Υγεία & Ομορφιά
Προστασία στον ΉλιοΥγεία

Οι Κίνδυνοι από τον Ήλιο στο Δέρμα σας

Ο ήλιος είναι ευεργετικός για τον άνθρωπο, αλλά ενέχει ταυτόχρονα πολλούς κινδύνους. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει διάφορες αντιδράσεις και δερματικά προβλήματα…

Παρακάτω θα δούμε ορισμένους από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους του ήλιου στο δέρμα και μερικές συμβουλές για να προστατευτείτε από αυτόν…

Οι Κίνδυνοι από τον Ήλιο στο Δέρμα σας.

Φωτογήρανση

Η φωτογήρανση είναι η πρόωρη γήρανση του δέρματος που προκαλείται από την επανειλημμένη έκθεση στην υπεριώδη UV ακτινοβολία, είτε με φυσικό τρόπο από τον ήλιο είτε από τεχνητές πηγές, όπως το solarium.

Το δέρμα, ύστερα από συνεχή έκθεση στον ήλιο και για αρκετά χρόνια, εμφανίζει χρωματικές αλλοιώσεις – καφέ κηλίδες, ρυτίδες, αραχνοειδής φλέβες και βαθιές πτυχές. Η δημιουργία δομικών αλλοιώσεων του δέρματος εμφανίζεται στα πιο ορατά μέρη του σώματος, όπως είναι το πρόσωπο, τα χείλη, ο λαιμός, τα χέρια και το στήθος.

Είναι ωραίο να απολαμβάνετε τον ήλιο, αλλά είναι καλύτερο να εκθέσετε τον εαυτό σας με μέτρο. Προστατέψτε το δέρμα σας, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες (12 μ.μ. έως 4 μ.μ.) όταν οι ακτίνες είναι ισχυρότερες και αναζητήστε σκιά όσο είναι δυνατόν.

Τα εγκαύματα από τον ήλιο

Η ολιγόλεπτη ή η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο ανθρώπινο δέρμα. Η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται από: τη διάρκεια έκθεσης, τον φωτότυπο του ατόμου, την ώρα και την εποχή, το υψόμετρο, την αντανάκλαση, την αντηλιακή προστασία, κ.λπ.

Κλινικά, το έγκαυμα εμφανίζεται 12 – 24 ώρες μετά την έκθεση, αλλά εάν αυτή είναι υπερβολική, εμφανίζεται πολύ νωρίτερα. Για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα, εφαρμόστε το αντηλιακό με κατάλληλο τρόπο, σε μεγάλη ποσότητα και τακτική επανάληψη.

Επιπλέον, συνίσταται παραμονή σε δροσερό περιβάλλον με ελαφρά ρούχα, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και λήψη άφθονων υγρών, ώστε να διατηρηθεί ο οργανισμός ενυδατωμένος.

Φωτοευαισθησία

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν, ως παρενέργεια, έναν τέτοιο τύπο αντίδρασης. Τέτοια φάρμακα είναι τα αντιβιοτικά ενάντια των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, της ακμής ή της ροδόχρου ακμής, ορισμένα αντιφλεγμονώδη gels για μυϊκό πόνο, ακόμη και ορισμένα αιθέρια έλαια.

Εάν είστε σε θεραπεία, ελέγξτε το φύλλο οδηγιών χρήσης για το φάρμακό σας και συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Εάν έχετε υποβληθεί σε δερματολογική θεραπεία με laser ή εάν έχετε ξεφλουδίσει, προσέξτε να μην εκτεθείτε στον ήλιο και ακολουθήστε αυστηρά τις συστάσεις του γιατρού σας.

Ηλιακό έγκαυμα: Αντιμετώπιση, θεραπεία και ανακούφιση

Ηλιακή κνίδωση

Πρόκειται για μια σπάνια μορφή αλλεργίας, η οποία προκαλείται από την υπερευαισθησία στο ηλιακό φως. Η ηλιακή κνίδωση χρήζει διαφορετικής διάγνωσης και θεραπείας από το έγκαυμα και κάνει την εμφάνισή της με ερύθημα, φουσκάλες, οίδημα ή κνησμό στα ακάλυπτα σημεία του σώματος, με τη μορφή εξανθημάτων.

