Σύμφωνα με μία νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα, η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Προγενέστερες μελέτες είχαν συνδέσει την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ με μικρότερο κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της νέας έρευνας, ακόμη και η παραμικρή κατανάλωση αλκοό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνιση καρκίνου.
Ο κίνδυνος αφορά κυρίως κοινούς καρκίνους, όπως του εντέρου, του στομάχου, του οισοφάγου, του προστάτη και του μαστού.
Οι Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσαν μία σχεδόν γραμμική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ και τον κίνδυνο καρκίνου.
Αυτό σημαίνει ότι όσο αυξάνεται η κατανάλωση, τόσο περισσότερο αυξάνεται και ο κίνδυνος.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Cancer” της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, με επικεφαλής τον Δρ. Μασαγιόσι Ζαΐτσου του Πανεπιστημίου του Τόκιο και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν κλινικά στοιχεία για 63.232 καρκινοπαθείς και άλλα τόσα άτομα χωρίς καρκίνο.
Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις ποσότητες του αλκοόλ που κατανάλωναν.
Συμπερασματικά, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μίας μερίδας αλκοόλ ημερησίως (23 γραμμάρια αιθανόλη ή μία μεγάλη μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί των 180 ml ή ένα ποτήρι ουίσκι των 60 ml) σε βάθος χρόνου (π.χ. 10 χρόνια) ή δύο μερίδες αλκοόλ ημερησίως, σε βάθος χρόνου πέντε ετών, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κατά περίπου 5%.