Τα αμύγδαλα είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία.
Ανήκουν στους ξηρούς καρπούς και μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή ψημένα.
Ακόμη, είναι ένα πεντανόστιμο συνοδευτικό για τη σαλάτα, το γιαούρτι ή τα δημητριακά σας.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας η μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Ειδικά τα αμύγδαλα, έχει βρεθεί ότι αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό αντιοξειδωτικών παραγόντων στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν την πίεση του αίματος και βελτιώνουν την κυκλοφορία.
Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και φλαβονοειδή που οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε συνδυασμό δρουν ευεργετικά για την υγεία.
Προτείνουν μάλιστα την καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων.
Αναλυτικότερα, εάν καταναλώνετε καθημερινά την προτεινόμενη ποσότητα αμυγδάλων, θα παρατηρήσετε στο σώμα σας τα εξής:
Μείωση της ακμής
Μελέτη σε ανθρώπους με έντονη ακμή έδειξε ότι είχαν 9% λιγότερη βιταμίνη Ε στο αίμα.
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά γι’ αυτό συμβάλλουν στη θεραπεία της ακμής και την ανάπλαση της επιδερμίδας.
Βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη
Η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνες.
Τα αμύγδαλα «καθαρίζουν» τις αρτηρίες από την κακή χοληστερόλη και συμβάλλουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Βοηθούν στην επαναφορά του σώματος μετά τον τοκετό
Τα αμύγδαλα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
Συστήνονται επίσης στις γυναίκες μετά τον τοκετό για ταχύτερη ανάρρωση και «σβήσιμο» των ραγάδων που προκαλεί η εγκυμοσύνη.
Ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία
Τα αμύγδαλα αυξάνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Ισπανική έρευνα σε 2.208 έγκυες, έδειξε ότι όσες έτρωγαν 75 γραμμάρια την εβδομάδα, γέννησαν πιο έξυπνα παιδιά, κάτι που φάνηκε από γνωστικά τεστ όταν τα παιδιά ήταν 1, 5 και 8 ετών.