Υγεία & Ομορφιά
Μεσοδόντια βουρτσάκια
Στοματική Υγιεινή

Μεσοδόντια Βουρτσάκια – Γιατί Είναι Απαραίτητα

Σίγουρα θα γνωρίζετε από τον οδοντίατρό σας ότι για να έχετε καλή στοματική υγιεινή το βούρτσισμα των δοντιών δε φτάνει.

Το νήμα και πλέον τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι και αυτά απαραίτητα για την ολοκληρωμένη φροντίδα των δοντιών και των ούλων σας, ενώ δεν θα πρέπει να αμελείτε την επίσκεψη στον οδοντίατρο 1-2 φορές τον χρόνο για έλεγχο.

Ο καθαρισμός των δοντιών και της γλώσσας συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής, θωρακίζει την υγεία των δοντιών και τα προστατεύει από ασθένειες όπως η ουλίτιδα και η τερηδόνα.

Στη στοματική κοιλότητα υπάρχουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί, οι οποίοι σε συνδυασμό με τα υπολείμματα των τροφών, τα οξέα και το σάλιο προκαλούν την πλάκα στα δόντια.

Όταν η πλάκα δεν απομακρύνεται εγκαίρως γίνεται πέτρα, η οποία όταν δεν αφαιρείται καταλήγει στην ουλίτιδα.

Οδοντόβουρτσα και καθαρισμόςΗ ουλίτιδα αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα γίνεται περιοδοντίτιδα, η οποία αν δε θεραπευτεί προκαλεί την πτώση των δοντιών.

Την ίδια ώρα τα οξέα της πλάκας προκαλούν την τερηδόνα.

Όσον αφορά την ουλίτιδα, πρόκειται για ένα είδος φλεγμονής που εκδηλώνεται με έντονο ερεθισμό, κοκκίνισμα, πρήξιμο των ούλων και αίμα κατά το βούρτσισμα.

Όταν υπάρχει ταυτόχρονα τερηδόνα και ουλίτιδα στο στόμα, το άτομο έχει έντονο πονόδοντο ιδιαίτερα όταν καταναλώνει κρύες ή πολύ ζεστές τροφές και ροφήματα.

Παράλληλα αρχίζουν να φαίνονται οι φθορές στα δόντια.

Στη συνέχεια, η περιοδοντίτιδα κρύβεται πίσω από τη φθορά του μαλακού ιστού και των οστών που υποστηρίζουν τα δόντια, ενώ έχει συσχετιστεί με διάφορες παθήσεις της καρδιάς και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, διαβήτη και άλλων καταστάσεων.

Για να αποφευχθούν όλες οι παραπάνω παθήσεις των δοντιών, τα μεσοδόντια βουρτσάκια, τα οποία καταπολεμούν τα βακτήρια και την πλάκα μπορούν να δώσουν τη λύση αρκεί να χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση.

Υπολογίζεται ότι τη μισή δουλειά στη στοματική υγιεινή την κάνει το βούρτσισμα και την άλλη μισή τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Χωρίς αυτά ο καθαρισμός των δοντιών θεωρείται ελλιπής.

Απλώς τα μεσοδόντια βουρτσάκια καθαρίζουν τα σημεία των δοντιών στα οποία η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει.

Αυτά τα σημεία βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια και μεταξύ δοντιών και ούλων, όπου τα υπολείμματα των τροφών κολλάνε και δεν απομακρύνονται με την οδοντόβουρτσα.

Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το νήμα, το οποίο συχνά ερεθίζει και τραυματίζει τα ούλα.

Μάλιστα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν δύο και τρεις φορές μέχρι να χρειαστούν αντικατάσταση με την προϋπόθεση ότι ξεπλένονται καλά.

Κυκλοφορούν σε πολλά μεγέθη ανάλογα με το μέγεθος των κενών ανάμεσα στα δόντια ώστε να εφαρμόζουν πλήρως χωρίς να σφηνώνουν.

Πρέπει να ακολουθούν το βούρτσισμα των δοντιών και μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιεί και δύο φορές την ημέρα.

Σημαντικό όμως είναι να χρησιμοποιούνται οπωσδήποτε μετά το βραδινό βούρτσισμα, ώστε το στόμα και τα δόντια να είναι πεντακάθαρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν τα ύπουλα βακτήρια “εργάζονται” εντατικά προκαλώντας τις φθορές στα δόντια.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Προβλήματα των Δοντιών και του Στόματος

yoadmin

Μάσκα και Κακοσμία Στόματος – Πώς Συνδέονται

Evi Makavelou

Φθορίωση – Τα Υπέρ και τα Κατά που Μπορεί να Έχει για την Υγεία μας

a.alefragkis

Τροφές που Χαρίζουν Λευκό και Αστραφτερό Χαμόγελο

3 Ερωτήσεις για τη Στοματική Υγεία των Παιδιών

yoadmin

Μαγειρική Σόδα για Λευκά Δόντια – Οι Συμβουλές Κλειδιά

Αντιμετωπίστε την Τερηδόνα των Δοντιών με 100% Φυσικό Τρόπο

a.alefragkis

Λεύκανση Δοντιών – Ποια Μέθοδο να Επιλέξετε;

Πότε να Επισκεφθείτε τον Οδοντίατρο για τα Πρώτα Δοντάκια του Μωρού σας;

Teeth in a Day – Δόντια σε 1 Ημέρα

Στοματική Υγιεινή

yoadmin

Γωνιακή Χειλίτιδα – Τί Είναι και πώς Προκαλείται;