Υγεία & Ομορφιά
Κορωνοϊός - Αυξημένος ο Κίνδυνος για τους Πλήρως Εμβολιασμένους με Ψυχικές Διαταραχές
Επικαιρότητα

Κορωνοϊός – Αυξημένος ο Κίνδυνος για τους Πλήρως Εμβολιασμένους με Ψυχικές Διαταραχές

Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού, αλλά έχουν ιστορικό ψυχικής διαταραχής, ιδίως οι άνω των 65 ετών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η εξήγηση γι’ αυτό είναι τόσο η ροπή τους για πιο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και αδυναμία ή απροθυμία τήρησης βασικών προφυλάξεων όσο και η πιθανή μειωμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματός τους στα εμβόλια.

Κορωνοϊός - Αυξημένος ο Κίνδυνος για τους Πλήρως Εμβολιασμένους με Ψυχικές Διαταραχές.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 264.000 ανθρώπους (το 90% άνδρες) με μέση ηλικία 66 ετών.

Οι μισοί (51%) είχαν τουλάχιστον κατά την τελευταία πενταετία μία ψυχιατρική διάγνωση (για κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες, αγχώδη διαταραχή, κατάχρηση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών, διπολική διαταραχή, ψύχωση, ελλειμματική προσοχή/υπερκινητικότητα, διατροφική διαταραχή κ.ά.), ενώ σχεδόν το 15% είχαν διαγνωστεί με Covid-19 μετά τον εμβολιασμό τους.

Διαπιστώθηκε ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι με ψυχιατρικές διαταραχές είχαν γενικά μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη Covid-19 σε σχέση με εκείνους χωρίς τέτοια προβλήματα.

Ειδικά για ορισμένες παθήσεις ο κίνδυνος για τα άτομα άνω των 65 ετών ήταν πολύ μεγαλύτερος:

Ειδικότερα, 24% για όσους έκαναν κατάχρηση ουσιών, 23% για όσους είχαν ψύχωση, 16% για εκείνους με διπολική διαταραχή και 12% για εκείνους με αγχωτική διαταραχή.

Για τους μβολιασμένους με ψυχικές διαταραχές κάτω των 65 ετών ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 είναι αυξημένος λιγότερο (έως 11%) σε σχέση με εκείνους χωρίς τέτοιο ιστορικό.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη μελέτη, άλλες μη ψυχιατρικές καταστάσεις επίσης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 στους εμβολιασμένους:

Κατά 23% στην περίπτωση χρόνιας νεφρικής νόσου, 20% στα άτομα με HIV, 19% σε εκείνα με καρδιαγγειακή νόσο, 18% σε όσους έχουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και 13% για όσους πάσχουν από υπνική άπνοια.

Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι με ορισμένες ψυχικές παθήσεις, ιδίως οι άνω των 65 ετών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο Covid-19 σε ποσοστά ανάλογα με άλλες μη ψυχικές παθήσεις.

Πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος όταν ψυχικές και μη παθήσεις συνυπάρχουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κικίλιας: Ο Αντικαπνιστικός Νόμος Εφαρμόζεται Επιτυχώς

a.alefragkis

30 έως 60 Λεπτά Άσκησης την Εβδομάδα Μειώνουν έως 20% τον Κίνδυνο Πρόωρου Θανάτου

Εγκυμοσύνη – Ο Κίνδυνος Αποβολής Μεγαλώνει το Καλοκαίρι

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εχθρός μας Είναι ο Καπνός, Όχι οι Καπνιστές!

yoadmin

Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα

yoadmin

Το Εμβόλιο Δεν Είναι ο Εχθρός – Η Covid Είναι

Νέο Φάρμακο για τις Ημικρανίες

yoadmin

Σε Στασιμότητα η Επιχειρηματική Δραστηριότητα

Η Αυθημερόν Παράδοση (Last Mile Same Day) και η Σημασία της στην Ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Εμπορίου

Είναι Αποτελεσματική η Βιταμίνη D Ενάντια στην Covid-19;

Αντιδράσεις για το Μπλόκο στα Νέα Βιο-Ομοειδή

yoadmin

Τα πιο Συνηθισμένα Λάθη που Κάνετε με τα Αντισηπτικά

a.alefragkis