Οι περιοχές που εκτίθενται συνήθως είναι του προσώπου, του λαιμού, του ντεκολτέ και των μπράτσων. Επηρεάζει νεαρές γυναίκες με ανοιχτόχρωμο δέρμα κατά την έναρξη της έκθεσης στον ήλιο και μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Τα συμπτώματα βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Για την πρόληψη και την προετοιμασία του δέρματος συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων β-καροτίνης.

Καρκίνος του δέρματος

Υπάρχουν δυο τύποι καρκίνου του δέρματος και διακρίνονται:

  1. Στα καρκινώματα, που επηρεάζουν τα κερατινοκύτταρα.

Τα καρκινώματα εμφανίζονται σε ηλικίες άνω των 35 ετών και πρόκειται για βασικοκυτταρικά καρκινώματα που περιορίζονται μόνο στις ανώτερες εξωτερικές στοιβάδες του δερμικού ιστού, σπάνια κάνουν μεταστάσεις και οφείλονται σε επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο.

  1. Στα μελανώματα που επηρεάζουν τα μελανοκύτταρα.

Θεωρείται η πιο επικίνδυνη μορφή, επηρεάζει όλες τις ηλικίες και αναπτύσσονται από τον εκφυλισμό των μελανοκυττάρων. Οι κακοήθειες μπορεί να ξεκινήσουν από έναν ήδη υπάρχοντα σπίλο ή πολύ συχνά εμφανίζονται σε υγιές δέρμα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί αργά, το μελάνωμα μπορεί να έχει απειλητικές συνέπειες για τη ζωή, λόγω των μεταστάσεων που κάνει εύκολα.

Συμβουλές «κλειδιά»

  • Αντηλιακό

Το αντηλιακό για να έχει καλά αποτελέσματα πρέπει να εφαρμοστεί σωστά και να έχει χρονική συνέπεια στην ανανέωση. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για να επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό, ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες δέρματός σας.

  • Κατάλληλη ένδυση

Φορέστε βαμβακερά και ανοιχτόχρωμα ρούχα (μπλουζάκι), ώστε να μην έρχεστε σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Καλό είναι να φοράτε καπέλο, γυαλιά και να βρίσκεστε στη σκιά, ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν ο ήλιος είναι πιο επικίνδυνος.

  • Επαρκής ενυδάτωση

Καταναλώστε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ημερησίως. Το νερό ξεπλένει τις τοξίνες και διατηρεί το δέρμα καθαρό και ενυδατωμένο.

Αριστείδης Κούνας, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Διαφορές Ανάμεσα στην Άνοια και το Αλτσχάιμερ

Editor6 pharma

Διαβήτης Κύησης – Αιτίες και Θεραπεία

Evi Makavelou

Απλοί Τρόποι για να Ενισχύσετε την Τεστοστερόνη σας

Editor6 pharma

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Συμπτώματα και Κατάλληλη Διατροφή

Editor6 pharma

Καλή Στάση του Σώματος και Οφέλη

Evi Makavelou

Τα Σημάδια που Δείχνουν πως Έχετε Κακή Κυκλοφορία Αίματος

Editor6 pharma

Αιμορροΐδες και Αιμορροϊδικές Κρίσεις

Υγρασία στο Περιβάλλον μας – Πώς Επηρεάζει την Υγεία μας

Editor6 pharma

Πώς θα Αυξήσετε Φυσικά τις Ενδορφίνες σας;

Evi Makavelou

Εγκεφαλικό Επεισόδιο και Ένοχα Σημάδια

Κακή Χοληστερόλη – Ποια Είναι τα Συμπτώματα; – Video

Ουλές – Πώς να Αποτρέψετε τη Μονιμότητά τους;