Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η μάσκα έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά τον τελευταίο χρόνο καθώς μας προστατεύει από την εξάπλωση της νόσου.
Η μάσκα έχει κατηγορηθεί για πολλά όμως, καθώς σχετίστηκε κυρίως με δερματικά προβλήματα και έξαρση της ακμής εξαιτίας των πολλών ωρών χρήσης της.
Ένα ακόμα πρόβλημα που προκύπτει είναι και η δυσάρεστη αναπνοή, δηλαδή η κακοσμία του στόματος.
Αρχικά η δυσάρεστη αναπνοή είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής σάλιου, της κακής στοματικής υγιεινής, της ξηρότητας του στόματος και της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και οξέα.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις τα παθογόνα μικρόβια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, προκαλώντας κακοσμία στη στοματική κοιλότητα.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι επιβλαβείς μικροοργανισμοί απομακρύνονται από το στόμα κάθε φορά που καταναλώνουμε κάποιο τρόφιμο ή ρόφημα ή αφού βουρτσίσουμε τα δόντια μας.
Όμως, κατά τη διάρκεια της νύχτας κάτι τέτοιο δε συμβαίνει κι έτσι ξυπνάμε με κακή αναπνοή μετά από αρκετές ώρες ύπνου.
Μάλιστα, εξαιτίας της χρήσης της μάσκας την ώρα της δουλειάς πολλοί εργαζόμενοι δεν καταναλώνουν νερό ή άλλα υγρά προκειμένου να ενυδατωθούν.
Επίσης πολλοί άνθρωποι αναπνέουν από το στόμα, με αποτέλεσμα να ξηραίνεται το σάλιο τους και να αναπτύσσονται περισσότερα βακτήρια.
Η χρήση της μάσκας έχει αλλάξει κατά κάποιον τρόπο τον τρόπο που αναπνέουμε.
Γι’ αυτό και πλέον η δυσάρεστη αναπνοή σχετίζεται με τη χρήση της μάσκας.
Αντιμετώπιση
Ενυδάτωση
Το νερό αποτρέπει την ξηροστομία αρκεί να καταναλώνεται στις σωστές ποσότητες.
Σίγουρα για κάποιους δεν είναι εύκολο γιατί χρειάζεται να αφαιρούν τη μάσκα τους για να πίνουν νερό, είναι όμως αναγκαίο να γίνεται αυτό για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.
Η πλάκα, η πέτρα, η τερηδόνα και η ουλίτιδα είναι οι βασικοί λόγοι πίσω από την κακή αναπνοή και θα επιδεινωθούν αν δεν καταναλώνουμε αρκετό νερό.
Περιορισμός των τροφών με ζάχαρη και οξέα
Η υπερβολική κατανάλωση ροφημάτων με πολλή ζάχαρη μπορεί να καταστρέψει σταδιακά το σμάλτο των δοντιών και να συμβάλει στη δυσάρεστη αναπνοή.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρόβια που υπάρχουν στο στόμα τρέφονται από τη ζάχαρη και τις όξινες τροφές, αφήνοντας μια έντονη μυρωδιά.
Ο περιορισμός της κατανάλωσης αυτών των τροφών και των ροφημάτων και το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον είκοσι λεπτά μετά την κατανάλωσή τους μπορεί να αμβλύνει το πρόβλημα.
Διακοπή του καπνίσματος
Το κάπνισμα είναι μια από τις βασικές αιτίες της δυσάρεστης αναπνοής εκτός από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε διάφορα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του στόματος.
Επιπλέον το κάπνισμα προκαλεί το κιτρίνισμα των δοντιών και βλάβη στα ούλα.
Η κατάσταση και η δυσάρεστη αναπνοή επιδεινώνονται όταν καπνίζει κανείς και αμέσως μετά φοράει τη μάσκα του.
Συμπερασματικά, η σωστή στοματική υγιεινή, η καλή ενυδάτωση και τα παραπάνω βήματα, το πιο πιθανό είναι να μειώσουν τη δυσάρεστη αναπνοή.
Αν παρά την εφαρμογή των όσων ειπώθηκαν το πρόβλημα συνεχίζει να είναι το ίδιο έντονο, τότε τη λύση θα μπορούσε να δώσει ο οδοντίατρος.