Υγεία & Ομορφιά
Μύθοι για τα εμβόλια
Επικαιρότητα

Πέντε Μύθοι για τα Εμβόλια Covid-19

Καθώς οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού προχωρούν γίνεται φανερό ότι ορισμένοι μύθοι για τα εμβόλια επιμένουν, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι, ακόμη και υγειονομικοί σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, να εμφανίζουν ακόμη δισταγμό ή σκεπτικισμό απέναντι σε αυτά.

Η «Ουάσινγκτον Ποστ» συνόψισε τους πέντε πιο επίμονους μύθους σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Μερικά εμβόλια είναι καλύτερα από άλλα, γι’ αυτό καλύτερα να περιμένουμε και να μην εμβολιαστούμε τώρα

Όλα τα εμβόλια στοχεύουν στο να παράσχουν προστασία με το να δημιουργήσουν ανοσία απέναντι στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, με την οποία εισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Όλα τα εμβόλια εστιάζουν σε αυτήν την πρωτεΐνη-κλειδί, ωθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει τα αντίστοιχα αντισώματα.

Εμβολιασμός στις νεαρές ηλικίεςΌλα τα εγκεκριμένα εμβόλια παράγουν υψηλά επίπεδα προστασίας που μειώνουν δραστικά την πιθανότητα νοσηλείας και πιθανώς την ασυμπτωματική μετάδοση.

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής έρευνες που να δείχνουν ότι κάποιο εμβόλιο παρέχει μεγαλύτερης διάρκειας προστασία, ενώ όλα κάποια στιγμή το φθινόπωρο ή του χρόνου θα χρειαστούν επαναληπτική χορήγηση.

Οι νεότεροι δε χρειάζονται εμβολιασμό, ιδίως αν είναι υγιείς

Ένα επιχείρημα που μέχρι στιγμής έχει απήχηση σε αρκετούς νέους, όπως φάνηκε και στο Ισραήλ, όπου παρατηρήθηκε πολύ μικρότερη προθυμία από τους νεότερους να εμβολιαστούν από ό,τι οι μεγαλύτεροι.

Ενώ όντως οι νεότεροι έχουν μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από Covid-19, η νόσος παραμένει επικίνδυνη και γι’ αυτούς.

Επιπλέον, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη, σχεδόν το 30% των ασθενών από 18 έως 39 ετών που κόλλησαν κορωνοϊό, ακόμη και αν δε νόσησαν βαριά, στη συνέχεια ταλαιπωρούνται επί μήνες από συμπτώματα «μακράς Covid-19», όπως κόπωση, νοητική θολούρα, απώλεια γεύσης ή όσφρησης και άλλα.

Ακόμη, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από Covid-19 συμβαίνουν σε ασθενείς κάτω των 65 ετών.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια καλή φυσική κατάσταση μπορούν πράγματι να συμβάλουν σε ένα πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να παράγουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού, άρα δε διασφαλίζουν ότι ένας νέος θα γλιτώσει το νοσοκομείο ή τα χειρότερα.

Γι’ αυτό ακόμη και οι νεότεροι καλά θα κάνουν να εμβολιαστούν, όταν έρθει η σειρά τους.

Τα εμβόλια αναπτύχθηκαν βιαστικά, άρα δεν ξέρουμε αν είναι ασφαλή

Από τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες δικαιολογίες και από υγειονομικούς για να μην εμβολιαστούν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από σχετικές εκφοβιστικές αναρτήσεις που δυστυχώς επηρεάζουν αρκετό κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε εμβόλια κατά των κορωνοϊών εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, γι’ αυτό άλλωστε είχαν εντοπίσει ήδη ως βασικό εμβολιαστικό στόχο την πρωτεΐνη-ακίδα (spike).

Αυτή η δεκαετής περίοδος έρευνας και ανάπτυξης είναι αντίστοιχη με εκείνη για άλλα εμβόλια.

Αν δεν είχε προηγηθεί όλη αυτή η προσπάθεια, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι πανεπιστημιακοί ερευνητές δεν θα είχαν αντιδράσει τόσο γρήγορα εν μέσω πανδημίας.

Αλλά και οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού ήταν μεγάλες και προσεκτικά ελεγχόμενες, περίπου ανάλογου μεγέθους σε αριθμό συμμετεχόντων με εκείνες για άλλα εμβόλια.

