οι περισσότεροι ασθενείς τα περνούν για δερματικά εξανθήματα. Εμφανίζονται όταν το αίμα πήζει και δυσκολεύεται η ομαλή ροή του.

Πονοκέφαλοι

Για κάποιους είναι μια καθημερινή κατάσταση. Σε περιπτώσεις οξείας λευχαιμίας οι πονοκέφαλοι είναι ιδιαίτερα αισθητοί, σοβαροί και με μεγάλη διάρκεια.

Πόνος στα οστά ή στις αρθρώσεις

Πολλές είναι οι ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν πόνους στις αρθρώσεις και στα οστά. Οι πόνοι αυτοί στην περίπτωση της λευχαιμίας οφείλονται στη συσσώρευση ασθενών λευκών αιμοσφαιρίων. Ο ασθενής αισθάνεται οξύ ή πιο ήπιο πόνο, μεγάλης ή μέτριας σοβαρότητας.

Πρησμένοι αδένες

Όταν η νόσος επηρεάζει την παραγωγή των λευκών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Η κατάσταση αυτή οδηγεί στο πρήξιμο των αδένων και των λεμφαδένων. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν μικρά εξογκώματα που δεν προκαλούν πόνο και μοιάζουν με μελανιές, μπλε ή μωβ χρώματος.

Ασυνήθιστες αιμορραγίες

Είναι ίσως το σύμπτωμα που θα πρέπει να κρούσει στον ασθενή το καμπανάκι του κινδύνου περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Ο μειωμένος αριθμός αιμοπεταλίων εμποδίζει την πήξη του αίματος, προκαλώντας έτσι σοβαρές αιμορραγίες με το παραμικρό.

Αίσθημα κόπωσης

Η λευχαιμία προκαλεί ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η μείωση των υγιών λευκών αιμοσφαιρίων δεν επιτρέπει την αποτελεσματική μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα βασικά όργανα, με αποτέλεσμα εκτός από κόπωση να εμφανίζεται και αναιμία.

Λοιμώξεις και πυρετός

Η λευχαιμία μειώνει την άμυνα του οργανισμού να καταπολεμά τους παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για τις λοιμώξεις. Έτσι, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται συχνά από πυρετούς και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Αυτό συμβαίνει επειδή τα καρκινικά κύτταρα του αίματος εμποδίζουν τα λευκά αιμοσφαίρια να καταπολεμήσουν τους ιούς και τα βακτήρια.

Δύσπνοια

Όταν τα κύτταρα δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο ο ασθενής αισθάνεται δύσπνοια και λαχανιάζει εύκολα. Επίσης, ορισμένοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν όσο βαθιά θα ήθελαν.

Απώλεια βάρους που δεν οφείλεται σε δίαιτα

Αυτό συμβαίνει στις περισσότερες μορφές καρκίνου. Οι καρκινοπαθείς τείνουν να χάνουν πολύ βάρος χωρίς σαφή λόγο. Πάντως, οι ασθενείς χάνουν την όρεξή τους και αισθάνονται κούραση και ίσως αυτές να είναι οι αιτίες πίσω από την απώλεια βάρους.

Πόνος ή πρήξιμο στην κοιλιά

Όταν η νόσος προχωρήσει, μπορεί να προκαλέσει οίδημα στο συκώτι ή στην σπλήνα με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στην κοιλιά ή αίσθηση φουσκώματος κάτω από τον θώρακα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβλήματα Υγείας που Μαρτυρά η Κατάσταση των Χειλιών σας

Τι Μπορεί να Κρύβεται πίσω από τον Ίλιγγο

Editor6 pharma

Η Σχέση Ύπνου και Υγείας της Καρδιάς

Evi Makavelou

Δερματικές Παθήσεις και Διαβήτης

Evi Makavelou

Γνωριμία με την Άνοια Σωματίων Lewy

Editor6 pharma

Αλλαγές στην Εμφάνιση – Τι Κρύβουν

Evi Makavelou

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τα Επίπεδα Οξυγόνου στο Αίμα

Editor6 pharma

Ο Αθλητισμός Ενάντια στον Καρκίνο

Vasiliki Tsantila

Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός

yoadmin

Τύποι Ακμής – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Αντιμετώπισή τους

Editor6 pharma

Άνοια και Παράγοντες Κινδύνου Εμφάνισης

Evi Makavelou

Χρόνια Ιγμορίτιδα: Οι Αιτίες και τα Συμπτώματα