Υγεία & Ομορφιά
Μειωμένος ο Κίνδυνος Θανάτου στους Διαβητικούς που Κάνουν Καθημερινή Κατανάλωση Καφέ και Τσαγιού
Επικαιρότητα

Μειωμένος ο Κίνδυνος Θανάτου στους Διαβητικούς που Κάνουν Καθημερινή Κατανάλωση Καφέ και Τσαγιού

Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 που πίνουν πολύ πράσινο τσάι ή / και καφέ κάθε μέρα, έχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Μειωμένος ο Κίνδυνος Θανάτου στους Διαβητικούς που Κάνουν Καθημερινή Κατανάλωση Καφέ και Τσαγιού

Η κατανάλωση τουλάχιστον τεσσάρων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού καθημερινά, συν δύο ή περισσότερων καφέδων, σχετίζεται με σημαντική μείωση κατά 63% του κινδύνου πρόωρου θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία.

Οι διαβητικοί είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακές νόσους, άνοια, καρκίνο, κατάγματα κ.α. και παρά την ύπαρξη αρκετών αποτελεσματικών φαρμάκων, ο τρόπος ζωής (σωματική άσκηση, σωστή διατροφή κ.α.) παραμένει σημαντικός παράγων θεραπείας για το διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιούτζι Κομορίτα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κιούσου της Φουκουόκα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα διαβήτη “BMJ Open Diabetes Research & Care”, μελέτησαν σχεδόν 5.000 διαβητικούς με μέση ηλικία 66 ετών, από τους οποίους 309 πέθαναν στη διάρκεια της πενταετούς έρευνας, οι περισσότεροι από καρκίνο (114) και καρδιαγγειακή νόσο (76).

Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου τσάι ή καφέ, όσοι έπιναν το ένα από τα δύο ή -ακόμη καλύτερα- και τα δύο είχαν μικρότερες πιθανότητες θανάτου.

Τον μικρότερο κίνδυνο είχαν όσοι έπιναν μεγάλες ποσότητες και από τα δύο ροφήματα.

Έτσι, ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι τη μέρα σχετιζόταν με 15% μικρότερη πιθανότητα θανάτου, δύο έως τρία φλιτζάνια με 27% μικρότερο κίνδυνο, ενώ τέσσερα ή περισσότερα με μείωση κινδύνου κατά 40%.

Ένα φλιτζάνι καφέ σχετιζόταν με μείωση κινδύνου κατά 19%, ενώ δύο ή περισσότερα με μείωση κατά 41%.

Ο κίνδυνος ήταν μικρότερος κατά 51% για όσους καθημερινά έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι και παράλληλα τουλάχιστον δύο καφέδες, 58% για όσους έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια πράσινο τσάι και ένα καφέ, καθώς επίσης 63% (η μεγαλύτερη μείωση) για όσους έπιναν τουλάχιστον τέσσερα πράσινα τσάγια και τουλάχιστον δύο καφέδες τη μέρα.

Το πράσινο τσάι έχει αρκετές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, ενώ η καφεΐνη επιδρά θετικά στην παραγωγή ινσουλίνης και στην ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μεταδοτικότητα της Νόσου από Ασυμπτωματικούς Ασθενείς Είναι Ίδια με Αυτή των Συμπτωματικών;

admin

Η Βαριατρική Χειρουργική και οι Κίνδυνοι Διατροφικής Ανεπάρκειας

admin

Η Ελλάδα Σημείωσε Σημαντικά Άλματα σε Θέματα Καινοτομίας

Με το Τέλος της Πανδημίας Τελειώνουν και τα Έκτακτα και Αναγκαστικά Μέτρα

3.337 Νέες Προσλήψεις από το ΕΣΥ

admin

Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας

admin

Κορωνοϊός – Περισσότερες από τις Μισές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ευρώπη Φοβούνται για την Επιβίωσή τους

Η Συσχέτιση των Νευρολογικών Παθήσεων με τη Ρύπανση του Αέρα

COVID-19: Οδηγός Επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση

admin

Καρδιαγγειακοί Παράγοντες Κινδύνου και Βαρύτητα Λοίμωξης COVID-19

Πρόγραμμα Διατροφή και Υγεία από τον Δήμο Αθηναίων

Ανάκληση Φαρμακευτικού Προϊόντος

admin