Υγεία & Ομορφιά
ΔιατροφήΥγεία

Οστική Υγεία – Οι Τροφές που την Απειλούν

Παρόλο που γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλές τροφές που βλάπτουν την υγεία μας, εμείς συνεχίζουμε να τις καταναλώνουμε.

Τι γίνεται όμως με εκείνες τις τροφές που βλάπτουν τα οστά και την οστική υγεία γενικότερα;

Τροφές που βλάπτουν την υγεία των οστώνΑυτές οι τροφές στερούν από τα οστά μας την υγεία, το ασβέστιο που τόσο χρειάζονται και την ικανότητα να αναγεννηθούν.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Τροφές που απειλούν την οστική υγεία – Αλάτι

Το νάτριο επηρεάζει το ασβέστιο των οστών, εξασθενώντας τα με την πάροδο των ετών.

Η αναλογία πρόσληψης νατρίου και απώλειας ασβεστίου σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, είναι σημαντική.

Στη σύγχρονη εποχή καταναλώνουμε πολύ περισσότερο αλάτι ημερησίως από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση είναι κρίσιμης σημασίας η κατανάλωση αλατιού να είναι η χαμηλότερη δυνατή.

Εναλλακτικά, εμπλουτίστε τα πιάτα σας με μπαχαρικά για να τους δώσετε γεύση, αποφεύγετε τα συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα και ό,τι είναι σε κονσέρβα.

Μαγειρέψτε μόνοι σας, για να μπορείτε να ελέγχετε την ποσότητα του αλατιού στο φαγητό σας.

Αναψυκτικά

Δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, ικανοποιούν απλά τη δίψα και είναι γευστικά.

Το φωσφορικό οξύ που περιέχουν επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο αποβάλλεται το ασβέστιο από τα ούρα, αδειάζοντας τις αποθήκες ασβεστίου του οργανισμού.

Εναλλακτικά, επιλέξτε γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο ή ενισχυμένο με βιταμίνη D, γάλα σόγιας, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή χυμό από ρόδι.

Τροφές που απειλούν την οστική υγεία – Αλκοόλ

Το αλκοόλ εμποδίζει τα κύτταρα των οστών, τους οστεοβλάστες, να ανανεωθούν διαταράσσοντας ολόκληρη τη διαδικασία.

Τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και εύθραυστα και σε περίπτωση που κάποιο από αυτά σπάσει, αργεί να επανέλθει, ούτε επουλώνεται σωστά.

Εναλλακτικά, επιλέξτε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως κρασί ή μπίρα και μην ξεπερνάτε το ένα ποτήρι ημερησίως.

Οστική υγεία και απαγορευμένες τροφέςΛάδια αμφιβόλου προέλευσης

Τα λάδια που χρησιμοποιούν για μαγείρεμα και τηγάνισμα στα εστιατόρια, καταστρέφουν τη βιταμίνη Κ που βρίσκεται στα έλαια.

Επιπλέον, τα λάδια αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για γερά οστά και τα φυτικά έλαια μαζί με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές αυτής της βιταμίνης.

Εναλλακτικά, καταναλώστε χόρτα, λάχανο, σπανάκι και προσπαθήστε να αποφεύγετε τα υδρογονωμένα λίπη, επιλέγοντας όσο το δυνατόν πιο υγιεινά πιάτα μαγειρεμένα χωρίς λάδι όταν τρώτε έξω.

Φυσικά, αποφύγετε εντελώς το πρόχειρο φαγητό.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη δε βλάπτει όσο το αλάτι, αλλά απομακρύνει κι αυτή το ασβέστιο από τα κόκαλα.

Να θυμάστε ότι για ένα μικρό φλιτζάνι καφέ, χάνετε 6 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου.

Επομένως, αν πίνετε πολλούς καφέδες ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη ημερησίως, θα έχετε πρόβλημα.

Ακόμα κι αν βάζετε γάλα στον καφέ σας, δεν κερδίζετε σε ασβέστιο γιατί ο καφές εμποδίζει την απορρόφησή του.

Τέλος, περιορίστε τον καφέ σε 1-2 φλιτζάνια ημερησίως και αν θέλετε κι άλλον, πιείτε καφέ χωρίς καφεΐνη, κακάο ή καφέ φυτικής προέλευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίπη και Επίδραση στην Υγεία της Καρδιάς

Evi Makavelou

Πώς θα Αποφύγετε τη Γλουτένη;

Evi Makavelou

Πού Κρύβεται το Λίπος;

yoadmin

Βιταμίνη D – Μύθοι και Αλήθειες

Evi Makavelou

Έξυπνες Επιλογές για να Ελέγξετε την Όρεξή σας

Evi Makavelou

Διατροφή και Κορτιζόνη – Χρήσιμα Tips

Evi Makavelou

Τι Είναι το Τσάι Μάτσα και Ποιες οι Εκπληκτικές του Ιδιότητες για την Υγεία

a.alefragkis

Διατροφικές Αλλαγές για τη Μείωση του Σακχάρου στο Αίμα

a.alefragkis

Λόγοι που το Άμυλο Είναι Σημαντικό

Evi Makavelou

Ποια Τρόφιμα Αλληλεπιδρούν με τα Φάρμακα;

yoadmin

Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη Μη Ιάσιμη Ασθένεια Myasthenia Gravis

Η Ασφαλής Διαχείριση του Πόνου