Υγεία & Ομορφιά
Τα ειδικά αυτά λιπαντικά κάνουν ευκολότερη και πιο ευχάριστη τη χρήση των προφυλακτικών.
Σεξ

Λιπαντικά – Όλα Όσα Πρέπει να Προσέχετε

Τα λιπαντικά στο σεξ χρησιμοποιούνται με σκοπό ο γυναικείος κόλπος να υγραίνεται όσο χρειάζεται με φυσικό τρόπο όταν υπάρχει σεξουαλική διέγερση.

Τα ειδικά αυτά λιπαντικά κάνουν ευκολότερη και πιο ευχάριστη τη χρήση των προφυλακτικών, τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να υπάρχει προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Παρά την εκτεταμένη χρήση των λιπαντικών στο σεξ, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια ορισμένων από αυτά για κάποιες συγκεκριμένες ομάδες χρηστών.

Ασφάλεια

Το λιπαντικό μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων κάνοντας την κολπική ή πρωκτική περιοχή πιο ολισθηρή με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο κίνδυνος μικροσκοπικών εκδορών που ευνοούν τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας σχετικά πρόσφατης έρευνας όμως, η χρήση λιπαντικών για την πρωκτική επαφή μπορεί να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες να διαγνωστούν οι χρήστες με γονόρροια ή χλαμύδια σε σύγκριση με όσους κάνουν πρωκτικό σεξ χωρίς τη βοήθεια λιπαντικού.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα λιπαντικά προκαλούν τελικά φλεγμονή στον πρωκτό και τον ορθό κάνοντας ευκολότερη την εξάπλωση διάφορων μικροοργανισμών.

Επιπλέον, κάποια λιπαντικά εξαιτίας της χημικής τους σύστασης μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία του pH του κόλπου, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων κολπικών μολύνσεων.

Επίσης η χρήση βαζελίνης ως λιπαντικό ή του λαδιού που χρησιμοποιείται για τη φροντίδα των μωρών μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή κολπίτιδα ή μόλυνση ζύμης.

Τα λιπαντικά στο σεξ χρησιμοποιούνται με σκοπό ο γυναικείος κόλπος να υγραίνεται όσο χρειάζεται με φυσικό τρόπο.

Πάντως όλα αυτά δε σημαίνουν ότι τα ειδικά λιπαντικά προκαλούν άμεσα οποιοδήποτε είδος μόλυνσης.

Όμως και πάλι τα προφυλακτικά αποτελούν τον ασφαλέστερο τρόπο πρόληψης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων για όσους δε βρίσκονται σε μονογαμική σχέση.

Αυτό ισχύει είτε χρησιμοποιεί κανείς λιπαντικό είτε όχι.

Για τις γυναίκες που μπορεί να αναπτύξουν κάποια κολπική λοίμωξη μετά από χρήση λιπαντικού, την επόμενη φορά ίσως σκεφτούν το ενδεχόμενο να δοκιμάσουν ένα διαφορετικό προϊόν ή να αποφύγουν τα λιπαντικά για ένα χρονικό διάστημα.

Άλλες επιπλοκές

Ακόμη και αν η μόλυνση δεν είναι ανησυχητική, τα λιπαντικά του εμπορίου μπορεί να περιέχουν συστατικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ερεθισμό ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Μπορεί να υπάρχει αίσθηση μουδιάσματος από τη χρήση λιπαντικών με βενζοκαΐνη, ένα τοπικό αναισθητικό, ή με μενθόλη ή καψαϊκίνη.

Επίσης, τα λιπαντικά που περιέχουν αρωματικά συστατικά μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα.

Για να καταλάβει κανείς αν είναι ευαίσθητος σε ένα προϊόν μπορεί να εφαρμόσει λίγο στο εσωτερικό του αγκώνα του και να περιμένει να δει αν θα υπάρξει κάποια αλλεργική αντίδραση.

Τα λιπαντικά με βάση το πετρέλαιο αλληλεπιδρούν με το λατέξ και έτσι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται συνδυασμό με προφυλακτικά από λατέξ.

Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα λιπαντικά με βάση το νερό μπορεί να μειώσουν την κινητικότητα του σπέρματος.

Σε γενικές γραμμές τα λιπαντικά για το σεξ είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους εφόσον χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και μπορεί να αποτελέσουν μια καλή λύση για την ξηρότητα του κόλπου ή για τη μείωση της τριβής και την αύξηση της ευχαρίστησης κατά τη διάρκεια του σεξ.

Καλό είναι οι χρήστες να διαβάζουν προσεκτικά την ετικέτα, να αποφεύγουν προϊόντα με συστατικά στα οποία παρουσιάζουν ευαισθησία και να είναι σε επιφυλακή για τυχόν παρενέργειες.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρόλος του Κορωνοϊού στις Σεξουαλικές Προφυλάξεις

Εμβολιασμός κατά του Κορωνοϊού και Σεξ – Πόσο Ασφαλής Είναι

Λιπαντικά – Παρενέργειες και Συμβουλές για να Επιλέξετε το Σωστό

Βρογχίτιδα – Συμβουλές για την Πρόληψη και την Αντιμετώπισή της

Τι Άλλαξε στο Σεξ λόγω Πανδημίας

Πώς θα Καταλάβετε ότι το Σεξ που Κάνετε Είναι Καλό