Υγεία & Ομορφιά
Ο Καφές Σχετίζεται με Αυξημένο Προσδόκιμο Ζωής και Καλύτερη Καρδιαγγειακή Υγεία
Επικαιρότητα

Ο Καφές Σχετίζεται με Αυξημένο Προσδόκιμο Ζωής και Καλύτερη Καρδιαγγειακή Υγεία

Η κατανάλωση δύο έως τριών καφέδων την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως δείχνει μία νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Το όφελος αφορά όλα τα είδη καφέ, καθώς επίσης με ή χωρίς καφεΐνη.

Ο Καφές Σχετίζεται με Αυξημένο Προσδόκιμο Ζωής και Καλύτερη Καρδιαγγειακή Υγεία.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Κίστλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Ινστιτούτου Ερευνών Baker Heart & Diabetes, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 450.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 58 ετών.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 12 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 27.809 (το 6,2%) πέθαναν, ενώ οι 43.173 (9,6%) διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο και οι 30.100 (6,7%) με αρρυθμία, έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες για το αν έπιναν καφέ, τι είδους και πόσο συχνά.

Οι περισσότεροι έπιναν συνήθως αλεσμένο (44%), ενώ το 18% έπιναν στιγμιαίο και το το 15% χωρίς καφεΐνη, ενώ το 22% (η ομάδα ελέγχου) δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Διαπιστώθηκε ότι τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία είχαν όσοι έπιναν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ:

Ποσοστά 27%, 14% και 11% μικρότερη πιθανότητα θανάτου υπήρχε για όσους έπιναν αλεσμένο καφέ, χωρίς καφεΐνη και στιγμιαίο αντίστοιχα.

Όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, όλοι οι τύποι καφέ οδηγούσαν σε μείωση του σχετικού κινδύνου, πάλι με τον χαμηλότερο κίνδυνο να σχετίζεται με την κατανάλωση δύο έως τριών καφέδων ημερησίως:

Η μείωση της πιθανότητας καρδιαγγειακής νόσου ήταν 20% για τον αλεσμένο καφέ, 9% τον στιγμιαίο και 6% τον ντεκαφεϊνέ.

Τέλος, αναφορικά με τη διάγνωση καρδιακής αρρυθμίας, ο καφές με καφεΐνη, αλλά όχι εκείνος χωρίς καφεΐνη, σχετιζόταν με μείωση του κινδύνου.

Ο μικρότερος κίνδυνος -κατά 17% και 12% αντίστοιχα -αφορούσε όσους έπιναν τέσσερις έως πέντε αλεσμένους καφέδες και δύο έως τρεις στιγμιαίους.

«Η καφεΐνη είναι το πιο γνωστό συστατικό του καφέ, ο οποίος όμως περιέχει, επίσης, περισσότερες από 100 βιολογικά δραστικές ουσίες.

Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφέ όλων των τύπων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά μπορεί να απολαμβάνεται ως μία συμπεριφορά υγιής για την καρδιά», δήλωσε ο δρ Κίστλερ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν Υπάρχει Ανεπάρκεια Αντιγριπικών Εμβολίων

yoadmin

Κορωνοϊός, Δίαιτα, Κιλά, Ψυχολογία και Καραντίνα

yoadmin

Πώς Αντιμετωπίζουν οι Έλληνες την Ακρίβεια;

Νέα Εφαρμογή Μεταφράζει τα Νιαουρίσματα των Γατών με τη Βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης!

Κορωνοϊός – Έρευνα για τη Χρήση της Υδροξυχλωροκίνης ως Προληπτικό Φάρμακο κατά της COVID-19

yoadmin

Covid-19: Αυξημένος Κίνδυνος Λοίμωξης του Αναπνευστικού στους Καπνιστές

yoadmin

Οι Διατροφικές Διαταραχές σε Εφήβους Έχουν Αυξηθεί Κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας COVID-19

Οι Συστάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τα Κέντρα Ψυχαγωγίας και τους Χώρους Άθλησης Λόγω του Κορωνοϊού

yoadmin

Καρδιαγγειακοί Παράγοντες Κινδύνου και Βαρύτητα Λοίμωξης COVID-19

Κορωνοϊός – Ερευνητές Ξεκινούν Μελέτη για το αν η Νικοτίνη Μπορεί να Καταπολεμήσει τον Ιό

yoadmin

Η Βιωσιμότητα της Οικονομίας

yoadmin

Έξυπνο Βραχιολάκι Ανιχνεύει την Covid-19 πριν από την Εκδήλωση των Συμπτωμάτων