Αφού ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει για αρκετές ώρες ή ακόμα και ημέρες σε αδρανείς επιφάνειες, τι πρέπει να κάνετε μετά από τα ψώνια;
Πρέπει να μαγειρέψετε περισσότερο το φαγητό;
Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, δείτε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις:
Σχετικά με τον πιθανό ρόλο των τροφίμων στη μετάδοση του ιού, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα δεδομένα δεν δείχνουν καμία μόλυνση από τον πεπτικό σωλήνα.
Το μάσημα ενός μολυσμένου τροφίμου, ωστόσο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση μέσω της αναπνευστικής οδού.
Επιπλέον, εάν και δεν έχει αποδειχθεί άμεση μετάδοση του ιού μέσω ζώων εκτροφής και των τροφίμων που προέρχονται από αυτά, ο χειρισμός αυτών των τροφίμων από ένα μολυσμένο άτομο μπορεί από την άλλη να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.
Εάν λοιπόν είστε άρρωστος, πρέπει απολύτως να αποφύγετε τον χειρισμό τροφίμων και το μαγείρεμα για άλλους.
Πώς να φροντίσετε τα ψώνια σας
Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι υπό πειραματικές συνθήκες, ο ιός μπορεί να επιβιώσει 72 ώρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα και 24 ώρες σε χαρτόνι.
Εάν και είναι χαμηλός, ο κίνδυνος να έρθετε σε επαφή με τον ιό με το χειρισμό μολυσμένων αντικειμένων, αυτό δεν αποκλείεται, εξ ου και η σημασία λήψης προφυλάξεων.
Μετά τα ψώνια, το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται πριν και μετά από τον χειρισμό των τροφίμων και συσκευασιών.
Μπορείτε να αφήσετε τα ψώνια σας να «ξεκουραστούν» δύο ή τρεις ώρες στο μπαλκόνι ή στην αυλή σε σκιερό μέρος πριν τα φέρετε μέσα στο σπίτι για τακτοποίηση, όσα φυσικά δεν χρειάζονται άμεσα ψυγείο.
Όταν δεν μπορεί να αφαιρεθεί η συσκευασία, θα πρέπει να τα καθαρίζεται καθώς μπορεί να έχουν μολυνθεί από τα χέρια ενός μολυσμένου ατόμου από τον SARS-CoV-2.
Ακόμη και αν ο ιός που προκαλεί την ασθένεια δεν μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από 3 ώρες στον αέρα, ο καθαρισμός της συσκευασίας παραμένει μια πρόσθετη προφύλαξη.
Χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας εμποτισμένο με αντισηπτικό (π.χ. με οινόπνευμα 70°) που είναι εξίσου αποτελεσματικό και για τον καθαρισμό του smartphone σας.
Όσον αφορά τα φρέσκα προϊόντα, συνιστάται να πλένετε καλά τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ωμά λαχανικά με καθαρό νερό και να χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτα για να τα στεγνώσετε για να αφαιρέσετε τυχόν ιικά ίχνη, ειδικά αυτά που είναι για κατανάλωση χωρίς μαγείρεμα.
Μην χρησιμοποιείτε απολυμαντικό όπως το χλωρίνη, γιατί υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας αν δεν τα ξεπλύνετε καλά.
Φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει επίσης να αποφλοιωθούν.
Δεν χρειάζεται υπερβολικό βράσιμο λαχανικών:
Το μαγείρεμα στους 63° C (μέτρια φωτιά) για 4 λεπτά, είναι αρκετό για να καταστρέψει τον ιό.
Για να απολυμάνετε δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες (λαβές θυρών, τηλέφωνο κ.λπ.), η αλκοόλη 70° αποτελεί μια αποτελεσματική λύση.
Η χρήση του λευκαντικού θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή.
Σημειώστε ότι η χρήση του λευκού ξιδιού δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική στην εξάλειψη του ιού.
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.y-o.gr