Το σκόρδο και το κρεμμύδι δίνουν γεύση στο φαγητό και έχουν πολλαπλά οφέλη υγείας.
Από την άλλη μεριά όμως μας χαρίζουν δυσάρεστη αναπνοή, ειδικά όταν τα καταναλώνουμε ωμά.
Η οσμή, παρότι δεν υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα υγείας, μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις.
Για αυτό ακριβώς έχουν γίνει έρευνες πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα που καταλήγουν σε ορισμένες προτάσεις για να απαλλαγούμε από την δυσάρεστη αναπνοή.
Αμερικανοί ερευνητές εξηγούν ότι ένα από τα συστατικά του σκόρδου – το αλλύλιο μεθυλοσουλφίδιο – δεν διασπάται με την πέψη με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται στην ανάσα και τον ιδρώτα.
Φάτε μήλο
Στο πλαίσιο ενός πειράματος, οι εθελοντές έφαγαν ωμό σκόρδο και στη συνέχεια κατανάλωναν διάφορα τρόφιμα για να φρεσκάρουν την αναπνοή τους.
Από όλα τα τρόφιμα πιο αποτελεσματική δράση είχε το μήλο το οποίο φάνηκε να εξουδετερώνει τα δύσοσμα ένζυμα του σκόρδου.
Χυμός λεμόνι
Ο χυμός λεμόνι έχει επίσης φανεί αποτελεσματικός ως «αποσμητικό».
Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτό αποδίδεται στην οξύτητά του.
Οι ειδικοί μάλιστα πιστεύουν ότι τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την αναπνοή θα τα έχουμε συνδυάζοντας τα τρόφιμα που καταπολεμούν την μυρωδιά του σκόρδου με το ίδιο το σκόρδο – τρώγοντας τα δηλαδή μαζί.
Πιείτε γάλα
Επίσης ένα ποτήρι πλήρες γάλα μειώνει το αλλύλιο μεθυλοσουλφίδιο στο στόμα κατά 50%, ιδιαίτερα δεν όταν καταναλωνόταν κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Βότανα και λαχανικά
Έρευνα έδειξε ότι το μαρούλι είναι αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση της μυρωδιάς του σκόρδου στην αναπνοή.
Ακόμη, ορισμένα φύλλα μυρωδικών βοτάνων όπως ο μαϊντανός, αλλά και η μέντα θεωρούνται παραδοσιακά γιατροσόφια που απαλλάσσουν ή καλύπτουν τη δυσάρεστη αναπνοή.
Ιδιαίτερα δραστικό είναι και το ροσμαρινικό οξύ μια πολυφαινόλη που βρίσκεται σε πολλά φυτά.
Σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις βρίσκεται στη ρίγανη, στο δεντρολίβανο, στο βάλσαμο λεμονιών, στο φασκόμηλο και στη μαντζουράνα.
Ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι το ωμό μήλο, το μαρούλι και τα φύλλα μέντας είναι τα πιο δραστικά τρόφιμα για τη μείωση των πτητικών ουσιών του σκόρδου που οδηγούν σε δυσάρεστη αναπνοή.
Τέλος ένα πρακτικό μυστικό που εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει την δράση του σκόρδου στην αναπνοή είναι να αφαιρούμε την «καρδιά» κάθε σκελίδας σκόρδου πριν το καταναλώσουμε.