Υγεία & Ομορφιά
Απώλεια Όσφρησης και Ατυχήματα στο Σπίτι
Διάφορες Παθήσεις

Απώλεια Όσφρησης Λόγω Covid-19 και Ατυχήματα στο Σπίτι

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της COVID-19 είναι η απώλεια όσφρησης. Αυτή η διαταραχή, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, είναι πιθανό να έχει σοβαρές συνέπειες.

Μια προκαταρκτική μελέτη δείχνει ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχημάτων στο σπίτι.

Η Απώλεια Όσφρησης και Γεύσης Αυξάνουν τα Οικιακά ΑτυχήματαCovid-19 και απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης

Η απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα της COVID-19. Ο ηθοποιός Χιου Γκραντ, που μολύνθηκε από τον κορωνοϊό στις αρχές του 2020, είχε σημαδευτεί από την εμφάνιση αυτής της περίεργης οσφρητικής διαταραχής:

«Περπατούσα στον δρόμο μια μέρα και συνειδητοποίησα ότι δεν μύριζα τίποτα πια. Πραγματικά πανικοβλήθηκα. Εκείνο το διάστημα ξεκίνησαν να μιλάνε γι’ αυτό το σύμπτωμα.

Άρχισα να μυρίζω τα λουλούδια στον δρόμο, και πραγματικά δεν μύριζα τίποτα. Είχα αρχίσει να απελπίζομαι. Άρχισα να μυρίζω τους κάδους απορριμμάτων και ήθελα να μυρίσω τις μασχάλες των περαστικών».

Μπορεί ο Βρετανός σταρ να αστειεύεται γι’ αυτήν την απογοήτευση, ωστόσο όμως, μια πρόσφατη προκαταρκτική μελέτη, αποκαλύπτει ότι η απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην καθημερινή ζωή των ασθενών.

Πώς τα συμπτώματα αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων στο σπίτι

Τον Απρίλιο του 2020, μια ομάδα ερευνητών από την πόλη Λυών της Γαλλίας, ανέπτυξε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για την «καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της ποιότητας ζωής και των διαταραχών οσμής και γεύσης στον γαλλικό πληθυσμό, ιδίως σε σχέση με την πανδημία της Covid-19».

Η ανάλυση των δεδομένων που έχουν ήδη συλλεχθεί δείχνει ότι το 31% των 3.000 ερωτηθέντων έχει χάσει την όσφρησή του για περισσότερο από ένα μήνα.

Επιπλέον, η ανοσμία δύναται να διαρκέσει ακόμη περισσότερο. Στην πραγματικότητα, μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο “Journal of Internal Medicine” έδειξε ότι το 5% των ασθενών που είχαν COVID-19 δεν είχαν ανακτήσει όλες τις αισθήσεις τους έξι μήνες μετά τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2.

Αυτά τα δεδομένα είναι ακόμη πιο ανησυχητικά, καθώς αποκαλύπτουν αύξηση των οικιακών ατυχημάτων και των ανθυγιεινών πράξεων σε άτομα που δεν έχουν πλέον γεύση ή/και οσμή.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος! Η πυρκαγιά μπορεί να προκληθεί από το κάψιμο των ρούχων κατά το σιδέρωμα… χωρίς κυριολεκτικά να πάρετε μυρωδιά!

Χαλασμένα τρόφιμα

Από τη στιγμή που νοσείτε από Covid-19 και δεν έχετε γεύση και οσμή, είναι πιο πιθανό να φάτε χαλασμένα τρόφιμα χωρίς να το αντιληφθείτε και ως εκ τούτου να πάθετε τροφική δηλητηρίαση ή στην καλύτερη περίπτωση ήπιες πεπτικές διαταραχές.

Υπερβολές αλατιού ή ζάχαρης

Μπορεί η υπερβολική κατανάλωση αλατιού ή ζάχαρης να μην αποτελεί οικιακό ατύχημα, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία.

Η υπερ-κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, ενώ από την άλλη η υπερκατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαταράσσει τις τιμές του σάκχαρου.

Πολλά μπάνια και ντους

Όταν κάποιος χάνει την αίσθηση της όσφρησης, δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξει τη μυρωδιά του σώματός του.

Συνεπώς, οι ασθενείς που δεν μπορούν να μυρίσουν, τείνουν να κάνουν περισσότερα ντους από το κανονικό, λόγω ανασφάλειας και προκειμένου να είναι σίγουροι ότι δεν μυρίζουν άσχημα.

Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για το δέρμα, ειδικά εάν κάποιος πάσχει από έκζεμα ή ψωρίαση.

Δηλητηρίαση από αέρια

Μια μελέτη του 2008 σε άτομα με σοβαρή απώλεια όσφρησης έδειξε ότι, εκτός από τον κίνδυνο πυρκαγιάς και κατάποσης χαλασμένων τροφών, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο δηλητηρίασης από αέρια επειδή δεν μπορούν να ανιχνεύσουν διαρροές σε ποσοστό 47%.

Κάψιμο φαγητού κατά το μαγείρεμα

Η πιο πάνω μελέτη που προαναφέρθηκε (του 2008) δείχνει, επίσης, ότι οι ασθενείς πολύ συχνά έκαιγαν τα γεύματά τους σε ποσοστό 63% επειδή δεν είχαν την αίσθηση της όσφρησης.

Εκτός τούτου, το καμένο φαγητό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, ενώ η κακή επίβλεψη του μαγειρέματος μπορεί παράλληλα να προκαλέσει και πυρκαγιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος των Όρχεων: τα Σωστά Βήματα για Έλεγχο

Αλλεργία και Τροφική Δυσανεξία

Evi Makavelou

Η Επίδραση της Υπέρτασης

yoadmin

Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας

Πληκτροδακτυλία – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou

Διατροφή για να Μειώσετε το Ουρικό Οξύ

Evi Makavelou

Πρησμένο Πρόσωπο – Πώς θα το Επαναφέρετε;

Evi Makavelou

Εξάψεις – Ποιες Αιτίες Εκτός από την Εμμηνόπαυση τις Προκαλούν

a.alefragkis

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και πώς να το Αντιμετωπίσετε

Υπερκαλιαιμία

yoadmin

Πόνος στο Αυτί – Πότε Οφείλεται σε Ωτίτιδα και πώς να τον Αντιμετωπίσετε

a.alefragkis

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τις Παθήσεις του Θυρεοειδούς Αδένα

Editor6 pharma