Τα εμβόλια περιέχουν μη ασφαλή και ανήθικα συστατικά

Ίσως οι πιο αβάσιμες και συνωμοσιολογικές ενστάσεις, οι οποίες αφορούν «τσιπάκια» μέσα στα εμβόλια, κύτταρα προερχόμενα από εκτρώσεις και άλλα.

Στην πραγματικότητα κανένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού δε χρησιμοποιεί υλικά από έμβρυα προερχόμενα από εκτρώσεις.

Κάποτε, στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 είχαν χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εμβολίων κυτταρικές καλλιέργειες από δύο έμβρυα εκτρώσεων, αλλά από τότε έχει περάσει πάρα πολύς καιρός και προ πολλού δεν υπάρχουν τέτοια απομεινάρια στα εμβόλια, πολύ περισσότερο της Covid-19.

Kαι ασφαλώς ούτε λόγος για τσιπάκια που δεν θα χωρούσαν καν να περάσουν από τη σύριγγα.

Μερικά «τσιπάκια» μπορεί να χρησιμοποιούνται απλώς κατά τη μεταφορά των εμβολίων για να καταγράφουν τις δόσεις και να διασφαλίζουν ότι τα εμβόλια δεν έχουν λήξει ή δεν είναι πλαστά, όμως βρίσκονται στο εξωτερικό μέρος των συσκευασιών ή των συρίγγων και βεβαίως δεν εισάγονται στο σώμα κανενός.

Τα εμβόλια mRNA αλλάζουν τo DNA

Επίμονος αλλά ανυπόστατος ισχυρισμός από αρνητές των εμβολίων ότι τα νέου τύπου εμβόλια τεχνολογίας mRNA, όπως της Pfizer/BioNTech και της Moderna, τροποποιούν το γενετικό υλικό του εμβολιαζόμενου και μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα ή αυτοάνοσες διαταραχές.

Το Facebook έχει «κατεβάσει» πολλές τέτοιες αναρτήσεις τους τελευταίους μήνες.

Αυτός ο μύθος αποτελεί λίγο πολύ αντιγραφή παρόμοιων εξίσου ψευδών ισχυρισμών για το εμβόλιο κατά του ιού HPV.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία επιστημονική βάση σε αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς το mRNA του εμβολίου που εισάγεται στο σώμα εντός νανοσωματιδίου από λιπίδια δεν εισέρχεται καθόλου στο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Παραμένει στον χώρο του κυττάρου εκτός του πυρήνα όπου βρίσκεται το DNA, συγκεκριμένα στα ριβοσώματα, και από εκεί καθοδηγεί την παραγωγή πεπτιδίων που μοιάζουν με την πρωτεΐνη-ακίδα, έτσι ώστε στη συνέχεια ο οργανισμός να αντιδράσει παράγοντας αντισώματα.

Συνεπώς, είναι λάθος ότι τα εμβόλια mRNA είναι ισοδύναμα της γονιδιακής θεραπείας, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι επιστημονικοφανείς επικριτές των εμβολίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός και τι Είναι Απαραίτητο να Προσέχουμε

a.alefragkis

Κορωνοϊός – Υποψήφιο Εμβόλιο Δημιούργησε Επαρκή Αντισώματα

yoadmin

Άνοιγμα των Σχολείων υπό τη Σκιά του Κορωνοϊού – Τι Ξέρουν έως Τώρα οι Επιστήμονες και τι Όχι

yoadmin

Μητσοτάκης: Εστίαση και Άλλες Δραστηριότητες θα Περιμένουν

Evi Makavelou

Νέες Τεχνολογίες που Αφορούν τη Μεταμόσχευση Ήπατος

yoadmin

Πότε Αυξάνεται ο Κίνδυνος Εγκεφαλικού και Καρδιακής Αρρυθμίας στους Νέους;

yoadmin

Όταν η Google Κάνει Διάγνωση Καρκίνου

yoadmin

Οι Βλαπτικές Συνέπειες της Υποκινητικότητας και πώς να την Αντιμετωπίσουμε

yoadmin

Ο Διαβήτης Τύπου 1 Συνεχώς Αυξάνεται

yoadmin

Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Ημικρανία

yoadmin

Ένα Τεστ Covid-19 που Μπορείτε να Κάνετε στο Σπίτι

Κορωνοϊός – Νέο Αναπνευστικό Τεστ Ανιχνεύει τον Ιό σε 15 Δευτερόλεπτα