Πολλοί είναι οι μύθοι που επικρατούν πάνω σε θέματα υγείας.
Διαβάστε εδώ τρεις από τους πιο διαδεδομένους.
Το κρυολόγημα προκαλείται εξαιτίας του κρύου
Ο πολύς κόσμος και ιδιαίτερα παλαιότερα, πίστευε ότι το κρύο είναι αυτό που προκαλεί το κρυολόγημα.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι το κρυολόγημα προέρχεται από κάποιον ιό.
Μολυνόμαστε από ιούς, όπως οι ρινοϊοί, μέσω της φυσικής επαφής ή όταν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με μολυσμένα άτομα.
Κι αυτό συμβαίνει κυρίως αν το μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται και εισπνεύσουμε εμείς τα μολυσμένα σταγονίδια.
Γίνεται προφανές λοιπόν ότι δεν αρρωσταίνουμε λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.
Ωστόσο το κρύο μας κάνει περισσότερο ευάλωτους στο να αρρωστήσουμε.
Οι ιοί προσπαθούν να εισέλθουν στο οργανισμό από τη μύτη, αλλά «παγιδεύονται» στη βλέννα.
Όταν εισπνέουμε κρύο αέρα, η ρινική οδός παγώνει.
Αυτό επιβραδύνει την κίνηση της βλέννας και έτσι οι ιοί έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εισέλθουν στον οργανισμό, παρακάμπτοντας τη μύτη.
Σύμφωνα με έρευνες, αυτοί οι ιοί επιβιώνουν περισσότερο σε κρύες θερμοκρασίες, παρά στην φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος.
Άρα φταίνε οι ίδιοι οι ιοί και όχι ο κρύος καιρός.
Πρέπει να πίνετε οκτώ ποτήρια νερού ημερησίως
Οι γιατροί μας υπενθυμίζουν συνεχώς να πίνουμε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τα οκτώ ποτήρια νερό που συνιστώνται για όλους είναι κάτι σχετικό.
Η σωματική δραστηριότητα, η εποχή αλλά και οι διάφορες πηγές που μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς για την ενυδάτωσή του παίζουν ρόλο.
Το συνολικό ποσοστό των υγρών είναι αυτό που έχει σημασία.
Η πρόσληψη υγρών μπορεί να γίνει από διάφορα ποτά και τροφές καθημερινά και όχι μόνο από την κατανάλωση καθαρού νερού.
Πολλοί θεωρούν ότι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού είναι περίπου οκτώ ποτήρια χωρίς το ποσοστό των υγρών που λαμβάνουμε από άλλα ποτά ή τροφές.
Το αυγό βλάπτει
Η χοληστερίνη συνδέεται άμεσα και άρρηκτα με τις καρδιοπάθειες.
Τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά έχουν και μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.
Έτσι κάποιοι γιατροί συνιστούν να μην υπερβαίνουμε την κατανάλωση τεσσάρων αυγών την εβδομάδα, ενώ οι διαβητικοί ή όσοι έχουν ιστορικό καρδιοπαθειών χρειάζεται να καταναλώνουν ακόμα λιγότερα.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες όμως, δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αυγών και στην αυξημένη χοληστερίνη ή στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων και διαβήτη τύπου 2.
Όσοι καταναλώνουν περισσότερα από επτά αυγά την εβδομάδα έχουν αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερόλης, αλλά σχεδόν πάντα αυτή συνοδεύεται από αύξηση της καλής χοληστερίνης, η οποία δρα προστατευτικά και ανεβάζει τη συνολική χοληστερίνη.
Η κατανάλωση λοιπόν, δύο αυγών ημερησίως είναι ασφαλής και έχει ουδέτερα ή ελαφρώς ευεργετικά οφέλη σχετικά με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιοπαθειών και διαβήτη τύπου 2.