Υγεία & Ομορφιά
Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά βρίσκονται σε λιπαρές τροφές, τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αποφύγουμε.
Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά βρίσκονται σε λιπαρές τροφές, τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αποφύγουμε.
Διατροφή

Ο Σημαντικός Ρόλος των Ωμέγα Λιπαρών στην Υγεία μας

Τα ωμέγα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την κυκλοφορία του αίματος και την καλή λειτουργία της καρδιάς, και είναι εξίσου ευεργετικά με ορισμένες βιταμίνες.

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά βρίσκονται σε λιπαρές τροφές, τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αποφύγουμε.

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά βρίσκονται σε λιπαρές τροφές, τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αποφύγουμε.

Τα οφέλη των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων

Τα ω-3 (ή α-λινολενικό οξύ) και τα ω-6 (ή λινολεϊκό οξύ) είναι απαραίτητα λιπαρά οξέα για τη λειτουργία του σώματός μας.

Επιτρέπουν τη σύσταση κυτταρικών μεμβρανών και συμμετέχουν σε βιολογικές ανοσολογικές και ορμονικές αντιδράσεις.

Τα ω-3 και τα ω-6 διαφοροποιούνται από τη θέση των διπλών χημικών δεσμών εντός της μοριακής τους αλυσίδας.

Η συμβολή αυτών των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς το σώμα δεν τα παράγει από μόνο του.

Για μια υγιεινή διατροφή και προκειμένου να είστε υγιείς, σας προτείνουμε την κατανάλωση ω-6 λιπαρών (σε ποσοστό 3% των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά) και την κατανάλωση ω-3 λιπαρών (σε ποσοστό 0,5% των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά).

Η πρόσληψη των ω-3 και ω-6 μέσω της διατροφής

Σύμφωνα με μελέτες, τα ω-3 λιπαρά διεγείρουν την παραγωγή πρωτεΐνης LR11 και έτσι επιβραδύνουν την ανάπτυξη της νόσου Alzheimer.

Επιπλέον, επιτρέπουν την καλύτερη απέκκριση του νερού από το σώμα μας και έτσι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδιαίτερα των νεφρών.

Τα ω-3 λιπαρά μειώνουν την αρτηριακή πίεση, διατηρώντας έτσι την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ έχουν και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς «ευνοούν» και «διευκολύνουν» τις δίαιτες και συμβάλλουν στην καθυστέρηση της γήρανσης του δέρματος.

Τα ω-6 ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ επιπλέον, ευνοούν την ανάπτυξη της ελαστικότητας του δέρματος.

Τέλος, τα ω-3 είναι χρήσιμα σε περιπτώσεις εκζέματος και ξηροδερμίας.

Τα ω-6 ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ επιπλέον, ευνοούν την ανάπτυξη της ελαστικότητας του δέρματος.

Επίσης, είναι πρόδρομοι διαφόρων προ-φλεγμονωδών μορίων που δρουν κατά των θρόμβων στο αίμα.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση, καθώς μια επίμονη φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις.

Οι τροφές που περιλαμβάνουν ω-3 και ω-6

Τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η ρέγγα, η σαρδέλα ή ο σολομός, είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε ω-3.

Επιπλέον, εμπεριέχονται και στους λιναρόσπορους, στο λυκοτρίβολο (γνωστό ως mâche), στα αμύγδαλα, στα καρύδια, στο κραμβέλαιο…

Τα ω-6 βρίσκονται στο ηλιέλαιο, στους σπόρους των σταφυλιών, στο σουσάμι και στους κολοκυθόσπορους, στη μαργαρίνη και στο κρέας.

Τα ένζυμά μας, τα οποία αφομοιώνουν τα ω-λιπαρά, ευνοούν τα ω-6 λιπαρά εις βάρος των ω-3 λιπαρών.

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα ω-6 λιπαρά, ειδικά μέσω επεξεργασμένων λιπαρών τροφίμων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη πρόσληψης ω-3 λιπαρών.

Θα πρέπει λοιπόν, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, να εξισορροπείτε αυτές τις μονάδες πρόσληψης των ω-λιπαρών στον οργανισμό σας.

Συμπληρώματα διατροφής

Πέρα από κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις, σε γενικές γραμμές δεν συνιστάται η λήψη ω-6 λιπαρών μέσω συμπληρώματος διατροφής, καθώς ήδη λαμβάνονται στην καθημερινότητα μέσω της διατροφής σε επαρκείς ποσότητες.

Όσον αφορά τα ω-3, οι επαγγελματίες υγείας συστήνουν μια διατροφή που να περιλαμβάνει μεγαλύτερες ποσότητες ω-3 λιπαρών.

Τα ω-3 συμπληρώματα διατροφής συνταγογραφούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Μπορούν, για παράδειγμα, να καταπολεμήσουν τις εξάψεις που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης και να αποτελούν μια φυσική εναλλακτική λύση στις διαταραχές της διάθεσης κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τσάι Χαμομηλιού – Οφέλη για την Υγεία

Evi Makavelou

Νερό με Αγγούρι και Οφέλη

Evi Makavelou

Διαισθητική Διατροφή και Απώλεια Βάρους

Evi Makavelou

Ανθρακούχο Νερό – Είναι Ασφαλής η Κατανάλωσή του;

Evi Makavelou

Αρθρίτιδα και ο Ρόλος της Διατροφής

Evi Makavelou

Ζάχαρη ή Λίπος – Ποιο Παχαίνει Περισσότερο;

Το Λιποκύτταρο

admin

Συμβουλές για πιο Θρεπτικά Γεύματα

Evi Makavelou

Οι Λόγοι που Οδηγούν στη Χορτοφαγική Διατροφή

Evi Makavelou

Νερό με Τζίντζερ – Τα Οφέλη και οι Πιθανές Παρενέργειές του για την Υγεία

admin

Πέντε Λόγοι για να Τρώτε Φυστικοβούτυρο

Evi Makavelou

Σεροτονίνη – Ποιες Τροφές Αυξάνουν την Ορμόνη της Χαράς;

admin